Életforma.hu

GASZTRO

Ünnepi különlegesség: Rozmaringos bárányborda

Hozzávalók: 1 kiló bárányborda, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustármag, 3 evőkanál akácméz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 mokkáskanál aprított rozmaring, olaj, só, bors.

Miért ezt ajánljuk?
Mert bármilyen alkalomra igazi különlegességként kínálható. Igaz, vannak, akik idegenkednek tőle, de ha valaki ezt a sültet megkóstolja, nagy valószínűséggel búcsút int a bárányból készített ételekkel szembeni előítéleteinek. A recept a Piac & Profit Kiadó által megjelentetett könyvből való, amelyben nemcsak sokféle kitűnő, gyorsan elkészíthető és minden korosztály számára kiváló étel receptjét, hanem Demcsák Zsuzsa hasznos és gyakorlatias konyhai tapasztalatait is megismerhetik az olvasók.

A bárány – vagyis az egyévesnél fiatalabb juh – nyolchetes kora táján kezd el füvet fogyasztani, s a napi táplálékfelvétel során gyógynövényeket is legel, amelyek az emberek ellenálló képességét is növelik. Húsának rendkívül sok jó tulajdonsága van: gyenge, ízletes, hamar elkészíthető, jó a víztartó képessége, ezért sütés közben kevéssé zsugorodik, ráadásul egészséges táplálék. Zsírtartalma igen alacsony, az izomszöveti fehérjéi teljes értékűek, aminosavértéke igen kedvező, így jól illeszkedik a korszerű étrendbe. Koleszterinmentes, segíti a fogyókúrát, gyorsítja a lép és vese működését, ezáltal a kiválasztást és a testsúlycsökkenést is. Ásványianyag- és telítetlenzsírsav-tartalma magas, emellett könnyen emészthető, így diétás étrendbe és a gyerekek táplálkozásába is beépíthető. Kiemelkedően magas benne a vörös vérsejtek termeléséért és az idegsejtek megfelelő működéséért felelős a B-vitaminok – különösen a B12-vitamin – aránya.

A rozmaringos báránybordát – mint az receptkönyvében olvasható – Demcsák Zsuzsa így készíti el:
„Az egész báránybordát megmosom, és szárazra törlöm. Sózom, borsozom. Egy serpenyőben elkezdem pirítani a mustármagot. Miután a magok egyesével szétpukkadtak, hozzáadom a mézet, az olajat, a citromlevet, a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és a rozmaringot. A báránybordát megkenem ezzel a masszával, és legalább egy órára a hűtőbe teszem. Miután már eleget pihent, a sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy serpenyőben a bárányborda mindkét oldalát 4-4 percig sütöm, majd a húst tepsibe fektetem, és 20 percig sütöm. 10 perc után megforgatom. Így a hús belül szaftos és gyönyörű rózsaszín marad, kívül pedig a mézes-mustáros kéreg fantasztikus ízt ad neki. A tepsiből kivéve a csontok mentén szép szeletekre vágom a bordákat.”
– k –
Fotó: Fényes Gábor

forrás: Piac&Profit Magazin áprilisi száma


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.