Gasztronómia cikkek

Burgonyasaláta a borjú bécsi mellé
Ismét az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem a német székhelyű családi vállalkozás, a ROTO Nemzetközi Szaksajtó Napján - ezúttal Grazban. Ilyenkor megismerhetjük például, hogy hogyan változik az emberek ízlése, lakhatási igényei, és bepillantást is nyerhetünk a konferenciát rendező ország gasztronómiájába. Itt jegyzem meg, hogy ilyenkor mindig a cég helyi munkatársai az idegenvezetők, a szervezők, sőt a catering is az ő feladatuk! Nagyon kedvesek, nagyon szolgálatkészek. A menüből természetesen nem hiányozhatott például a híres bécsi szelet és a hozzá járó hamisíthatatlan krumplisaláta. Itt a teljesen autentikus recept!

Gasztrocsúcs Budapesten
November 8-án együtt főz a jelenlegi magyar Bocuse d'Or csapat, azaz Pohner Ádám, Csillag Richárd, Segal Viktor és Hamvas Zoltán, két norvég Bocuse legenda, Odd Ivar Solvold és Ørjan Johannessen, valamint Széll Tamás és Szulló Szabina. A vacsorajegyekből befolyt összeg a magyar Bocuse d’Or csapat felkészülését támogatja. Ilyen se volt még!

Magas osztrák férfi felemás cipőben
Gombóc Artúr biztosra venné, hogy megérkezett a paradicsomba, ha betoppanna a stájer Riegensburg csokimanufaktúrájába. Több száz féle csokit lehet megkóstolni a Zotter családnál, és közben megismerhetjük az édesség elkészítését a kakaóbabtól egészen a csomagolásig. Valójában olyan, mintha épült volna egy szuper csokiüzem, de úgy, hogy az egészet egy édes show vesz körül. Az építészettől a csokipapírig egy stílusú megjelenés, grafika, egyszerűen egy édes kavalkád a natúr csokitól a havasi gyopároson át a szusis vagy baconösig. És ha nem találsz megfelelőt, csak mondd el a kívánságod, és 35 perc alatt kész!

Sörözés közben Mozartot hallgatni: disznó egy élet
Napozóterasz, tusoló, vakarógép, gabonamenü várja a stájerországi Auersbach bei Feldbachban a malacokat. A sonkamanufaktúra minden lakóját a szó szoros értelmében kényeztetik, hogy azután pompás sonka legyen belőlük. Ott semmi sem vész kárba. Nincs a sertésnek olyan porcikája, amit ne hasznosítanának. Bámulatos a gasztronómiai kínálat, az ottani étteremben mindent meg is kóstolhatsz helyi borokkal, szörpökkel leöblítve. Remek kirándulás a határól pár kilométerre!

Sonkás szörnyecském
Ponegyszerű szendvicskémhez nem kell csak egy kis kreativitás! Valljuk be őszintén, rosszul evő gyerek mindig is volt, meg lesz is. Ilynkor jön anyuka trükkje. A legegyszerűbb alapanyagokból dobjunk össze egy mókás kis szörnyecskét, és már jöhet is a hammm, bakaplak pillanat!

100 éves a hazai vendéglátás legendája, a Gellért
Hogy mi a közös Habsburg Ottóban, Richard Nixonban, Yehudi Menuhinban, Andrew Lloyd Webberben, Zsigmond Vilmosban, vagy Maximillian Shellben? Mindegyikük nevét egy-egy lakosztály viseli a Danubius Hotel Gellértben, ahol többször is megszálltak. Budapest egyik legszebb szállodája idén szeptemberben ünneplte centenáriumát.
Miért vagyunk annyira szerethetők?
Látnivalóink mellett termálfürdőinknek is köszönhetjük, hogy népszerű úti cél Magyarország. A választásnál fontos még, hogy megfizethetőnek és biztonságosnak tartanak minket - derült ki az egyik legismertebb hévízi hotel kutatásából. A hazai és külföldi utazási irodák körében végzett felmérésből az is jól látható, a vendégeknek az ország sokszínű gasztronómiája és a barátságos vendéglátás is fontos szempont.

Tánclépésben Velencétől a WestEndig - van ARC-unk hozzá!
Kiállítások, gaztrokalandok várnak ránk a hétvégén. Gyorsan csokorba gyüjtöttünk egy párat, hogy mindenki találjon kedvére való kikapcsolódást. Ígérem, senki sem fog unatkozni! Jó szórakozást!

