Gasztronómia cikkek

Brokkolis csirkemellszeletek
A friss zöldségek idényében a húskedvelők is megtalálják a számításukat. Receptünk azonban nem csak ízletes, hanem a nagy nyári melegnek megfelelően könnyű és egészséges is!

Bizarr kinézetű egzotikus gyümölcsök a világ minden tájáról
Egzotikus helyekre nem csak a táj, vagy a kultúra miatt utazunk, a helyi zöldségek, gyümölcsök éppoly érdekesek lehetnek. Elsőnek valószínűleg valami furcsa szörnyszülöttnek nézzük majd őket, valójában azonban messzi tájak különleges finomságairól van szó, melyek minden fenntartásunk ellenére fogyaszthatóak! Ha eddig csak almával, meg körtével találkoztál, a most következőkben segítünk, hogy felismerd a távoli földrészek népszerű kuriózumait!

A keserűt savanyúnak, a sósat édesnek "hallják" a magyarok
Az Ízbontó címmel márciusban indult online játék során a közönségnek az ízek hangzó párjait kellett kiválasztaniuk. A felmérés eredményei szerint a magyarok - a nemzetközi átlaggal ellentétben - a keserű alap ízhez társított dallamtípust a savanyú, míg a sós ízt katalizáló hangmintát az édeshez párosították.

Meglepő: tényleg borért megy a magyar a borfesztiválra
Ismeretlen borokat, pincészeteket felfedezni járnak elsősorban borfesztiválokra a magyar fogyasztók. Meglepőnek számít az az eredmény, amely szerint az internetezők csupán 2,5 százaléka nem járt 2012-ben boros rendezvényen – közölte a Borászportál.hu.

Badacsony: híres bor mellé híres étket!
Ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres a badacsonyi régió! Ez a célja a Badacsonyi Körnek, amelyet négy badacsonyi pincészet, az Istvándy, a Laposa Birtok, a Szeremley Birtok és a Válibor alapított. A még ismeretlen fogás alapanyagait neves szakemberek kutatják fel.

A csodás gesztenyéről
„Kikaparja a gesztenyét” - állítja a népnyelv, ami azt jelenti, hogy valaki hozzájut valami hasznos dologhoz. És igaza van a mondásnak: nem kell messzire menni az értelmezésben, hiszen a gesztenye éppen kiemelkedő előnyei miatt hódít egyre nagyobb teret az egészséges táplálkozás és a gasztronómia területén.

Kolbászból a kerítés – a Millenárison
2012. november 16-18. között a IV. Kézműves Magyar Ízek Vásárán, a Millenáris B épületében 100 féle hurkát, kolbászt és 30 féle újbort kóstolhatunk.

Gasztrotrend- 2012
A gasztronómiában éppúgy évente változnak a trendek, ahogyan a divatvilág kifutóin. A következő két évben ezen a területen a skandináv bisztró stílusú, az utcai kifőzde jellegű és a japán konyha elemeire épülő slow food éttermeké a jövő a világ ötven legjobb éttermi akadémiáján - World's 50 Best Restaurants Academy - végzett Electrolux-felmérés szerint.

India ízei: Egészség és önmegvalósítás egy tányéron
Mitől lesz indiai a konyha? Valóban fogyókúrás a vegetáriánus étkezés? A hétvégén erre keressük a választ! Slim Expo Govinda Életmód-sarok. 3 nap, 108 varázslatos egészségtipp. Amikor az ízek gyógyítanak...

Az a kínai amit itt eszel, nem az igazi. Miért?
A kínai konyha az egyik legnépszerűbb a világon, hiszen kétségtelenül az egyik legváltozatosabb fogásokat felvonultató szakácsművészet. Itt az idő, hogy megismerd az igazi kínai konyha jellemzőit és filozófiáját.
Bemutatkozott a világnak a magyar kaviár
A világ legjobb séfjei kóstolták meg Lyonban, a világ legnagyobb élelmiszer, szálloda és vendéglátóipari kiállításán a magyar kaviárt. A Sirha-n való bemutatkozás után a nemzetközi siker garantált.
Leplezzük le a nagy konyhai mítoszokat! Igaz, vagy sem...
Itt az ideje, hogy utánajárjunk: a babot tényleg nem szabad megsózni? És van értelme olajat használni a tésztafőzéshez? Leplezzük le a nagy konyhai mítoszokat!
Újabb jeles listára került fel az Arcade Bistro
November 10-én a gasztronómia világa Bécsre szegezte tekintetét, hiszen itt mutatták be a Gault Millau Österreich 2011 című kiadványt, amely csillagok helyett szakácssapkákkal értékeli a legkiválóbb éttermeket. A 2011-es kiadványban új név az Arcade Bistro, amelyet rögtön két szakácssapkával - azaz a 20-as listán 15 ponttal - tüntettek ki a kritikusok. Az elismerés rangját és a magyar gasztronómia sikerét mutatja, hogy a magyar éttermek közül összesen 13 szerepel a listán, ahol 17 ponttal egy étterem érdemelt ki három, és öt étterem két szakácssapkát. A listán szereplő többi étterem egy-egy elismerést kapott.
Vasárnap Judafest- Gasztronómiai fesztivál
Maceszgombóc, sólet és zsidó tojás is terítékre kerül november 29.-én az egész napos zsidó gasztronómiai fesztiválon, amelyet a régi budapesti zsidónegyed szívében, a Király utcai Gozsdu Udvarban rendeznek meg. A zsidó kultúrát bemutató Judafest rendezvénysorozat másodszorra vállalkozik arra, hogy zsidó ételekből, étkezési szokásokból és az őket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek.