Gasztronómia cikkek
Pompás saláta bébicéklából
Kicsi korom óta imádom a céklát. Ilyen kicsivel viszont még nem volt dolgom. Kedvenc bizöldségesem adott hozzá ötletet is. Ha még pikánsabbat szeretnél, akkor úgy hámozd meg, hogy a gyökérzet vége rajta maradjon. Felkarikázni sem kell, mert olyan kicsi, hogy pár óra alatt úgy is átjárja a salátalé. ...És jól mutat az asztalon egy ilyen vicces saláta.
Friss majonézes zöldbabsaláta
Kedvenc biozölségesem megint elkápráztatott. Megérkezett az első, zsenge angol zöldbab. Még akkor este ezt a salátát kanyarítottam belőle! Másnap tálaltam, és senki sem csalódott!
Szindbád álma - rózsaszín kötésben
Aki csak olvasta Krúdyt, vagy látta a fantasztikus filmet, soha nem felejti el a nagy "velős jelenetet" Latinovits Zoltánnal és Dajka Margittal. Hölgyeim, és Uraim! Ez tehát az etalon! Számos variáció látott már napvilágot, hogy hogyan kell elkészíteni, de most megmutatom az én tutit megoldásom! Saját, nagymamis recept, de te a vasárnapi ebéded éke is lehet!
Tavaszi tepsis töltött csirkecombok Józsi barátomtól
Gyerekkorom óta tudom, milyen fantasztikus dolgokat tud a fatüzelésű, igazi, vidéki sparhelt. Egészen más az íze az ott készült ételnek! Szerencsére egyre többen építenek kis szaletlit, benne ezzel az egykor annyira bevált sütő-főző szerkezettel. Kint akár egész évben eltölthető pár nyugodt perc, óra. Ha meg még készül is valami a sparhelten, avagy benne, az maga a menny!
Csak úgy röpködnek a csillagok a Millenárison!
Főszerepben a vad- és halételek: megnyílt a Gourmet Fesztivál! Magyarország legjobb éttermei, cukrászatai, borászatai, sörfőzdéi adnak nekünk és egymásnak randevút Budán. Vasárnapig déltől este 11-ig várják a kulinária magasztalóit a Millenárison!

Kóstold meg Gyenesdiást!
Öt helyi vendéglátóhely fogott össze: a tavaszi Nyitott Balaton idején immár második alkalommal invitálják a hagyományos ízekre és kulináris élményekre vágyókat Gyenesdiásra. A Somogyi Zoltán Max helyi gasztroblogger és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület által szervezett Gyenesi Íz-lelő programon a vendégek maguk választhatják ki, hogy a csak erre a napra készített, italokkal együtt kínált kóstoló menükből melyik két étterem kínálatát ízlelik meg.
Erdei gombalevesem
Nálunk a gomba minden fajtája, minden elkészítési módja csak nyerő lehet! Barcelonában a piacon elájultam, mennyi gyönyörű gombát lehet kapni, megkóstolni, és az mind az ottani környéken termett. Nálunk meglehetősen szegényes a kínálat, így maradnak a receptekből is a legegyszerűbbek.

Végre, középpontban a nők!
Megnyitotta a 2016-os sörszezont a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Eseménysorozatuk, a sörkultúrát középpontba helyező „Sör mi több” állomásain a gasztronómia mellett, ebben az évben hangsúlyt kapnak az alapanyagok, a minőségi sörgyártás, valamint a nők és a sör viszonya.
Isteni rebarbara leves biokertészem ötletéből
Sokáig nem nagyon szerettem a rebarbarát. Talán azért, mert a családban sem kedvelte különösen senki. Felnőtt koromban jöttem rá, hogy méltatlanul bántam vele, és érdemes több időt rászánni! Kedves anyukák és apukák! Először nézzetek magatokba, mielőtt azt mondjátok valamire: nem tudom miért, de a gyerek nem szereti...? Ezt a leves sem bánjátok meg!

