Életforma.hu

GASZTRO

Juhtúrós pite sült paradicsommal

Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ismét egy remek recepttel jelentkezik oldalunkon, amely szintén a nyár ízbombáit helyezi középpontba.

Egy könnyű, nyári pitét ajánlok most a figyelmetekbe, aminek egyszerűsége és natúr szépsége olyan magával ragadó, hogy amikor elkészül, csak megszeppenve álljuk körül és senki nem mer belevágni. A nyár színei köszönnek vissza ebben a tálon, a juhtúrós alap pedig egy könnyed ízvilágot teremt meg a sós piték világában.

Juhtúrós pite sült paradicsommal. Fotó: Ámon Heni

 

De nyugodjon meg mindenki, mert az előbb említett megszeppent állapot hamar elillan, ha az ember egy jó mélyet beleszippant e  csodás étel feláramló gőzébe, és azonnal akar belőle egy szeletet! A kés máris a kézben és nem sokkal később csak a morzsák maradnak emlékül, hogy valaha itt egy jófajta túrós pite pihent. Miután az ember mohó egy típus, így csak arra tud gondolni pár perc múlva, hogy mikor készül egy újabb adag?

Mentes változatban is finom. Fotó: Ámon Heni

Hozzávalók 4-6 főre: 1 csomag pizzatészta (Tante Fanny - nekem ez jött be leginkább) - gm-diétában pedig Mester leveles tészta, 15 dkg juhtúró - laktózmentes diétában lm túró, 10 dkg tehéntúró - lm diétában lm túró, 2 ek tejföl - lm diétában lm tejföl, 2 db tojás, só, bors, színes paradicsomok, friss bazsalikom, chilipehely - opcionális.

Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra! Egy 22 cm-es piteformába belevágunk egy akkora sütőpapírt, hogy kissé túlérjen a szegélyen, majd belefektetjük a kicsomagolt tésztát. Összekeverjük a túrókat a tejföllel és a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, belevágunk pár levél friss bazsalikomot, és ha szeretnénk, hogy egy kicsit tüzes legyen az íze, akkor szórjuk meg kevés chilipehellyel. Öntsük ezt a keveréket a tésztára, majd fedjük le a felkarikázott paradicsomokkal. Sózzuk meg a tetejét és szórjuk meg ezt is pár bazsalikom levéllel. Helyezzük az előmelegített sütőbe, vegyük vissza a hőt 180 fokra és tegyük légkeverésre (ha nincs ilyen program a sütőn, az se baj). Süssük kb. 45 percig. A lényeg, hogy a töltelék már ne legyen folyós, süljön át, szilárduljon meg a közepénél is.

Ha elkészült, a sütőpapír széleit megfogva emeljük ki a piteformából. Hagyjuk pár percig hűlni a könnyebb szeletelés érdekében és hogy jobban le tudjuk húzni a sütőpapírt a tésztáról. Tegyük mindezt óvatosan!

Falatozáskor nagy csend és elégedett hümmögések lesznek hallhatók, ezt garantálom! :)

Jó étvágyat hozzá!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.