Életforma.hu

GASZTRO

Nyugdíjas korba lépett a Bambi

Most, hogy a koronavírus járvány miatt egyre-másra húzzák le a rolót a vendéglátóipari egységek, érdemes felidézni az idén épp' hatvanadik évét betöltő budapesti kultuszhely, a Bambi presszó eseménydús történetét. Arról ugyan nincs semmiféle tudomásunk, hogy vajon a mostani lockdown után vajon újranyit-e a hely, kibírják-e az üzemeltetők a hosszúra nyúlt, kényszerű leállást, annyit azonban már most elmondhatunk, hogy ha csak ez a 60 évnyi idő adatott meg, már az is a magyar vendéglátás-történet lapjaira kívánkozik majd.

Kívül-belül

A Bambi 1961. május 1-jén nyitott meg a Bem téren, a Frankel Leó utca és a Fekete Sas utca sarkán található épület árkádos földszinti részén. Bár sokan hiszik, hogy a hely a nevét a korban divatos Bambi üdítő italról kapta, ám ez fals információ, a névadó valójában a rajzfilmeseket is megihlető őz volt.

Ritkán üres. Fotó: Pinterest.com

A presszónak is otthont adó épület 1959-ben készült el, és mivel az építést az Országos Takarékpénztár finanszírozta, ezért OTP-háznak is nevezik.

Tervezésében több, a korszakban elismert szakember vett részt; egyikőjük például Mináry Olga volt, az első női Ybl-díjas építész, idősebb Janáky István szintén Ybl-díjas építész, pedig a margitszigeti Palatinus strandfürdő Bauhaus belépő csarnokának és kiszolgáló épületeinek megálmodója volt. Maga az épület az egyik a magyar késő modern építészet egyik legsikerültebb alkotása.

Nemcsak az épület, de az annak helyet adó telek is híres: az előzőleg itt álló, de a második világháborúban megsérült és lebontásra ítélt bérházban lakott Fedák Sári színésznő. Fedáknál gyakran megfordult a közelben lakó Molnár Ferenc író, ami nem meglepő, hiszen a férje volt. Együtt viszont sosem éltek itt, mert Molnár azt vallotta: „A házastársaknak feltétlenül külön szobában kell lakni. Még jobb: külön lakásban; a legesleghelyesebb: külön városban."

A belső helyiség főfalát egy vízivárosi jeleneteket ábrázoló majolika díszíti. Eredetét illetően két változat s tartja magát: egyesek Gorka Líviának, mások Erdély Miklósnak tulajdonítják a képet. Bármelyik is legyen igaz, dicsőségére válik a Bambinak – olvasható a gasztroregesz.blog.hu megemlékező összeállításában.

Üzemeltetők, tulajok, felszolgálók, pincérnők

Az utolsó, és egyben a jelenlegi tulajdonos-üzemeltető Oszfolk Ottóné 1968-ban, 14 évesen, tanulóként került a Bambiba. Abban az időben Füzy Pálnénak hívták az üzletvezetőt, aki ismert alakja volt a szakmának, „évtizedeket töltött a legkülönfélébb eladóhelyeken: áruházakban, boltokban, presszókban, kisvendéglőkben, bárokban, kopott italmérésekben és elegáns szállodákban” – írja róla 1975-ben az Esti Hírlap. Gazdag vendéglátós tapasztalatait A vendég száz arca című könyvében örökítette meg.

Törzsvendégek

Az elmúlt hatvan évben rengetegen megfordultak a Bambiban.

Rendszeresen beugrott például egy-egy konyakra Gobbi Hilda színésznő, de törzsvendégnek számított Petri György költő, később pedig Péterfy Bori is.

Voltak azonban talán még náluk is különlegesebb vendégek. Például Bezerédj Mária Ottília grófnő. „Az államosítás után kegyelemkenyéren élt, bár évente kétszer kapott némi valutát távol élő rokonaitól. Akkor viszont úgy osztogatta a százas borravalót, mint egy igazi, bőkezű grófnő” – írja róla Tyápay Katalin 1993-ban a Népszabadságban. Egy másik történet szerint „fizetésnapokon” még azt is megengedte magának, hogy taxival érkezzen háromutcányira található otthonából.

Dominó, sakk, beggamon és könyvdiszkó

A dominósok, sakkozók, „beggamonozó” társaságok már rég kultikus státuszba léptek, ha egyszer sor kerül rá, a Bambit bizonyosan velük együtt fogják műemlékké nyilvánítani.

Kevésbé közismert viszont, hogy főleg a 60-as években a hely egyfajta művelődési ház szerepet is betöltött. Rendszeresen otthont adott irodalmi szeánszoknak, a hétvégeken megrendezett előadói esteken pedig fellépett többek között Bodrogi Gyula, Voith Ági, Kabos László és Kibédi Ervin.

1979 szeptemberben, a KISZ által szervezett Ifjúsági könyvnapok keretében egy éjszakára egyenesen könyvdiszkóvá változott a Bambi.

A Népművelés című folyóirat így számolt be egy másik, hasonló eseményről: „Mindenki befizette a szokásos húsz forint belépőt, de most nem belépőjegyet, hanem egy könyvet kapott érte: a Minerva zsebkönyvek sorozatból Benedek Marcell Világirodalom című művét. Minden a megszokott formában ment: szólt a zene, táncoltak.”

A legendás fekete

1961-től, vagyis a nyitástól egészen 2009-ig Boros Gézáné volt a kávéfelelős, ő főzte a vendégeknek a feketét. 84 évesen ment nyugdíjba. „Nemhiába végzett Zsuzsika kávéfőző-tanfolyamot az Észak-Budai Vendéglátó Vállalat jóvoltából, a kisujjában volt a szakma. A dupla az hat gramm volt, egy szemmel sem kevesebb.” A kávé 1961-ben 3,20 forintba, 1999-ben 60 forintba, 2011-ben, vagyis az 50. évfordulón 220 forintba került.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.