Életforma.hu

GASZTRO

Készíts otthon shaksukát!

A közel-keleti konyha rajongóinak aligha kell bemutatnunk a shakshuka néven ismertté vált közel-keleti lecsót, amely a hummusz és falafel mellett az izraeli gasztronómia egyik legnépszerűbb fogásaként terjedt el világszerte.

Az étel valódi eredetét a mai napig számtalan legenda övezi; egyes feltételezések szerint a shakshuka Jemenből indult világ körüli útra, míg mások szerint a líbiai és tunéziai régió számít a shakshuka “bölcsőjének”. Az észak-afrikai országokból Izraelbe történő bevándorlás során a kiadós, paradicsomos egytálétel receptúrája az egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagainak, és a roppant egyszerű elkészítésnek köszönhetően villámgyorsan a közel-keleti háztartások zászlóvivő fogásává vált.

A paradicsomos változat. Fotó: Mazel Tov

A shakshuka szó magyarul hozzávetőleg annyit tesz, hogy “minden összekeverve” - és ez valóban találó, hiszen az elkészítéséhez a hozzávalókon kívül egy csupán egy serpenyőre van szükség, és 40 perc alatt fejedelmi fogással lephetjük meg a  szeretteinket. Izraelben manapság gyakorlatilag minden olyan ételt, amelyben a tojásokat fűszeres paradicsomszószban, főtt paprikával sütnek össze, azt shakshukának hívják. Az egyik legnépszerűbb variáció például a spenóttal, spárgával,

és zöldbabbal készülő “zöld” shakshuka - ezzel a verzióval jelenleg a Mazel Tov étterem szezonális séfajánlatán is találkozhattok. Az izraeli lecsóra kerülő feltéteknek valójában csak a képzelet szab határt, szerintünk a morzsolt feta sajt  elengedhetetlen, de a bátrabbak nyugodtan kísérletezhetnek a pikáns ízvilágú merguez kolbásszal, vagy épp a sült padlizsánnal.

Amennyiben szerepel a bakancslistán egy izraeli gasztronómiai túra, Tel-Aviv óvárosában található dr. Shakshuka nevezetű étterem egyszerűen kihagyhatatlan. Bino Gabso, az étterem tulajdonosa maga is Jaffában született, és 12 éves korában kezdett el dolgozni apja éttermében. A jól ismert anekdota szerint a család ekkoriban a vendéglátás mellett pénzváltással is foglalkozott, amely a ‘80-as években illegális volt, ugyanakkor pénzbírság fejében senkit nem ítéltek börtönre. Gasbo esetében mégis precedens értékű ítélet született, 15 hónapos börtönbüntetést kapott, ami alatt rabtársai örömére tökélyre fejlesztette shakshuka receptúráját, és bizonyos históriák szerint a  családnak köszönhető az a szokás is, hogy a shakshukát egyszemélyes serpenyőkben

tálalják.

Ezúttal a Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények c. receptgyűjtemény klassszikus  shakshuka receptjét ajánljuk a figyelmetekbe, amelyet könnyedén elkészíthettek a nap bármely szakaszában, legyen szó reggeliről, ebédről, vagy épp vacsoráról.

A zöld shaksuka. Fotó: Mazel Tov

Hozzávalók 4 főre: 350 g vöröshagyma, 50 g zöld chili mag nélkül (elhagyható), 1,5 kg paradicsom, 600 g paradicsompüré, 700 g fehér paprika, 2 és fél ek. só, másfél ek. füstölt pirospaprika, 1 tk. bors, 2 liter víz, 50 g cukor, 1 dl olívaolaj, 8 tojás.

Elkészítés:

1. A hagymát vágjuk kockákra, és olívaolajon kezdjük el üvegesre párolni, pirítani. Amikor a hagyma már karamellizálódott, adjuk hozzá a zöld chili paprikát és a fehér húsú édes paprikát. 2-3 percig pirítsuk együtt, majd tegyük bele a paradicsompürét és a hámozott paradicsomot. Ezzel egy időben hozzáadhatjuk a sót, a pirospaprikát, a fekete borsot, a cukrot és a vizet. Az egészet főzzük még 15-20 percig, majd húzzuk félre és várjuk meg, amíg kissé kihűl.

2. Ebben a formájában több napig is eláll a hűtőben. Tálaláskor szedjük kisebb, lapos aljú edénybe és üssünk bele két egész tojást. Az egészet nagy lángon addig forraljuk, amíg a tojás megfő benne. Figyeljünk rá, hogy a shakshuka lágy tojással lesz igazán finom, nem baj, ha kicsit folyós marad a sárgája. Ízlés szerint bármilyen feltéttel fogyasztható, mi ezúttal fetát morzsoltunk a tetejére.

(Fotó - Recept: Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények c. receptgyűjtemény - Puskás Nóra)


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.