Narancsos-fahéjas cold brew citromkrémmel Dominikától
Igazi grillpartiarc lehetsz ezzel a kávéval, ha szereted a különleges ízeket! Kövesd pontról pontra minden részletét, majd élvezd a kortyokat! Elárulom, hogy egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc idei házi baristaversenyét ez a csoda nyerte!

Görögbe fogadva
Ha minden alkalommal összefacsarodik a szíved, amikor a már fent említett mozit, a Bazi nagy görög lagzit vagy a Mamma Miát nézed, és minden vágyad, hogy egy finom italt szürcsölgetve élvezhesd a hamisítatlan görög vendégszeretet, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Budapestről Athénen keresztül már több mint 30 görög városba repülhetsz el. Összegyűjtöttük, miért érdemes már most lefoglalni a jegyet.
Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól
Közönségdíjas lett ez a remek kávékülönlegesség egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc nemrég lezajlott házi baristaversenyén. A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.
Ne csak a pezsgő gyöngyözzön Budafokon
Meghosszabbította október 5-éig pályázati határidejének lejártát a budafoki önkormányzat. A testület olyan fiatalok friss ötleteit várják, amelyekkel új lendületet és vadonatúj arculatot adhatnak a budai kerületnek. Azt szeretnék, ha Budafok határozott helyet foglalhatna el Budapest turisztikai térképén, és neve egyet jelentene az élménydús kikapcsolódással, a gazdag borkultúrával, hiszen a pályázat a bor- és a pezsgőkészítés széleskörű megismertetését helyezi középpontba.
Csúcsborok az érseki asztalon
Bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket Egerben a második Vino Kóstoló Ünnepen, amit augusztus 24-én és 25-én rendeznek. A város legkedveltebb sétálóutcáján található Érseki Palota udvarán várják a borkedvelőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket.
Pulykavirsli-koszorú
Ez a recept még lávnynak is lenyűgöző. Az esti asztal éke lehet. Mindenki törhet belőle, a mártogatósok kellemes ízt adnak minden falatnak!... És ki ne szeretné a pizzát! Kínálj hozzá egy könnyű vörösbort vagy egy pohár hideg sört!
Pulykasonkás aszaltparadicsomos tekercs
Mindig jó, ha van a hűtőben egy jó kis levelestészta. Itt van rögtön ez a pulykasonkára hangolt recept, ami biztosan nyerő lesz a következő partidon. Gosso Gabi egy jó kis mártogatóst is ajánl hozzá, amihez jól fog esni egy pohár hideg sör vagy egy kellemes fröccs, monjuk rozéból!
Csapra magyar!
A világ több mint 100 országában minden év augusztusának első péntekén arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki egy sörös újdonságot. A hazai sörösök az idén csapolt sörrel ünnepelnek.
Szívjunk együtt szál nélkül!
Szívószálmentesség éjjel-nappal! Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabihídon.
Imádjuk a cukros üdítőket nyáron
Jóval több salátát és rengeteg cukros üdítőt teszünk kosarunkba a forró hónapokban, de zömében ugyanazokat a laktató főételeket választjuk, mint télen – derül ki a Falatozz.hu országos felméréséből.
5 szuper tipp belföldi nyaraláshoz
Sokan belföldre tervezik a nyaralásukat, ami nem véletlen, hiszen ez többnyire kevesebb szervezéssel, rövidebb utazással jár. Ráadásul már itthon is jobbnál jobb helyek közül választhatunk. Hogyan tegyük tökéletessé a belföldi vakációt? Szabó Linda, az egyik legismertebb hévízi hotel szakértője abban segít, hogy milyen szempontokat mérlegeljünk belföldi szállásválasztáskor.
Sörben az igazság
Számos újdonsággal tér vissza az ország egyik legnagyobb sörfesztiválja Buda várába. A szervezők többek között a sörfogyasztók edukációját tűzték ki célul, melyre saját felmérésük szerint nagy szükség van. A folyékony kenyér alapvető egészségügyi hatásait ugyan sokan ismerik, azt például már kevesen tudják, hogy a szoptató kismamáknak kifejezetten ajánlott az alkoholmentes sör.
Hordóba zárt tango
Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett - adta hírül a Wineglass Sajtóklub.
Milyen a sör atomja?
