Hozzávalók a 18 kalácska tésztájához:
- 150 g zabliszt
 - 1kk sütőpor
 - 1kk só
 - 75 g darál mandula
 - 75 g darált dió
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1 narancs reszelt héja
 - 1/4 kk gyömbér
 - 1/4 kk fahéj
 - 1/4 kk szegfűszeg
 - 175 g vaj
 - 175 g nádcukor
 - 1 tasak vaníliás cukor
 - 3 tojás
 - margarin és liszt a formák alapos kikenéséhez, beszórásához
 
Hozzávalók a mázhoz és a díszítéshez:
- 20 dkg tortabevonó étcsoki
 - 5 dkg vágott pisztácia
 - 1-2 narancs
 - 15 dkg sárgabaracklekvár
 - 5 cl barackpálinka
 
Elkészítés:
Keverd össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a sót, a mandulával, a mogyoróval, a fűszerekkel, illetve a narancs és a citrom reszelt héjával. A vajat keverd habosra a nád- illetve vaníliás cukorral. Egyenként tedd hozzá a tojásokat is, majd apránként a már összekevert száraz anyagokat. Készítsd elő a muffin-sütődet: alaposan kend ki a zsiradékkal, majd jól szórd meg a liszttel.
A sütőt kapcsold be, és tedd 180 fokra. Kanállal, esetleg habzsákkal tegyél a masszából minden lyukba úgy, hogy a tészta kb. 1 cm-rel alacsonyabb legyen, mint a sütőforma pereme.
A kalácskák ugyanis megnőnek majd a 25-30 perces sütés alatt. Ha kész, zárd el a sütőt, és nyisd ki az ajtaját, hagyd félig kihűlni a sütiket, majd tedd ki egy gitterrácsra, hogy teljesen megsüljön. Vízgőz felett megolvasztod az étcsokit, és egyenként belemártod a kalácskák tetejét, majd rögtön szórd meg a mandulával.
                    Tálaláskor a narancsgerezdekkel körbedíszíted a tálat. Rárakod a kalácskákat. A lekvárt felforrósítod, nyakon vágod a pálinkával, jól összekevered, és külön tálkában melegen kínálod a sütikhez.
Eszter keresztlányom nevében is jó étvágyat!
És ha ízlett, itt egy másik csokis csoda!