Gasztronómia cikkek

Megkóstolhatjuk Magyarországot! Borbás Marcsi szerint nagyon finom…
Bár majd’ két hónap van még hátra a július 4–6-ai hétvégéig, érdemes előjegyeznünk ezt a három napot: péntektől vasárnapig ugyanis Budapesten, a Millenáris Parkban megcsodálhatjuk, megkóstolhatjuk és meg is vásárolhatjuk a magyar vidék gasztronómiai kiválóságait.

Gyerekeknek: sárgabarack kakaós grízágyon
Nassolni, rágcsálni minden gyerek imád, persze nem mindegy, hogy mit. Az aszalt gyümölcsök tökéletesek arra, hogy az értékes, egészséges dolgokat válasszák. Ez a recept alkalmas arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel az aszalt gyümölcsöt. És persze igazán finom, nem csak a gyümölcs miatt!

Ez a desszert minden gyerek kedvence lesz!
Sok gyerek számára gyümölcsként csak az alma létezik, meg a divatos déligyümölcsök. Ha viszont ezt a receptet kipróbálod, a körte biztos, hogy belopja magát a gyerek szívébe!

Egy kis különlegesség: paradicsomos rákfarkak szarvacskatésztával
Különlegeset produkálhatunk igen egyszerűen: ez a recept ugyanis viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, meg azzal a további nyolcvannal is, amely a paradicsomos rákfarkak mellett Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, ismét kapható könyvében találhatók.

A magyar ízlés és az olasz konyha fenomenális találkozása
Az olaszos tészták közül talán ez a recept áll a legközelebb a magyar ízléshez. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint azzal a további nyolcvannal is, amely a szalonnás makaróni mellett Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, ismét kapható könyvében találhatók.

Így a gyerek is megeszi a brokkolit!
A sokszor utálkozva fogadott brokkolit bebugyolálva és ízesítve sokkal inkább hajlandók elfogadni a gyerekek. Érdemes megpróbálkozni ezzel a recepttel, valamint azzal a további nyolcvannal is, amely a brokkolis batyu mellett Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, ismét kapható könyvében találhatók.

Itt a spárgaszezon! Meg egy remek recept hozzá!
Áprilisban kezdetét veszi a spárgaszezon, érdemes kihasználni, hogy a piacokon végre jó áron kapni a friss spárgát. Adunk is egy receptet hozzá, amivel kényeztetheted magad és a neked kedveseket is. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Kéksajtos-hagymás rántott tök
Nem csak hagyományos módon lehet elkészíteni a rántott tököt, hanem egy kis fifikával újdonságot is csempészhetünk ebbe a mindennapi eledelbe. Érdemes kipróbálni!

Tejszínes-petrezselymes gombaragu
A gombafélék több szempontból is a konyhaművészek kedvencei: egészségesek, semmi zsírt nem tartalmaznak, és gyorsan, könnyen elkészíthetők. Ráadásul egyedi, aromás ízük van. Következő receptünk kipróbálásával erről te is meggyőződhetsz!