Szuper jók a magyar sörök - ez derült ki a a NÉBIH Szupermenta tesztjén, amit a Magyar Sörgyártók Szövetsége örömmel üdvözölt. A hatóság húsz féle dobozos csomagolású, a hazai piacon forgalmazott világos sört bontott atomjaira. Mind a sörök minőségét, mind pedig jelölését rendben találták. Tavaly összesen több mint 6 millió hektoliter sör ittunk meg, amelyből mintegy 3,5 millió hektoliter a dobozos.
Légy egy napig dögös olasz!
Az olaszokról általában az elegancia, a könnyedség, a gasztronómia szeretete, na meg az erős gesztikuláció jut eszünkbe. Bár Itáliában sem olajbogyóból van a kerítés, a mediterrán életmód bizonyítottan testnek-léleknek is jóbarátja. Végy egy szabad napot, és tippjeink segítségével kóstolj bele te is a hamisítatlan olasz édes életbe! Ennél jobb napot nem is választhattál volna!
Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?
A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.
5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak
Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként nem rajonganak az aranyló ital karakteres ízéért.
Már terítenek nekünk Fehérváron!
Pizza, hamburger, hot dog… – június 22-24-ig Székesfehérvár behódol a kuliránis élvezeteknek. A világ legnépszerűbb ételei mellett előkerülnek az olaszos ízek, a kávékülönlegességek valamint a kézműves borok és sörök is. Az eseményt kulturális programok kísérik majd: koncertek, játszóház, street art és slam poetry…
Ezért szerettünk bele Krakkóba
Tízmillió ember nem tévedhet: évente ugyanis körülbelül ennyi turista választja Krakkót. Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja megunhatatlan, a lenyűgöző történelmi épületektől a sokszínű lengyel gasztronómiáig számtalan okunk van rá, hogy legalább egyszer ellátogassunk oda. Kocsival sincs nagyon messze, de Ferihegyről repülővel már 1 óra alatt ott lehetünk!
Amikor elvarázsol a Baltikum Szilícium-völgye
Biztosan nem Lettország jutna eszünkbe először, ha a nyaralást tervezzük. Pedig több szempontból is ideális úti cél, és nemcsak nyáron: vannak gyönyörű homokos tengerpartjai, miközben sokszínű kultúrája, lenyűgöző épületei és rohamosan fejlődő üzleti is figyelemreméltóak. Ferihegyről hetente három gép is repül Rigába.
Nyaraljunk, de hol?
A nyár egyet jelent a várva várt szabadságokkal, pihenéssel, utazásokkal. Számtalan nyaralási úti cél közül választhatunk, annak megfelelően, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni leginkább. Vannak, akik a tengerpartra esküsznek, valakit pedig a múzeumok, látnivalók kötnek le jobban. A gasztronómiai kalandozásokat kedvelők pedig szintén keresik a jobbnál jobb városokat, éttermeket. De hogyan döntsük el, hogy merre is induljunk? Ehhez adunk egy-két tippet!
Mátrai mámor
Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm - ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!
Minden a szicíliai nagyival kezdődött...!
Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!
Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő - ezen a héten biztosan...
Ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait az OTP Bank Gourmet Fesztivál a hétvégén. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az ételremekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.
Vadmalac levese a húsimádótól
Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót - amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket - egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben - ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.
Pünkösdi Örökség Ünnep
A szentendrei Skanzenben nemcsak pünkösdi népszokásokkal ismerkedhetnek a látogatók pünkösdvasárnap és hétfőn. Harminc szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatkozik be, és enged bepillantást az elődeitől örökölt és megőrzött szokásokba. Két napon át színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos programok várják a látogatókat.
Dolce vita a villányi dombok között
Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között - immár hetedik alkalommal - csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.
Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon
Gombóc, kaviár és pezsgő - ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.
Csak a Mentes!
