Csorbaleves, brassói sertésszűz, mics, füstölt pisztráng. Ha az ember Székelyföldön jár, úton útfélen ezekkel az ételekkel találkozik az éttermekben, vagy a helyi ismerősök asztalánál. Csupa jellegzetes, erős íz, amit nem felejtünk el. De ha egy picivel többet eszünk belőlük, a telítettség érzése az étkezés után szintén emlékezetes marad.
Formabontó, újragondolt változataik azonban sokkal könnyebben emészthetők, koncentrált ízvilággal teszik élménnyé az ebédet, vagy vacsorát, s nemcsak a rafinált, gourmet konyha kedvelői számára.
Újranyitás az Andrássy úton
A korlátozások feloldása óta ismét felpezsdült az élet a fővárosban, és régi, kedves helyeink is megújult kínálattal jelentkeznek. Nem kivétel ez alól az Andrássy úti SZÉK Restaurant & Bar sem. A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amelyek a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon, mint például a néhány hete debütált székely szusi.
A Székely Szusi legendája
“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik Udvarhelyen egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Udvarhelyen lakott, szerette volna látni Oszakát, a másik, amelyik Oszakában lakott, az meg Udvarhelyet. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották, és íme, mégis egyszerre gondoltak erre az utazásra... Hogy mi a mese vége? A SZÉK-ben kiderül!” - ígérik az alkotók.
A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.
Mi jöhet még a székely szusi után?
A fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek, árulják el az étterem tulajdonosai. De akik inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni: tavaszra és nyárra az étterem séfje által megálmodott ételkreációikban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes zamatával igazán különlegessé teszi ételeket.
Egy-két kedvenc az étlapról
Az új étlapon a kaprosan készített ételek közül nagyon ízlett a pisztráng mellé kínált különleges tökfőzelék, illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombóc, amit akácmézes kaporfagylalttal bolondítanak meg. Az ételek mellé Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait szolgálják fel, de különleges zöldségpárlatokat, pálinkákat, hagyományos és ízesített erdélyi söröket is kóstolhatunk.