Életforma.hu

GASZTRO

Tolna gyöngye - Mezőföld konyhája

Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal... Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.     

Igazi olvasztótégellyé vált Tolna megye a történelem évszázadai alatt. Nyugatról érkeztek a sváb, keletről a székely és a besenyő családok. Emlékeiket mind a mai napig őrzik. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a vidék gasztromnómiája. A Zichy Park Hotel vezető konyhafőnöke sem tősgyökeres tolnai, Békés megyéből, Lökösházáról érkezett. Sebők Istvánt mindig érdekelte a magyar konyha múltja, ízvilágának kialakulása. Egész életében kutatta a régi főzési eljárásokat, például a füstölési technikákat, az egykori pácokat vagy a sózást helyettesítő eljárásokat. Ilyen háttérrel vágott neki a bikácsi étlap kialakításához.

Sebők István séf birodalmában, Kép: László Márta

- Amint idejöttem, kezembe került egy 1701-es, helyi, sváb szakácskönyv. Öröm volt olvasni, mi mindent tanult egymástól a magyar és a sváb konyha. Nagyon érdekes, hogy a környező településeken mindenki ismer minden receptet, de mindegyik mindenütt egy picit más. Az évszázadok során ugyanis megtanulták egymás fűszereit is használni, mint a kukkfüvet, a lestyánt, a rozmaringot. A székelyekkel érkezett a borókabogyó, a kömény, később Mórról jött a fűszerpaprika Bátára, Nagydorogra, Cecére. -

Lekvárok, kecsketej is várja a reggelizőket Bikácson, Kép: László Márta

Visszatérés a hazai hagyományokhoz - ez Sebők István elve, és ez már a reggelin is tükröződik. Kis piros lábaskákban kínálják a helyben készült szeder- szilva-, sárgabarcklekvárokat, a friss kecsketejet, kecskesajtot. Ez utóbbiakat a szomszéd faluban élő néni készíti óriási gonddal. A burgonyás székely és a kovászos, zsírral kelesztett kenyereket az udvari kemencében sütik hetente háromszor, ugyanúgy mint régen a helyi parsztasszonyok.

Füstölt felvágottak, sajtok a Zichy Park Hotel reggeliző asztalán, Kép: László Márta

A gépsonkán kívül - amit kifjezetten a kicsi gyerkek kedvéért hozatnak - valamennyi füstöltt termék a birtokon készül. Egy környékbeli uradalmi füstölő pontos mását építettek fel az udvaron. Minden kolbász, sonka, szalonna ebben a külső gyüjtőkamrás, úgynevezett hidegfüstölőben készül. A roppanós tepertőt egy helyi, hagyományos módszerekkel dolgozó hentes süti.

Sebők István séf a füstölőben, Kép: László Márta

- Csak olyan partnerekkel dolgozunk, akik itt élnek, dolgoznak a közvetlen környékünkön. Csak olyan fűszerpaprikát használok, amit jó előre kipróbálok, megkóstolok.

Élő bíborfüggönyök Cecén
Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!

Bátaszékről, egy kis házi gazdaságból érkeznek a csirkék a konyhába. Azért olyan finomak, mert természetes, szinte 100 %-ig tanyasi körülmények között nevelkedtek a szárnysok. Alig kell hozzá egy kis só, bors, kakukkfű, mert annyira ízletes a húsa. Az étlapon is bátai néven szerepel. -

Az ebéd és a vacsora is hasonló gonddal készül. Az oldalas specialitása a szintén helyben készült szilva keszőce, a szilvalekvár és a fűszerpaprika helyi, hagyományos, régi, paraszti házasítása. A marhapörkölt dödöllével, a grillezett kecskesajt friss salátával egyszerűen csodálatos. A helyi fácánleves fás galuskával pedig egyszerűen varázslatos.

Fácánleves fás galuskával, Kép: László Márta

-  A fácánlevest sokan szeretik, de magát, a madár húsát még a vadászok sem kedvelik, mert száraz. A kész levesből egész egyszerűen sokan még ki is dobják. Ezen változtattam: ha kész a leves, a húst felkockázom, sóval, borssal, petrezselyemmel tojással, tejföllel gombócokat készítek belőle, kifőzöm, és úgy adom a leveshez. Másnak is ízlett! -

Készítsd fel kamrádat télire Cecén!
Címerében a paprika és a Csók-Szluha-Kiss kúria, azaz a Csók István Emlékmúzeum látható. Ez a mezőföldi Cece. Több látnivalója mellett ilyenkor ősszel kell ellátogatni a Fejér megyei településre – főként azoknak, akik imádnak az utcai standokról vásárolni – nagyjából mindent, ami csak a konyhában kell! Gyertek velem egy kis sétára!

A másik specialitás, ami nagyon ízlett, az a mezőföldi halászlé.

- Ehhez a halat is innen, a környékbeli tavakból vesszük. Eltérően a tiszai, a dunai, vagy akár a bajai hakászlétől nálunk kizárólag pontyból készül. -

A Zichy Park Hotel vezető konyhafőnöke még hosszan sorolja a helyi különlegességeket, a recepteket, a különböző nemzetiségek sajátságait, de már nincs több ideje, kezdődik a vacsora, és most már a többi vendéggel kell foglalkoznia. Elbűvölő, amilyen szeretettel beszélt Sebők István a munkájáról. Úgy gondolja, hogy a mi feladatunk megőrizni egyedi ízvilágunkat, ez a mi közös kincsünk!... De hiszen mi magyarok vagyunk - teszi hozzá mosolygva búcsúzóul.

Marhapörkölt dödöllével, Kép: László Márta

Figyeljetek, rövidesen közre adom a lejegyzett recepteket, hogy még közlebbről megérezhessétek, milyen fantasztikus is a mezőföldi konyha!

Élő barokk csoda Bikácson
Egy igazi, történelmi és egyházi kincsre lelsz, ha a Székesfehérvárt Szekszárddal összekötő, 63-as úton a mezőföldi Bikácsra érsz. A ma már alig ötszáz lelket számláló település közepén áll a kis barokk evangélikus templom. Mindössze három ilyen található Magyarországon. Látni és megszeretni egy pillanatműve volt. Nemcsak a múlt köszöntött ránk, éreztük, hogy egy igazi kis közösség érzi otthonának e falakat.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.