Sokévi tapasztalattal a háta mögött elérkezettnek érezte az időt arra a Csak a Mentes csapata, hogy egy tavaszi vásár keretein belül, egy helyen vonultassa fel a Magyarországon megtalálható mentes termékek legjavát - bemutatva azokat a vállalkozásokat, amik a műfaj legfinomabb mentes termékeit gyártják, kínálják vagy forgalmazzák. Buli lesz a Duna Palotában április 14-15-én - ingyen!
Istenes Bence kicsit beleszédült, Dallos Boginak viszont volt kire támaszkodnia
Ez volt életem legszürreálisabb vacsorája, de nagyon ízlett. Ezt Cseh Laci mondta nevetve, miután füstbe burkolózva, a levegőben lebegve fogyasztotta el a Lakatos Márk által nekik készített fogást. Márk pop-up vacsoraklubja, a Marki’z Supper Club legújabb helyszínén, a Kodály köröndön többek közt Lolát, Istenes Bencét és Dallos Bogit vendégelte meg a Lay’s chipsszel közösen szervezett vacsoraesten, ahol a nassolni való különböző variánsai által inspirált ételkölteményekkel kápráztatták el a vendégeket. Extrém körülmények és kirobbanó ízek: ezt az estét még sokáig emlegetni fogják.
Itt krumpli krumpli hátán nem marad!
Együtt a Konyhafőnök zsűrije! Kiderült, hogy ki csatlakozik Fördős Zéhez és Gáspár Beához az RTL Klub népszerű gasztro realityjében. A Konyhafőnök 7. szériájának ítésze, a Michelin-csillagos fiatal séf, Rácz Jenő!
Tovább szánt a séfek séfe a hazaiból
100% hazai címmel hétköznap esténként új műsorral jelentkezik a LiChi TV. A gasztroprodukciót a Séfek Séfe döntőse, Szendrei Bence vezeti majd. A fiatal szakács a kitűnő hazai alapanyagok bemutatása mellett számos konyhai praktikával várja a nézőket, hogy a főzés mindenkinek a felhőtlen kikapcsolódássá válhasson.
Hiányzik a saját gasztronómiai arculatunk
A jó éttermek mind egyformák a világon, járhatnak nagyon különböző utakon, képviselhetnek különböző stílust, de a legfontosabb, hogy minden jó konyha valójában ugyanúgy mindenhol az ízek egyensúlyáról szól. Ez nem lehet trend kérdése - kezdte értékelését Enrico Cerea, 2018-es Volkswagen-Dining Guide vezető tesztelője a díjkiosztó gálán.
A pasta olyan, mint a mamma
Enrico Cerea, a három Michelin csillagos Da Vittorio séfje, az elmúlt hónapban társával, az olasz Michelin Guide korábbi igazgatójával, Fausto Arrighivel tesztelte Budapest topéttermeit. Február végén derül ki, hogy a két nemzetközi szaktekintély szerint melyek Magyarország legjobbjai?
Tolna gyöngye - Mezőföld konyhája
Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal... Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.
Hoppá! Hajas László szakmát váltott?
Az ország legnépszerűbb fodrásza nehéz helyzetben találta magát, amikor is egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét. A mesterszakács feladata volt a bevásárlás és az aznapi különleges menü összeállítása is, de egyáltalán nem illetődött meg a kihívástól.
Ez igen! Idén rádupláz az Oktoberfest
A világ legnagyobb sörfesztiválja idén ötödik alkalommal látogat el Budapestre, valamint első alkalommal Szombathelyre is október 5 és 8 között.
Új Executive Chef a pesti Ritzben
Matthew Piercy személyében új Executive Chef érkezett a The Ritz-Carlton, Budapesthez. Az új mester minden nap azon dolgozik majd csapatával, hogy olyan gasztronómiai élményekkel kápráztassa el szálloda vendégeit, melyek méltóak a szállodalán nevéhez.
Rockerek ébresztő! Hatalmas zúzás lesz itt szeptemberben!
A hazai rockzene legnagyobbjai lépnek fel szeptember 8-9. között Budapesten, a Kincsem Parkban a Rock Fesztivál Budapest 2017 rendezvényen. A kísérőprogramok pedig izgalmasak és ízletesek lesznek.
Amit ősszel látnod kell: a legszebb momijigari helyszínek Japánban
A természet tisztelete Japánban számos hagyományt teremtett az évszázadok során. Ilyen például a cseresznyevirágzás, a Sakura-ünnep, de csak kevesen tudják, hogy a juharfák őszi átváltozását is milliók várják a szigetországban. A momiji, a japán juharfa az ősz egyik szimbóluma, amely az őszi hónapokban mesés, misztikus tájakká változtatja a hegyeket, erdőket. Ráadásul ilyenkor az idő is igen kellemes Japánban, így a JTB Hungary Japánspecialista márkájának szakértői szerint nem véletlen, hogy a momiji ünnep a második legkedveltebb utazási időszak a magyarok körében.