Életforma.hu

GASZTRO

Francia hagymaleves és Paradicsomos metélt édesköménnyel

Hogy óvjam Önöket a hústól, íme két nagyon finom, zöldségekkel készült ételt kínálok Önöknek!.Francia hagymaleves és Paradicsomos metélt édesköménnyel és paprikával.

1.) Francia hagymaleves

Hozzávalók (4 személyre)

2 evőkanál olíva olaj

500 gr. hagyma finom szálasra vágva

1 gerezd fokhagyma

1 csapott kávéskanál barnacukor

1 liter zöldség erőleves

Bors, só

A tálaláshoz: 4 vékony szelet kenyér, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből

25 gr. Gruyere sajt  (esetleg ementáli)

25 gr. friss, apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Egy lábasban melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, keverjük össze és lefedve pároljuk kb. 15 percig. Időnként keverjük meg. Adjuk hozzá a kipréselt fokhagymát és a barna cukrot. Ezalatt forrásig melegítsük a zöldség erőlevest, majd adjuk hozzá a hagymához. Jól keverjük össze, forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőfokot, és lefedve hagyjuk főni 25-30 percig. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal.

Tálaláskor a tányérok aljára helyezzünk 1-1 szelet kenyeret, szórjuk meg a reszelt sajttal és a petrezselyemmel, majd merjük rá a forró levest.

2.) Paradicsomos metélt édesköménnyel és paprikával

Hozzávalók: (4 személyre)

500 gr. széles metélt

450 gr. édes kömény

1 db. zöld, vagy piros kaliforniai paprika

300 gr. paradicsom, meghámozva, összedarabolva

3 evőkanál olíva olaj

2 gerezd fokhagyma, kinyomva

1 citrom reszelt héja

1 kakukkfű ág

Só, bors

Elkészítés:

Az édesköményt a zöld részétől megszabadítjuk, félbevágjuk, majd kb. 2 cm-es csíkokra szeleteljük. Lobogva forró vízben 8-10 percig főzzük, leszűrjük és kiolajozott tűzálló tálba terítjük, olíva olajjal megkenjük. A paprikát félbe vágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, és vágott felével  egy kis méretű, kiolajozott tepsibe fektetjük. Együtt betesszük őket 180 fokos sútőbe, és kb. 15 percig sütjük. Majd kivesszük az édesköményt, a sütő hőfokát 220 fokra növeljük és a paprikát még 10 percig sütjük, hogy a héja megbarnuljon. A paprikát műanyag zacskóba téve kihűtjük, hogy könnyebb legyen majd a héját lehúzni.

A fokhagymát 2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a citromhéjat és a kakukkfű ágat, és 20-25 percig pároljuk, hogy besűrűsödjön. A kakukkfüvet kivesszük, a mártást sózzuk, borsozzuk. Az édes köményt kockákra aprítjuk, a paprikát lehéjazzuk és csíkokra vágjuk, majd a zöldségeket a mártásba keverjük, ha kell utánfűszerezzük és felforrósítjuk, de forralni nem szabad!

A tésztát sóval, és kevés olajjal kifőzzük, és már tálalhatunk is. Ízlés szerint parmezán, vagy más reszelt sajttal megszórhatjuk, de nem muszáj, mert önmagában is nagyon finom!

Jó étvágyat kívánunk!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.