Életforma.hu

GASZTRO

Éljen Napóleon - kolbászünnep a Hold utcában

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter kezdeményezésére hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be a békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton. 2013 óta hungarikum, ez a kézműves csúcstermék, amely hosszú évszázadok alatt fejlődött, változott, s amelynek egyediségét a kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja, s amely a város vezetése és őstermelői jóvoltából igazi prémium terméket lehet!

Békéscsabán nem kérdés, hogy kolbászból lehet a kerítés, azaz minden erről a legendás étekről szól. Hiszen van kolbászrendelet, kolbásztérkép, kolbászkatalógus, és a Kolbász Városa támogatja kistermelőit, hogy rendszeresen jelen legyenek piacokon, gasztro-eseményeken. A híres Csabai Kolbászfesztiválról nem is beszélve. Szarvas Péter polgármesternek mindez teljesen természetes, hiszen már kisfiúként belepillanthatott a minőségi kolbászkészítés rejtelmeibe.

Csabai kolbaszok és fűszerei, Kép: Csabai Kolbász

- A Csabai kolbász sikere fantasztikus! Akkor leszek azonban igazán boldog és elégedett, ha a kolbászkészítés újra a virágkorát éli Békéscsabán – mondta Szarvas Péter. - Ebben a prémium termékben benne van a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is. A városunkban élő két nép a magyar és a szlovák évszázados barátsága, hagyományainak, kultúrájának esszenciája. A mi feladatunk, hogy ezt az értéket megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk gyermekeinknek. -

De mitől is különleges a Csabai kolbász?

A Csabai kolbász egy tradicionális házi termék, generációk alatt fejlődött ki. A családon belüli kolbászkészítés évszázadkora visszanyúló gyakorlat, amely napjainkig fennmaradt.  Régi iratokban fellelhető nyelvtörténeti utalások szerint a magyar kolbásznak mintegy 600-700 éves múltja ismert, neve „Kolbaz”, „colbaz”, „kóbász”, „kalbász” változatokban fordul elő.

Készítése egy élő néphagyomány, mely több mint száz éve – generációkon keresztül – szinte semmit sem változott. Békéscsabán ma is sok család készít kolbászt.  Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja, ez magyarázza sokféleségét – az azonos fűszerek és elkészítési mód ellenére ahány ház, annyi kolbász.

Egy anekdota szerint Bonaparte Napóleonnak köszönhetjük a csabai kolbászt. Ugyanis a napóleoni háborúk során az angolok blokád alá vették Európa kikötőit és hiánycikk lett a bors, amellyel akkoriban a kolbászt fűszerezték. Ekkor találhatták ki a csabai mesterek, hogy a helyben megtermelt paprikával helyettesítik a borsot. Az bizonyos, hogy borsot azóta sem tesznek a kolbászba Békéscsabán, pirospaprikát viszont annál többet.

Készül a Csabai Kolbasz, Kép Csabai Kolbász

Nem szalámi, kolbász!

A Csabai kolbász egyediségét a bőségesen, ám jó ízléssel adagolt, kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja. Sehol ennyi paprikát nem tesznek bele. Íze jellegzetes, zamatos, harmonikus „csabaikolbász-íz”, melyben a többi fűszer mellett a paprika aromája és csípőssége dominál.

Az igazi Csabai lehet vékony- és vastagkolbász. Utóbbit más vidéken élők szaláminak nevezik, de a Csabai kolbász nem szalámi, hiszen a húst sokkal nagyobb darabokra aprítják, mint a szalámikban.

Kincskereső borkóstoló
Bővítette borsorát a HOLDVÖLGY mádi pincerendszete a kincskereséssel egybekötött borkóstoló sétáján! Az alap kóstolósor a korábbi 5 helyett mostantól 6 bort kínál, az exkluzív kóstolósor pedig az eddigi 7 helyett 8 bort tartalmaz!

A Csabai kolbász a hagyományos élelmiszerkészítés csúcsterméke

A város legfontosabb terméke Európai Uniós Földrajzi területvédelem alatt is áll, 2013 óta Hungarikum, a hagyományos élelmiszerkészítés csúcsterméke. Kistermelőknek és családoknak megélhetést nyújtó, bel- és külföldön egyaránt jól eladható élelmiszer.

A tömeggyártás egy elfogadott dolog, nem is igazán lehet ellene mit tenni. A Csabai kolbász, viszont hagyományos kézműves házitermék. Azt kell elkerülni és azt kell figyelni, hogy a Csabai márkanév alatt ne áruljanak olyat, ami nem prémium minőségű – ez a város célja.

Szarvas Péter polgármester kezdeményezésére néhány békéscsabai őstermelő létrehozott egy egyesületet a csabai termékek, így a Csabai kolbász prémium pozícionálása céljából. Ez rendkívül fontos, hiszen egy hagyományos, kitűnő minőségű élelmiszerről van szó. Ezért cél, hogy a legjobbak, a Pick szalámi, a Mádi bor mellett foglalja el a helyét a Csabai kolbász is. Az önkormányzat ezért mindent megtesz és hírnév építéssel segíti a kistermelőket, és ennek a marketingpolitikának a része az a budapesti bemutatkozás is, amit május 13-án, szombaton rendeznek a Hold Utcai Piacon. 10 órától Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere mesél a Csabai Kolbász titkairól, után pedig óránként várják kóstolásra az érdeklődőket.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.