Olajlelőhelyre bukkant D. Tóth Kriszta Mautner Zsófival
Ötéves tervekben gondolkodik, hat nyelven beszél, 200 embert képes jóllakatni, kocsijában egy komplett konyhát szállít, kőgyomra és saját olaj-dílere van. Ha pedig a magyar konyha népszerűsítéséről van szó, egy kis „élelmiszer-csempészettől” sem riad vissza. Az Elviszlek magammal legutóbbi adásában DTK Mautner Zsófit fuvarozta titkos olajlelő-helyére.
Röpködnek az igazi csillagok
Ilyen, "sok csillagos" menüvel még nem várták a Gourmet Fesztivál vendégeit! Pünkösdkor az öt Michelin-csillagos étterem öt séfje ötfogásos menüt készít a vendégeknek a Millenárison!
Kagyló cataplanában
Portugália ízeit kóstolgathatjátok végig május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével.
Mézes-mustáros sült oldalas Mártinál
Nálunk nincs olyan oldalas, ami pillanatok alatt ne fogyna el. A benne sült csonttól mindig olyan finom, ízletes lesz, hogy semmi nem léphet a nyomába. Ezért aztán igyekszem mindig valamit újítani...
Titkok Magyarország TOP10 étterméről
Mit keresnek keleméri bárányok az Onyx konyháján, honnan rendeli a buborék zsázsát a Borkonyha, és milyen a Salon saját algás sajtja, melyet Molnár János sajtkészítővel alkottak meg? Eláruljuk!
Sörfutás és csülökparádé - ott a helyed júniusban!
Csülökfőzőverseny, több mint százféle sör, csülökfőzőverseny, koncertek, kiállítás és idén először sörfutás is várja a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé látogatóit. Békéscsaba június 14. és 18. között, tizenhatodik alkalommal ad otthont a rendezvénynek
Lencseleves - húsvét után
Szinte nincs olyan szakácskönyv, amelyik ne tanácsolná a húsvéti sonkafőzéskor, hogy a levet ne öntsd ki! Most jött el az idő! Van, aki csak berakta a hűtőbe, van, aki későbbre lefagyasztotta. Aki pedig szereti lencsét, annak ez igazi ínyencség! Ilyen például az én férjem, aki akár napokig képes ezt enni! Legyen az hétköznap, vagy ünnepi asztal. Nos, most jött el az idő!
Konyhaszínház - röhögés nélkül? Kizárt!
Sikerrel startolt az első magyar Konyhaszínház. Nádas György színész, humorista és Buday Péter séf megnevettette, vendégül látta, és hasznos tanácsokkal ajándékozta meg közönségét. Itt azonban nincs megállás. Országos turnéra készülnek!
Hagyjál főzni - családi csata fakanállal!
Április 4-én, 20.30-kor indul az RTLII -n új gasztro reality-je. A szórakoztató családi főzőshowban kéttagú csapatok mérik össze tudásukat. A műsorvezető Istenes Bence mellett Vajda Pierre is feltűnik majd a képernyőn.
Csirkeszárny kagylómártásban
Nálam a csirkeszárny mindig nyerő, bárhogyan is legyen elkészítve. Ezt a receptet már akkor imádtam, amikor még nem is jártam a Távol-Keleten. Vonzalmam a kagylómártásos csirkeszárnyhoz onnantól csak nőtt. Ez a fogást a kínai konyhaművészetben az előételek között szolgálják fel. Pálcikát nem használnak, kézzel eszik. Csirkét egyébként is lehet kézzel enni!
Rozmaringos báránysült burgonyatortával
Tradicionális húsvéti fogás a bárány. Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük elő a húst, majd magát a fogást! Ez egy olyan különlegesség a gyöngyöstarjáni Kovács Borháztól, amelyik bátran megállná a helyet a bárányt különösen kedvelő olaszok előtt is! Kellemes ünnepeket!
Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?
A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A "Sör mi több"’ sörgasztronómusát hívtuk segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.
