Életforma.hu

GASZTRO

Fűszeres sajtgolyók rozmaringos olivás lapos kenyérrel

Tradicionális ünnepünk a húsvét - megannyi remek, hagyományos recepttel! Szerencsére mindig vannak vállalkozó kedvű olvasóink, akik szívesen kipróbálnak újdonságokat is. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház például ezt a remek különlegességet ajánlja Neked, és vendégeidnek! Csábítóan néz ki! 

Hozzávalók 4 ünneplő szájhoz:

Kép: gyöngyöstarjáni Kovács Borház

Sajtgolyókhoz:

  • 25 dkg camambert sajt
  • 15 dkg juhtúró
  • 15 dkg tehéntúró
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál brandy
  • 10 dkg lágy vaj vagy margarin
  • só, bors, fokhagyma ízlés szerint

A juhtúrót, tehéntúrót és a camambert sajtot összedolgozzuk a többi hozzávalóval, majd pici golyókat formálunk a kezünkkel. A sajtgolyókat tetszés szerint különböző fűszerekbe forgathatjuk, mint például friss medvehagymába és snidlingbe, de isteni választás dióban és pirospaprikában megforgatva is!

Olivás lapos kenyérhez:

Kép: gyöngyöstarjáni Kovács Borház

  • ½ kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 25 gramm élesztő
  • 7 evőkanál olívaolaj (fokozatosan adagolva)
  • 1 ág rozmaring
  • 50 gramm paprikás olívabogyó
  • 80 gramm zöld és fekete olívabogyó vegyesen

A felfuttatott élesztőhöz a lisztet hozzáadjuk, majd jól kidagasztjuk, 1 órán át kelesztjük. A rozmaringot és az olivát apró darabokra vágjuk, majd a lisztezett deszkán átgyúrt, kicsit meglapított tészta tetejére szórjuk és beledolgozzuk. A tésztát lapos, elkeskenyedő formában alakítjuk ki és átlósan a kiolajozott tepsibe tesszük. Ezután még megszórhatjuk a megmaradt olivával a tetejét. 200 fokon 35-40 percig sütjük!

Ne felejtsd el! A friss, zöldfűszeres ételek mellé mindig jól esik egy könnyed sauvignon blanc! Ne felejtsd el! A jól megválasztott bor mindig felemeli az ételt, és persze ez kölcsönös! A jó bor koronája a jó fogásnak és ehhez a receptet sem kell ismerni! Kellemes ünnepeket!

Ismered az Ország Nyusziját? Nézd meg, megint milyen fergetegeset alkotott!


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.