Az étel valódi eredetét a mai napig számtalan legenda övezi; egyes feltételezések szerint a shakshuka Jemenből indult világ körüli útra, míg mások szerint a líbiai és tunéziai régió számít a shakshuka “bölcsőjének”. Az észak-afrikai országokból Izraelbe történő bevándorlás során a kiadós, paradicsomos egytálétel receptúrája az egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagainak, és a roppant egyszerű elkészítésnek köszönhetően villámgyorsan a közel-keleti háztartások zászlóvivő fogásává vált.
A shakshuka szó magyarul hozzávetőleg annyit tesz, hogy “minden összekeverve” - és ez valóban találó, hiszen az elkészítéséhez a hozzávalókon kívül egy csupán egy serpenyőre van szükség, és 40 perc alatt fejedelmi fogással lephetjük meg a szeretteinket. Izraelben manapság gyakorlatilag minden olyan ételt, amelyben a tojásokat fűszeres paradicsomszószban, főtt paprikával sütnek össze, azt shakshukának hívják. Az egyik legnépszerűbb variáció például a spenóttal, spárgával,
és zöldbabbal készülő “zöld” shakshuka - ezzel a verzióval jelenleg a Mazel Tov étterem szezonális séfajánlatán is találkozhattok. Az izraeli lecsóra kerülő feltéteknek valójában csak a képzelet szab határt, szerintünk a morzsolt feta sajt elengedhetetlen, de a bátrabbak nyugodtan kísérletezhetnek a pikáns ízvilágú merguez kolbásszal, vagy épp a sült padlizsánnal.
Amennyiben szerepel a bakancslistán egy izraeli gasztronómiai túra, Tel-Aviv óvárosában található dr. Shakshuka nevezetű étterem egyszerűen kihagyhatatlan. Bino Gabso, az étterem tulajdonosa maga is Jaffában született, és 12 éves korában kezdett el dolgozni apja éttermében. A jól ismert anekdota szerint a család ekkoriban a vendéglátás mellett pénzváltással is foglalkozott, amely a ‘80-as években illegális volt, ugyanakkor pénzbírság fejében senkit nem ítéltek börtönre. Gasbo esetében mégis precedens értékű ítélet született, 15 hónapos börtönbüntetést kapott, ami alatt rabtársai örömére tökélyre fejlesztette shakshuka receptúráját, és bizonyos históriák szerint a családnak köszönhető az a szokás is, hogy a shakshukát egyszemélyes serpenyőkben
tálalják.
Ezúttal a Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények c. receptgyűjtemény klassszikus shakshuka receptjét ajánljuk a figyelmetekbe, amelyet könnyedén elkészíthettek a nap bármely szakaszában, legyen szó reggeliről, ebédről, vagy épp vacsoráról.
Hozzávalók 4 főre: 350 g vöröshagyma, 50 g zöld chili mag nélkül (elhagyható), 1,5 kg paradicsom, 600 g paradicsompüré, 700 g fehér paprika, 2 és fél ek. só, másfél ek. füstölt pirospaprika, 1 tk. bors, 2 liter víz, 50 g cukor, 1 dl olívaolaj, 8 tojás.
Elkészítés:
1. A hagymát vágjuk kockákra, és olívaolajon kezdjük el üvegesre párolni, pirítani. Amikor a hagyma már karamellizálódott, adjuk hozzá a zöld chili paprikát és a fehér húsú édes paprikát. 2-3 percig pirítsuk együtt, majd tegyük bele a paradicsompürét és a hámozott paradicsomot. Ezzel egy időben hozzáadhatjuk a sót, a pirospaprikát, a fekete borsot, a cukrot és a vizet. Az egészet főzzük még 15-20 percig, majd húzzuk félre és várjuk meg, amíg kissé kihűl.
2. Ebben a formájában több napig is eláll a hűtőben. Tálaláskor szedjük kisebb, lapos aljú edénybe és üssünk bele két egész tojást. Az egészet nagy lángon addig forraljuk, amíg a tojás megfő benne. Figyeljünk rá, hogy a shakshuka lágy tojással lesz igazán finom, nem baj, ha kicsit folyós marad a sárgája. Ízlés szerint bármilyen feltéttel fogyasztható, mi ezúttal fetát morzsoltunk a tetejére.
(Fotó - Recept: Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények c. receptgyűjtemény - Puskás Nóra)