Fűszeres sajtgolyók rozmaringos olivás lapos kenyérrel
Tradicionális ünnepünk a húsvét - megannyi remek, hagyományos recepttel! Szerencsére mindig vannak vállalkozó kedvű olvasóink, akik szívesen kipróbálnak újdonságokat is. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház például ezt a remek különlegességet ajánlja Neked, és vendégeidnek! Csábítóan néz ki!
Ismét bégetnek a Vajdahunyadvárnál
Szombattól hétfőig húsvéti gasztronómiai fesztivállal, finom ételekkel, italokkal, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják a Húsvéti Bárányfesztiválra az érdeklődőket. A belépés ingyenes!
Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra
A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.
Jubilál az Étterem Hete
A Gyermekétkeztetési Alapítványt szolgálja a X. Országos Étterem Hét. Március 21. és 27. között 130 olyan csúcskategóriás helyiségben is olcsóbban is foglalhatsz asztalt, amilyenre nem mindig jutna pénzed. A cél, hogy 2016-ban legalább 2016 gyerek lakjon jól a bevételből!
Villámgyors brokkoli krémleves
Ki nem állhatta az egykori amerikai elnök, George Bush a brokkolit. Sőt, amikor elnök lett, közölte: most már megengedheti magának, hogy soha ne is kelljen ennie. Még az elnöki repülőgépről zöldségei közül is száműzte szegény párát. Ennek nyilván nem örültek a brokkoli-termelők.... Pedig rendkívül hasznos és finom ez az első látásra jellegtelen növény! Itt egy remek recept!
Nagy párosokkal erősít a TV2
Március 16-tól Kovács Lázárral és megújult szabályokkal várja a nézőket a TV2 népszerű gasztro-realityje, a Hal a tortán. Az első héten Liptai Claudia és Till Attila, Sipos Péter és Sipos Tamás, valamint Tóth Vera és Tóth Gabi ragadnak fakanalat.
Idén is az Onyx nyerte az Év Étterme díjat
Átadták a Volkswagen-Dining Guide-díjakat Magyarország kiemelkedő éttermeinek, séfjeinek a Larus Étterem és Rendezvényközpontban. A legnagyobb elismerést a már többször is díjazott Onyx, az Év Szakácsteljesítménye Díjat pedig az Onyx séfje, Széll Tamás kapta a Bocuse d'Or-on elért teljesítményéért.
Mänzel-szelet: Bajorországból hoztam
El nem tudtam képzelni, hogy mit takarhat ez az elnevezés. Kishitűként úgy gondoltam, biztosan valami egyszerű rántott szelet - féleség. Nos, nem csalódtam, ... csak abban, hogy annál százszor finomabb, ízletesebb, igazi gasztronómiai élvezet. Akkor eldöntöttem nálunk mostantól ilyen a rántott hús! Itt a hazai prototípus! Feltétlenül próbáld ki!
Itália Budafokra költözött
Bár hosszabbodnak a nappalok, és néha már felvillantja jöttét a közelgő tavasz, még nagyon tél van. Ilyenkor igazán jólesik egy kicsit az önfeledt nyárra gondolni, és legalább képzeletben kalandozni egy nagyot. Kék ég, tenger, napsütés, finom falatok – ó, de jó is lenne egy kicsit a napfényes Itáliában lenni, nem igaz? Aki már járt Olaszországban, mindig újra és újra szeretné átélni az élményt, aki pedig még nem, az egészen biztosan dédelgeti a tervet, hogy egyszer eljut a pizza, a tiramisu és a dolce vita hazájába. Olaszország persze ennél sokkal több, hiszen megszámlálhatatlan jellegzetes épülete és csodás természeti adottsága várja a látogatókat, a vonzó tengerpartok és a felülmúlhatatlan olasz gasztronómia mellett.
Szárnyát vagy combját?
