Életforma.hu

GASZTRO

Bengáli lencse dhal, citromfüves húsgolyókkal és chapatival

Az az igazság, hogy vágytam a serpenyőben piruló római kömény és fűszerek illatára, arra hogy egy kicsit az indiai íz- és illatvilág a konyhánkba költözzön - így nekiálltam készíteni egy tartalmas dhalt, de mivel nem vagyok vega, így valami húsfélét is mellé kellett gyártanom. Hát a ház teli lett illatokkal, a végeredmény pedig szép és finom, na meg kellően fűszeres lett. 

Kép: husimado-eger.blog.hu

A dhal hozzávalói:

20 dkg lencse

1/4 ek chilipor

1/2 ek kurkuma

1/2 tk só

A lencsét beáztatom, majd ha már felszívta a vízmennyiséget, akkor egy kisebb lábasba feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Először teljesen felforraljuk, majd ha már zubog, akkor leszedjük róla a habot, és takarékon főzzük tovább. Beleszórjuk a fűszereket, majd félig lefedjük, és kb 15-20 percig főzzük. Ha igényli, akkor vizet öntünk még alá, a lényeg az, hogy klasszul megpuhuljanak a lencseszemek, de ne essenek szét.

----------------------------------------------------------------------------------------------

1 fej hagyma

1/2-1 ek őrölt gyömbér

1-2 paradicsom vagy passzírozott paradicsom

Második etapban a hagymát megdinsztelem egy serpenyőben, majd a gyömbért egy kicsit megpirítom. A legjobb lenne gyömbért reszelni, de sajna nekem csak őrölt formában volt itthon, na meg a paradicsom is hiányzott a hűtőnkből - úgyhogy passzírozott paradicsommal dolgoztam. A lényeg az, hogy ezt a három összetevőt sűrű masszává főzöm össze, ami majd mehet is a lábasba a lencse mellé.

----------------------------------------------------------------------------------------------

1/2 ek fekete mustármag

1/2 ek görögszéna levél

1/2 ek görögszéna mag vagy őrlemény

1/2 ek egész római kömény

1/2 ek csillagánizs őrlemény

3 gerezd fokhagyma

1/2 ek gyömbér

1,5 ek koriander zöld

A harmadik műveletsor az előző serpenyőben való fűszerek pirításával kezdődik. Egy kevés olajon elkezdjük pirítani a római köményt és a fekete mustármagot, majd ha már pattognak, az illatuk belengi a konyhát, akkor jöhet a többi összetevő is. Takarékon mehet a serpenyőben való pirítás, kis kevergetés, majd a mozsárban összetörjük a magokat és a fokhagyma darabkákat is. Ha kész az olajos, fűszeres massza, akkor ez is mehet a lencsék mellé, amit kis időre vissza is tehetünk a takarék lángra. Kicsit hagyjuk, hogy minden íz klasszul összeérjen, ha igényli, akkor sózunk, majd a húsgolyókhoz és a chapatihoz fordulunk.

----------------------------------------------------------------------------------------------

 Citromfüves, fűszeres húsgolyók

30-40 dkg darált pulykahús

1/2 ek gyömbér

1 ek citromfű

só és bors

1/4 kk chili

1 tojás

zsemlemorzsa

1,5 ek koriander levél

A darált húst, a tojást és a fűszereket egy tálban összekeverjük, majd annyi zsemlemorzsát szórunk bele, amennyit felvesz, Tudom, hogy ez nem egy autentikus mértékegység, de ezt tényleg annak függvényében kell adagolni, ahogy jól formázható, nem száraz húsgolyókat tudjunk majd gyúrni a masszából. Bevizezzük a kezünket, majd közel egyenletes golyókat gyártunk. Ha megvagyunk, akkor kevés olajon készre sütjük őket úgy, hogy a hő egyenletesen érje őket, vagyis menet közben forgatgassuk mindegyiket.

 

Kicsit talán macerásnak tűnik a recept, de nem az. Azért írtam le így a receptet, hogy szépen végig lehessen követni a műveleteket, de gyakorlatilag a 40-45 perc alatt mindennel el lehet készülni. Egy biztos, hogy a konyhád nagyon intenzíven fűszeres lesz, de ha szereted az indiai ízeket, akkor ezzel nem lesz gond. Zoltán blogját itt találjátok.

Kalandozás a lepénykenyeret között
Indiában minden nap asztalra kerül valamilyen lepénykenyér. De melyik micsoda? Kinézetre nagyon hasonlítanak, a felhasznált alapanyagok szinte megegyeznek, mindegyik felfújódik sütés közben. Mi hát a különbség?


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.