Karfiol télire
Karfiol és minden liter vízhez 2 evőkanál só és 1 evőkanál cukor
A karfiolt szedjük rózsákra és mossuk meg alaposan , majd enyhén sós vízben 10 percig forraljuk. Rakjuk üvegekbe, és öntsük fel őket a cukros, sós felöntőlével. A tetején 1 centi hely maradjon.
Az üvegeket lezárva azonnal fél órát, majd másnap újabb fél órát gőzöljük.
Sült paprika
1 kg zöldpaprika, 2 fej hagyma, olaj
Olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk, majd félkészre pároljuk rajta a karikára vágott paprikát. Előmelegített üvegekbe rakjuk, lezárjuk és szárazon kidunsztoljuk.
Olajban eltett paradicsom
1 kg apró paradicsom, 1 l olivaolaj, friss bazsalikom, 1 teáskanál só
A paradicsomot és a bazsalikomot megmossuk és megszárítjuk. A paradicsomszemekbe fogvájóval többször beleszúrunk. A paradicsomot és a bazsalikomot belerétegezzük a tiszta, száraz üvegekbe, megszórjuk sóval és felöntjük olajjal. Lezárjuk, majd hűvös, sötét helyen tároljuk.
1 kg sóska, 5 dkg zsír, olaj
A sóskaleveleket alaposan megmossuk és a zsíron megpároljuk, míg össze nem esik. Tisztára mosott üvegekbe rakjuk, a tetejére olajat teszünk, lezárjuk, majd szárazon kidunsztoljuk.