Amikor étterembe készülünk, csak a legritkább esetben jelenik meg lelki szemeink előtt egy elegáns szálloda étterme. Pedig számtalan érv szól e meghatározó gasztronómiai műhelyek mellett. A szállodai vendéglátó egységeknek sok előítélettel kell megküzdeniük, annak ellenére, hogy kínálatukat mindig a legújabb nemzetközi gasztronómiai trendek alapján állítják össze a legszélesebb tapasztalatokkal rendelkező, kitűnő séfek.
Több mint százféle uszonyos a Millenárison
Európa legnagyobb halfesztiválja több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, főzőversennyel, gyermekprogrammal, és könnyűzenei koncertekkel várja a látogatókat új helyszínen, a Millenáris Parkban február 12-től 14-ig. A fellépők között Caramel, Irigy Hónaljmirigy, Dobrády Ákos, 100 Folk Celsius és a Beatrice.
Márti borjúoldalasa sörrel, szegfűszeggel
Nálunk az oldalas minden szerepkörben jól teljesít! Most egy olyan receptet kaptok, amelyik tényleg párját ritkítja. Ezúttal itt a kiváló borjúoldalas, ami a csontjával sül. Hát még, ha az kap egy kis sört! Ámulat, milyen rendkívül ízletes fogás!
Kriszti barátnőm ínyenc golyói
Olyan ritkán találkozunk, és olyankor olyan jó nagyokat beszélgetni! Arról nem is beszélve, hogy párjaink ilyenkor is velünk dumcsiznak, mert az igazi pasik is szeretik a jó pletyiket. Persze az üzleti élet is a hírekből él... Egyszóval, ha összejövünk, olyan fogásokat találunk, hogy ne kelljen folyton a konyhában ülni, hanem csak egy-egy falatot bekapni... Kriszti fogása is így született!
Bajor csoda
Útban Strasbourgba, európai parlamenti tudósításaim kedvenc helyére, egyszer-kétszer megállunk. Így történt ez most is, és ilyenkor - szó szerint - minden érdekel, mindent megkóstolok! Például Bajorországban bármit is rendelsz vacsorára, szinte automatikuson hozzák a salátát. Akkora friss adagot, hogy az például nekem elég is volt az esti étkezésre! Nagyon finom, nagyon egészséges, és nem bonyolult! A farsangi asztalra ezúttal egy fűszeresebb majonéz került! Próbáld ki!
Torkosok, evésre fel!
Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több hely közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek. A 11. Torkos Csütörtökre jelentkező vendéglátóhelyek listáján számos díjnyertes étterem is szerepel: a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Turizmus Minőségi Díjjal, illetve Rozmaring díjjal kitüntetett partnerei közül több is megtalálható a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon szereplő étteremkeresőben.
Közép-Európa legjobb rakott krumplija
Azért Közép-Európa, mert a drága jó, igazi tejfel máshol nem kapható. Egyébként pedig éhes barátaim szerint is ilyen rakott burgonya mindig nagyon jól jön - főleg egy munkás kis nap után! Már csak egy jó salátát keress hozzá: cékla, uborka, káposzta ... pompás hozzá!
Amikor a legjobb séfek egy szál csírán vitatkoznak
Egyetlen falat harcsa tálalásának tökéletesítése, a szalvéta hajtogatási módjának kiválasztása, a borok optimális hőfokának és dekantálási időtartamának beállítása is a 11. Magyar Borok Bálját megelőző negyedik hét feladata. Sztárséfekkel, gasztromágusokkal, és a bál törzsvendégeivel lestünk a kulisszák mögé.
Sajtos zabtallér - gluténmentesen
Sziasztok, farsangozók! Eszetekbe jutott már, hogy nemcsak édes, hanem sós sütiket is felszolgáljatok a házi maszkabálon? Bizony, ez is nagyon kelendő! Próbáljátok csak ki!
Mit főztünk 2015-ben?
Újra az év legnépszerűbb receptje lett Magyarországon a tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival. Az egyik legismertebb hazai gasztrooldala, a NoSalty a nyilvánosság elé tárta a 2015-ös év hazai Top 10 receptjének listáját, melyet átlagosan havi 1 millió egyedi felhasználó oldalletöltése alapján állított össze. Az aranyérmes menü mintegy 265.000 oldalletöltéssel nyert.
