Életforma.hu

GASZTRO

Parádés rakott cukkinim a biokertészemtől

Kedvenc biokertészem minden héten meglep a csodálatos és persze aktuális zöldségekkel. Ezúttal például rengeteg sárga cukkinit kaptam: kicsit és nagyot vegyesen. Volt  még a csomagban új vöröshagyma, paradicsom, így adta magát ez a náluk már rég kedvelt és bevált könnyű finomság. Húsmentes nyári recept, a férjemnek nagyon ízlett! 

Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1 nagy sárga cukkini vagy több kisebb
  • 3 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 db paradicsom
  • 25 dkg kemény sajt
  • liszt
  • olaj
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Pucold meg a hagymákat. A vöröseket karikázd fel, a fokhagymák maradhatnak egyben. Forró olajban süsd meg, először a vöröset, utána dobd hozzá a fokhagymát. Rakd ki papírtörölközővel kibélelt tányérra. Amíg sül a hagyma, pucold meg a cukkinit vagy cukkiniket. Karikázd fel, forgasd meg lisztben, majd a hagymák után ezt is süsd ki a bő forró olajban. Egy másik tányért is bélelj ki papírtörölközővel, szűrőlapáttal vedd ki a cukkiniket. Végy egy jénai tálat, nagyon vékonyan kend be az alját, oldalát olajjal. Legalulra fektesd a cukkinit, most sózd meg, jöhet rá a hagyma, majd a megmosott, karikára vágott paradicsom. (Nem kell rá a jénai teteje!) Told be a kb. 210 fokos sütőbe, és süsd addig, amíg a paradicsom láthatóan megsül. Ezalatt reszeld le a sajtot. Ha a paradicsom láthatóan jó, szórd meg a sajttal, és told vissza a sütőbe. Felső lánggal (ha van) jól olvaszd rá, az se baj, ha egy kicsit ropogóssá válik. Egész egyszerűen pompás nyári vacsorát vagy ebédet kanyaríthatsz belőle! Jó étvágyat!

Itt a cukkini-szezon, ezért itt egy másik recept is! Tetszeni fog!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.