Paradicsom cikkek

Paradicsomleves sajtos pirítóssal
Konyhai ténykedésem egyik sarokpontja volt a paradicsomleves. Imádtam enni, képtelen voltam elkészíteni. Ha az állaga megfelelő volt, az íze volt csapnivaló, ha sikerült valami aromát belecsempésznem, akkor híg lett, vagy épp olyan sűrű, hogy megállt benne a kanál. Tartott ez mindaddig, amíg egy szép napon a kezembe került egy doboz paradicsom ivólé.

Sajtos-sonkás rizs
Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.

Mozzarellás paradicsomsaláta
Legelőször egy ebédnél előételként találkoztam vele, de annyira ízlett, hogy rögtön jól is laktam vele. Vendéglátásra is jól bevált, mert rendkívül dekoratív a hidegtálak mellé!

Gombócos paradicsomos-káposzta kezdőknek - Jucus konyhájából
Emlékszem, hogy a legfinomabb töltött káposztát mindig disznóvágáskor készítettük. A gombócok a kolbásztöltelékből formálódtak, a savanyú káposzta pedig a nagyi kamrájából került a tíz literes fazékba. A régi ízeket manapság így varázsolom a családi asztalra…

Tortellini leves
Egyszerűen elkészíthető, melengető leves, ahogy az angolok mondanák: comfort food. És valóban, a komfortérzetünkön igen sokat javít, főleg hideg napokon, de színeivel is képes felidézni a nyarat. Ha tartunk otthon a hűtőben kész tortellinit, bármikor hozzányúlhatunk a készletekhez.

Töltött paprika
A töltött paprika nyári étel, akkor a legfinomabb, ha friss paprikába töltjük a húsmasszát, ha csodás zeller zöldet tudunk beletenni ízesítésnek. De akkor sem kell róla lemondanunk, ha borongós ősz, vagy tél van, paprika mindig van a piacon, és már egy-két darabbal is felidézhetjük a nyár ízét a tányérunkon. Ha pedig nem akarunk borsos árat fizetni a fólia alatt termelő darabokért, a pucér gombócok is nagyon finomak tudnak lenni a paradicsom mártásban.

Olasz húsgombóc
Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban
Az egyik legkedvesebb családi receptemet osztom meg veletek. Ha időnként marhahúsra fáj a fogunk, és már nem a vadast vagy a pörköltet kívánjuk, akkor ezt a pikáns paradicsomfürdős marhaszeletet készítem el. Zöldségkörettel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan. Ünnepi alkalomra is jó választás.

Parmezános csirke paradicsommártásban
Olasz étel, előszeretettel készítik arrafelé, de én kóstoltam már Amerikában is, ott chicken parmesan a neve. Remekül ötvözi a klasszikus magyar rántott húst az olasz paradicsomos ételekkel, amelyeket a magyarok is nagyon kedvelnek. Elkészítése egyszerű, ha kipróbáljátok, biztosan bevonul a családi repertoárba.