"Lusták" almás falatkája P&P módra
Képzeljetek el egy nagyon fiatal, nagyon szép, nagyon okos hölgyet, aki két aranyos, pici gyerek anyukája, és nem mellesleg a Piac és Profit kiváló jogásza, Dr. Sikó Viktória! Ezt a receptet fáradhatatlan és remek kolléganőm küldi Nektek, hogy megmutassa, a legelfoglaltabb mamik is tudnak friss, egyszerű, olcsó, farsangi sütit összedobni a gyerekek kedvéért! Rajta, lányok!
Brokkoliból, tej nélkül - Márti így készíti a mennyei krémlevest!
Sokáig nem volt barátom a brokkoli. Szegényt érdemtelenül mellőztem. Aztán egyre többször akadt kezembe sok érdekes anyag e növényről, majd következett ez a leves, amit magamtól találtam ki, mert kaptam egy csodaszép "csokrot"! Azonnal megszerettem! Tejérzékenyek, ti is próbáljátok ki nyugodtan!
Maradt egy kis fagyasztott halászlé? Itt a paella a tenger fantasztikus gyümölcseivel!
Most, hogy vége az ünnepi sütés-főzésnek, szusszanhatunk! A halászlé alapleve oly bőségesre sikeresedett az idén, hogy lefagyasztottam. Most elő vele, mert nagyszerű lesz a paellához! Természetesen ez a fogás nem belga, de Brüsszel multikulturális konyhavilágában mindennapos. Első brüsszeli forgatásom első estéjét is ez koronázta meg - egy nagy korsó belga barna sör kíséretében! Pompás! Ibéria étele szinte mindennel kombinálható, most mutatok egy egyszerűt a tenger gyümölcseivel!
Velőgraten - az igazi Fricska
Új dobással rukkolt elő a Gault&Millau. A gasztronómia kedvelői azt vehették észre, hogy idén nemcsak a megszokott éttermi és borásztesztek eredményeit adta közre, hanem a nem hagyományos, például az egyre népszerűbb utcai kínálatot, illetve az új kézműves söröket is bemutatta! A tesztelők pedig ezúttal is döntöttek: a Dob utcai Fricska vitte - méltán - az előételek pálmáját! Gratulálunk!
Gazdagságot hozó lencseleves
A hagyomány szerint azért kell lencsét enni január elsején, hogy sok pénzünk legyen az új esztendőben. Ezt sose vettem komolyan, de miután a férjem meg imádja a lencselevest, ám legyen! Már az első annyira jól sikerült, hogy azóta is ismétlem! Próbáljátok ki, mert rendkívül ízletes!
Újévi bőrös malacsült - egyszerűen Mártinál
A jó kis házi disznótoros vagy az újévi sült malac elengedhetetlen kelléke a hazai szilveszteri menüknek - legyen az egy otthoni parti vagy egy elkelő étterem. Mindkét fogást imádom! És mindkettő jó másnap, hidegen is! A most következő bőrös karajt pedig elrontani sem lehet, de csinálhatod nyugodtan malaccombból is!
Ezek voltak idén a legnépszerűbb ételek itthon!
Kefíres palacsinta, házi sütésű kenyér és hacsapuri. Igazi ritkaságok is akadnak a legnépszerűbb ételek hazai listáján, amit alapvetően a Facebook határoz meg.
A legegyszerűbb a legjobb! Öt perc, és kész a túrós csoda!
Gyakran halljuk, hogy sokszor a legegyszerűbb a legjobb! Nos, ez a recept tényleg nagyon egyszerű, gyors, és pillanatok alatt elkápráztatod vele barátaidat, családtagjaidat! Mi még tartjuk a helyi hagyományt, vagyis, hogy pár kocka mindig jut a szomszédoknak is - és nemcsak karácsonykor!