Hozzávalók
● 8 szelet (80-100 deka) báránygerinc
● 0,5 deci olaj
● 5 deka vaj
● 1 deci vörösbor
● só
A zöldségszalmához:
● 1 szál sárgarépa
● 1 szál petrezselyemgyökér
● 1 cikk zeller
● 1 kiló apró burgonya
● olaj
● diónyi vaj
● 1 ág rozmaring
Elkészítése
A bárányszeleteket enyhén megsózzuk, serpenyőben nem túl forró olajon mindkét oldalukat elősütjük, majd tepsibe téve, 200 Celsius-fokos sütőben 5–8 perc alatt készre sütjük. A serpenyőben a sütésből visszamaradt zsiradékra ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, és beletesszük a vajat. Tálaláskor majd ezzel a pecsenyelével öntözzük meg a húst.
A sárgarépát, a gyökeret és a zellert megtisztítjuk, hosszában vékony szeletekre, majd a szeleteket csíkokra vágjuk, és bő, forró olajban kisütjük, ügyelve arra, hogy meg ne égjenek. Az apró burgonyákat megtisztítjuk, lehetőleg tojásdad alakúra faragjuk, majd sós vízben főzzük meg. A rozmaringlevelet apróra daraboljuk, beleszórjuk egy serpenyőben felolvasztott vajba, és ebben megforgatjuk a főtt burgonyát.
A vajtartó igen praktikus dolog, hiszen a vaj, ha eredeti csomagolásában tartjuk, nem tartozik a könnyen kezelhető alapanyagok közé. Sőt az sem árt, ha van egy a főzéshez rendszeresítve, egy pedig a kenyér, péksütemény vajazásához. Így lehet kétféle vajat használni - sütéshez-főzéshez nem muszáj a legdrágábbat venni –, és az is jobban nyomon követhető, hogy mikor kell utánpótlásról gondoskodni. Igazán nem nagy beruházás: 490 forintba kerül.
Húsvillából sem árt, ha több van, ez egy közepes méretű, szeletforgatáshoz igencsak kézre áll. Az ára 2.490 forint.
Az Életforma Shopban találhatsz még sokféle más villát is: sütihez, gyümölcshöz, sajthoz, egyebekhez.
● További Életforma-receptek itt!