Paradicsomos csirke
Ezt a receptet azért szeretem, mert egyrészt roppant egyszerű, másrészt lehet vele variálni: hangolhatom olaszosra, vagy tehetek bele olyan fűszereket is, amik teljesen más ízvilágúvá teszik a végeredményt. Határt csak a fantázia szab. Gyakorlatilag egy darab edényt kell utána elmosogatni, viszont vendégségnél is jól jön, hiszen előző nap simán elkészíthető 5 perc alatt, ha megérkeznek a vendégek, már csak sütni kell. Nos tehát: a szószban pácoljuk a húst, talán mondanom sem kell: minél tovább, annál jobb.
Szudáni vegyes salátám
Minden saláta otthont talál nálunk. Imádok kísérletezni is! Ezt a receptet egy régi fecnin találtam. Valahol feljegyeztem, és azóta is gyakran készítem. Szudáni a neve, de minden alkatrésze jól ismert nálunk. Így aztán kísérletezésre fel!
Csirkés tortillatekercsek - paradicsomszósszal
Ahol sok nő dolgozik egy helyen, ott a pletyka és a divat téma mellett a leggyakoribb esemény a receptek cseréje szóban és írásban. Így történt ez a minap is, amikor egyik kolléganőm tortillatekercsétől illatozott a közös konyha. Azonnal lecsaptunk rá...
Paradicsomos, parmezános nudli - a mindennapi egytálunk
A gnocchival, magyarul nudlival már mindenki találkozott. Vagy fagyasztott formában, vagy saját készítésben, különféle ízesítésekkel, többféle szerepben. Ilyen paradicsomos, sajtos fürdetésben még nem láttuk, nem kóstoltuk. Érdemes kipróbálni, nagyon különleges.
Így készül a házi paradicsomos paprikakrém
Az tény, hogy a házilag befőzött, téliesített finomságoknál nincs jobb. Ha még van hely a kamra polcain, ezt a fantasztikus paradicsomos paprikakrémet semmiképp se hagyjátok ki. Alapanyagként, ízesítőként sokféle ételhez felhasználható. Megéri a fáradtságot!
Parádés rakott cukkinim a biokertészemtől
Kedvenc biokertészem minden héten meglep a csodálatos és persze aktuális zöldségekkel. Ezúttal például rengeteg sárga cukkinit kaptam: kicsit és nagyot vegyesen. Volt még a csomagban új vöröshagyma, paradicsom, így adta magát ez a náluk már rég kedvelt és bevált könnyű finomság. Húsmentes nyári recept, a férjemnek nagyon ízlett!
Tonhalkrémes sült paprika
Szeretjük a gyors és egyszerű nyári vacsorákat, különösen ha azok halból és zöldségekből állnak. Ezt az alig fél órás költeményt nem egyszer fogod elkészíteni, az is biztos.
Bomba jó, egyszerű, házi olasz fogás Márti konyhájából
Ehhez a recepthez is a kedvenc bio-tanácsadóm és bio-zöldségesem adta nemcsak az alapanyagot, a receptet is, az olcsósága miatt Itáliában oly népszerű - mángoldot. Valami olyan pazar olasz tésztafogás kerekedett belőle, hogy nem győztem otthon "bezsebelni" a dicséreteket!
Pasik lecsója
Sose gondoltam volna, hogy a férjem és a barátai megirigylik a receptjeimet, és kirukkolnak egy saját lecsóval. Miután szívesen veszünk mindenkitől kipróbált, jó recepteket, előttük sincs zárva az ajtóm! Íme, egy igazi, őszi, bográcsos lecsó, ahogy a fiúk készítik! Nagyon finom, próbáljátok ki!
Édes-fűszeres paradicsomszósz
Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. És a legjobb, hogy akár egy balkonládában is megterem! Az Electrolux „The Secret Ingredient” sorozatában most a paradicsom kapott főszerepet.
Sült paradicsom kapros túróval
Minden zöldségféle megvan hozzá, akár a kertben is, mert éppen ideje van a paradicsomnak és a kapornak is. Akik könnyű nyári falatokra vágynak, vagy éppen vegetáriánusok, azok bizonyára többször is elkészítik majd ezen a nyáron. Egyszerű és nagyon finom!
Mediterrán húsgombócok paradicsomos-vörösboros mártásban
Attól még, hogy itt a nyár, néha jól esik egy rendes, húsos étel. De azért ez egy könnyű nyári fogás, ráadásul a legjobb szezon van ahhoz, hogy igazán finom és lédús paradicsommal dolgozhassunk.
Jéghideg paradicsomleves zöldségekkel
Kánikulában egy hideg leves jobban felüdít, mint egy pohár jeges ital. Itthon elsősorban a gyümölcsleveseket esszük hidegen, de most már hódítanak a különböző zöldségekből készült mediterrán levesek is. Ez a recept a paradicsomra alapoz. Sikerrel!
Paradicsomleves, ahogy még sosem próbáltad!
Még hogy a paradicsomleves csak betűtésztával jó! Ebben a receptben újraértelmezzük az egyik legnépszerűbb levesünket, és az eredmény fenomenális! Tehát következzék a zelleres-bazsalikomos paradicsomleves!
Almalekvár paradicsommal ízesítve
Almából amúgy sem sokan főznek lekvárt, pedig érdemes kipróbálni! Ha viszont igazi különlegességet szeretnénk, némi paradicsommal egészen extravagáns lehet.
Csirkemellfilé paradicsomos tökkörettel
A tökből korántsem csak főzelék készíthető. Íme egy sokkal modernebb recept, ami azért a hagyományos ízek kedvelőit sem rettenti majd el.
Tejszínes paradicsomleves
A paradicsom kedvező élettani hatásait senkinek sem kell bemutatnunk, azonban van egy különleges tulajdonsága is: fanyarkás íze miatt kiváló szomjoltó, hűsítő a nyári melegben.
Tavasz a köbön! Francia paradicsomsaláta zöldfűszeres kecsketúróval
Nincs is jobb, mint paradicsom paradicsommal! Hiszen mindegyik fajtának más az íze: a nagy világos piros lédús gömböknek, a sötétpiros fürtös paradicsomnak vagy az apró koktélbogyóknak teljesen különböző az aromája. Viszont mindegyik nagyon finom, és mindegyikhez kiválóan illik a bazsalikom, amely ennek a francia salátareceptnek is az egyik fontos szereplője.
Olasz tészta recept magyarosan
Egy igazi olasz tészta recept, "magyarosnak" tűnő ízekkel. Gyorsan elkészül, tápláló és laktató - szóval ideális ebéd, vagy vacsora. Jó étvágyat kívánunk!
A gyógyító paradicsomról
Többnyire csak esszük, befőzzük és mindenféle formában fogyasztjuk, - a paradicsomot. De azt kevesen tudják, hogy számos jótékony hatása van még a szervezetünkre. Vajon miért?
Töltött lecsó
Rendszeres olvasónktól kaptuk ezt a remek receptet. Lecsó is meg nem is, mi biztos ki fogjuk próbálni ezt az ételt, amit Ildikó dédnagymamájától tanult.
Citromos spagetti gazdagon
Nagyon gyorsan elkészíthető, nagyon ízletes étel. Ha fél óra alatt kell könnyű vacsorát varázsolni, ideális választás. Egyik kedvenc gasztrobloggerünk receptje. Próbáljátok ki!
Bruschetta pirítóssal
Bruschetta. Nem saláta, nem krém, de nagyon finom és előre elkészíthető előétel vagy vacsora. Hogy menniyre fokhagymás vagy fűszeres, ezt mindenki maga döntheti el.
Mexikói paradicsomos salsa
Chipshez, tacohoz vagy grillezett hús mellé is kiváló ez a finom szósz. Fűszeres és csípős, így elsősorban az erős ízek kedvelőinek ajánljuk, de nekik nagyon!
Bolognai, ahogy én készítem
Bolognait sokféleképpen lehet készíteni, itt az egyik leggyorsabban elkészíthető, legegyszerűbb recept olvasható. Bár olasz vendégeink nem biztos, hogy ráismernek, de nagyon finom.
Paradicsomos bab
Paradicsomos babot készíteni gyerekjáték, ízletes, gyors étel és kedv és ízlés szerint tunningolható, dúsítható. Tápláló húsmentes étel, de egy kis szalonnával a húsevők kedvence lesz.
Olaszos paradicsomleves
Gyermekkorunk paradicsomleveséhez csak nyomokban hasonlít ez a fűszeres, paradicsomos lé, de nagyon finom. Ráadásul pirítóssal fogyasztva jól is lakhatunk vele.
Római varázslat pulykára
Gyors vacsora olyan napokra, amelyikről már előre tudjuk, hogy nehéz lesz: pulykamellszeletek római köményes pácban. Előző nap bepácoljuk a hússzeleteket, hazaérve már csak ki kell sütni, és ehetünk is. Tálalhatjuk krumplipürével és paradicsomszeletekkel, vagy csak valamilyen salátával. Az őrölt római köménytől az önmagában kicsit ízetlen pulykamell elvarázsolódik.
Francia hagymaleves és Paradicsomos metélt édesköménnyel
Hogy óvjam Önöket a hústól, íme két nagyon finom, zöldségekkel készült ételt kínálok Önöknek!.Francia hagymaleves és Paradicsomos metélt édesköménnyel és paprikával.
Zöldség "befőttek"gyorsan, egyszerűen
Milyen jó is lenne télen friss zöldséget enni! Ha frissel nem is tudunk szolgálni, az általunk eltett sóska, karfiol, biztosan sikert arat vendégeink körében is.
Üljél paradicsomlébe az izzadás ellen!
Izzadni természetes dolog, ennek ellenére elég visszataszító, ha átnedvesedik a ruhánk a melegben. Ennél többet nem is igen tudunk róla, pedig érdemes megismerkedni néhány ténnyel és tippel.
Roston sült kecskesajt-bacon töltött paradicsommal
Igazi nyári étel, a tál összetevői külön-külön is nagyon egészségesek, a sok zöldség és a kecskesajt-bacon párosítás pedig többféle ízlés számára is vonzó lehet.
Pármai padlizsán: igazi olasz ízek
Csábosan hívogat a piacon a padlizsán. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. Pedig egyszerű trükkel elveszti keserű ízét, s nagyon finom fogások készíthetők belőle. Például ez a pármai padlizsán: könnyű, gyors és ízletes. Nevéből adódóan, természetesen olasz recept.
Rakott cukkini
Eredetileg francia recept, ám ízvilága annyira közel áll hozzánk, hogy nem az eredeti nevét "Nizzai cukkini" hagytam meg neki a recepttárban, amikor először kipróbáltam. Akár önálló fogásként, akár grillezett húsok mellé, köretként nagyon finom. Nem mellékes szempont, hogy pillanatok alatt elkészül.
Lecsós rakott hús -bármilyen hússal
Friss paradicsommal és paprikával az igazi! Nem kell sok belőle, így már a mai árak mellett is megéri.Bár még viszonylag drága, de csábító a piacon a friss paradicsom és paprika. Íme egy recept, melybe nem kell sok belőlük, de isteni finom kaja lesz!