Életforma.hu


Mutatós fűszerkertek a konyhába

Mutatós fűszerkertek a konyhába 

Bár az időjárás még nyári, nemsokára akkor is vége lesz a nyárnak. Azonban kerti fűszerkertedet átmenekítheted a lakásba, például a konyha egyik ki nem használt szegletébe. Ehhez szuper ötleteket válogattunk össze egy "fűszercsokorba".
5 tipp az anyagcsere fokozására

5 tipp az anyagcsere fokozására 

Ahogy idősödünk, egyre lassul az emésztésünk. Viszont a vágy, hogy megőrizzük ifjúkori alakunkat, cseppet sem lankad. A szakértők szerint fontos, hogy a mindennapi szénhidrát egy részét jó minőségű fehérjével helyettesítsük. Van még ezen felül is néhány trükk, hogyan pörgessük fel anyagcserénket, hogy mire beköszönt a tavasz, újra kirobbanó formában köszöntsük a napsugarakat.
Porchetta Pammer Livi konyhájából

Porchetta Pammer Livi konyhájából 

Életemben először az olaszországi San Gimignanoban volt szerencsém kóstolni ezt a fantasztikus ételt. Frissen sült bagettbe jó vékonyan ám, gazdagon halmozta bele a séf a frissen sült fűszeres húst, egy kevés ropogós bőrrel. Pammer Livi már akkor tudta, hogy ezt a finomságot ő is elkészíti. Eredetileg malacból készítik, az egészet kicsontozzák majd alaposan befűszerezik, akár a közepébe is tesznek egy nemes húsrészt, és szorosan feltekerik. Nagyon lassan és hosszú időn keresztül sül omlósra, puhára. A fűszerek átjárják az egészet, így minden falatnál érezhető a friss fűszerek zamata.
Burgonyacurry báránnyal

Burgonyacurry báránnyal 

Imádom kóstolgatni a világ konyháit. Mindig elvarázsolnak a különböző ízkompozíciók. Biztosan így van ezzel Hegyvári Zoltán is, akitől ezt a receptet kaptam. Miután közeledik a húsvét, és sokan készítenek ilyenkor bárányt, így a kettőt úgy ötvöztem, hogy egy indiai bárányt ajánlok! Ezzel meglepheted a családot vagy a barátokat! Jó étvágyat!  
Dívák és Fűszerek

Dívák és Fűszerek 

Mitől lesz izgalmas egy előadóművész? Szerintünk a benne rejlő, csak rá jellemző „fűszertől”. És itt nem csak egy jellegzetes illatra gondolunk, hanem a belső fűszerre, a tűzre, ami hajtja őt. A Zwack Múzeum és Látogatóközpont szervezésében november 23-án induló Dívák és Fűszerek koncertsorozaton – ahol a művészet mellett az aromáké, a finom eleganciáé és természetesen az Unicumé a főszerep – a magyar zenei élet olyan karizmatikus dívái lépnek fel, mint Malek Andrea, Falusi Mariann vagy Szulák Andrea, az estek házigazdája pedig Bodrogi Éva művésznő lesz.
Tolna gyöngye - Mezőföld konyhája

Tolna gyöngye - Mezőföld konyhája 

Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal... Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.     
Fűszerek a só-bors-fűszerpaprika triumvirátusán túl

Fűszerek a só-bors-fűszerpaprika triumvirátusán túl 

A fűszerek olyan növényi részek, melyeket frissen vagy szárítva az ételek, élelmiszerek ízesítésére, illatosítására használnak. Nézzük meg, mely növényekből származhatnak!
Az élet sója és borsa

Az élet sója és borsa 

A 13. századig a só szinte luxuscikknek számított, melynek ára folyamatosan emelkedett. Volt idő, amikor még a levesbe való só ára is megfizethetetlen volt a nép számára. Ezért már a korai évszázadokban is törekedtek arra, hogy a sót más – megfizethetőbbnek vélt – ízesítőkkel váltsák ki, melynek lehetőségét a friss és a szárított fűszernövények alkalmazásában lelték fel.
Használatban a fűszerek

Használatban a fűszerek 

Ételeink nem lehetnek tökéletesek, ha az alapanyagokon kívül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) nem tartalmaznak kevés, de mégis szükséges mennyiségben bizonyos táp-, íz- és illatanyagokat is.
Karácsonyi fűszerek is okozhatnak allergiás tüneteket

Karácsonyi fűszerek is okozhatnak allergiás tüneteket 

Illóolajok, illatos gyertyák, fahéjas, vaníliás sütemények – az ünnep kellékei. Sajnos sokan mégsem élvezhetik az illatokat, használhatnak bizonyos kozmetikumokat vagy fogyaszthatják a fűszerek hozzáadásával készült ételeket, mert allergiás tüneteik jelentkeznek.

Porchetta répapürével - Fördős Zé konyhájából 

Ez a szilveszteri vacsorák ásza is lehet! Lehet, hogy kicsit munkásnak tűnik az elkészítése, de a szerencsét tuti meghozza a következő évre. A malacból készült finomság receptjét Fördős Zé gasztroblogger osztotta meg velünk.

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya 

Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor a tavasz kezdetével? A sikerhez vezető út első lépése, az elhatározás után a helyesen kivitelezett megvalósítás, melyet 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a testmozgás határoz meg. Mint bármi más elhatározás, ez is az agyban dől el, de ha tudjuk is a helyes táplálkozás alapjait, vajon mindig emlékszünk mindenre? Ehhez nyújt rövid segítséget a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 lépésben összegzett szabálya.

Mitől lehet veszélyes egy töltött káposzta ? 

Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett akár a töltött káposztában lévő fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

Fűszeres kalácskák 

Ezt a remek receptet a keresztlányomtól kaptam. Bár még kezdőnek számít a házasszonyok sorában, nem riad meg semmitől! Bátran nekivág a legkomplikáltabbnak tűnő sütiknek is! Ez is egy ilyen "sokszereplős" példány.

A „nem lehet abbahagyni csirke” receptje 

Ahány ház, annyi csirkerecept, a variációk száma végtelen. Ennek az isteni csirkesültnek elsősorban a fűszerek és az elkészítés módja adja meg a különlegességét. Kicsit talán más, mint az eddigiek. Mondjuk, nem lehet abbahagyni…

Mediterrán fűszernövények 

A Földközi-tenger partvidékén számos olyan fűszernövény megterem, amelyet a mediterrán konyha mellett már nálunk is évszázadok óta termesztenek és használnak.

Forralt bor – már a rómaiak is szerették! 

Nincs is jobb, mint az átfagyott testet és lelket jó meleg itallal felélénkíteni! A forró tea is remek, de így ünnepekkor, év vége felé a forralt bor sem megvetendő! Igaz, alkohol- és viszonylag magas cukortartalma miatt nem mindenkinek ajánlható jó szívvel, de azért vannak pozitív élettani hatásai is.