A fácán és az aszalt szilva szerencsés találkozása
A vadételek közül a fácánt a legtöbben csak levesként ismerik. Következő receptünk azonban igazi vendégváró főétellé varázsolja ezt a színes szárnyast, amellyel minden vendégét lenyűgözheti!
Aszaltfügés-szilvás töltött liba
Libahúst jellemzően Márton-napkor vagy jeles ünnepeken készítenek a magyar konyhában, más alkalmakkor szinte csak a hízott libamáj merül fel ételként. Pedig a liba az egyik legfinomabb szárnyashús, és ez a receptünk egyenesen ínycsiklandóvá varázsolja!
Igazi sztárok a magyar séfek - ismerd meg őket!
Az Onyx séfjei a nagymama tanyasi csirkéjét, rakott burgonyát és almás pitét készítenek, ha csak a maguk örömére főznek. A MÁK 22 éves séftehetsége medvehagyma-fagylalttal kísérletezik. A Salon étteremben pedig az uborka kifacsart levét ízesítik úgy, mintha hagyományos uborkasaláta lenne, hogy aztán jégkása formájában kerüljön az uborkára.
Kukoricapelyhes bundában sült csirkemell
A rántott csirke sokunk kedvence, de ezzel a recepttel még azt is felülmúlhatjuk (talán)! Próbáld ki, nem fogod megbánni! Egy biztos, ezután a kukoricapehelyről nem csak az egészséges reggeli fog az eszedbe jutni…
Pizzáért ne menj étterembe!
Az olasz konyha egyik világszerte népszerű alkotása otthon is könnyen elkészíthető, nem kell rendelni, vagy étterembe menni érte. Próbáld ki ezt a nagyon egyszerű receptet, a gyerekek imádni fogják!
Ínycsiklandó töpörtyűkrém a tavaszi zöldségek mellé!
A tavasz nemcsak a megújulást, hanem a friss zöldségfélék áradatát is jelenti. Sokan viszont nem tekintik megfelelő ételnek a nyers zöldféléket önmagukban, így nekik most egy igazán ínycsiklandó recepttel kedveskedünk a friss retek, újhagyma és zöldpaprika mellé!
Ilyen egy elérhető Michelin-csillagos hely! Te is megnézheted!
Háromra nőtt a budapesti Michelin-csillagos éttermek száma: a Costes és az Onyx megtartotta minősítését, a Borkonyha pedig megszerezte első csillagát.
Konfitált tőkehal lett a legjobb és a legszebb is – képekkel
A világ legrangosabb szakácsversenye európai döntőjén való részvételt nyerte el a Bocuse d’Or Magyar Döntő győztese. A zsúfolásig megtelt nézőtér közönsége előtt hat fiatal séf mérte össze tudását szerdán a Hungexpón. A magyarországi selejtezőn a menü alapanyagai majdnem megegyeztek a stockholmi döntőre előírtakkal: kötelező alkotóelem volt a malaccomb lábbal, vér és/vagy bél, a Belon osztriga, a kék kagyló és a fekete tőkehal.
Vendégvárónak sem utolsó: garnélás margarinkrém
A tavaszi zöldségfélék mellé sokan könnyű, de ízletes finomságot szeretnének, a garnélás margarinkrém pontosan ilyen! Próbálja ki, nem fogja megbánni!
Erre a tortára ugranak a gyerekek! Marcipános Thomas
A gyerekek megőrülnek a mesefigura formájú tortákért, de ezek elkészítése nem könnyű feladat. Egy őszinte Thomas-torta story hű olvasónktól, aki belefogott és megsütötte a gyerekeknek a kis gőzmozdony formájú süteményt.
Újabb háromcsillagos séfet avatott a Michelin
Arnaud Lallement személyében idén újabb háromcsillagos séfet avatott a Michelin hotel- és étteremkalauz francia kiadása. A konyhafőnök főztjeire az egyszerű és tiszta ízek a jellemzők, amelyek a friss és kiváló alapanyagokra helyezik a hangsúlyt.
Itt a tavasz, borban a malac!
A tavasz közeledtével egyre több zöld finomság kerülhet az asztalunkra, de nem szabad megfeledkeznünk a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében a kiváló húsételekről sem. Ilyen például a borban párolt vaddisznókaraj!
Igazi hazai ínyencfalat! Zalai ráksaláta kapros körtével
Hamarosan itt a tavasz, mind jobban ügyelnünk kell a vonalainkra, de ennél a magyar ínyencségnél még ezzel sem kell foglalkoznunk! Kár lenne kihagyni!
Harcsapaprikás, ahogy még soha nem próbáltad!
Habár a harcsapaprikás az egyik legismertebb magyar halétel, juhtúrós lángossal kombinálva igazi hungarikum, minden vendéglátó asztal dísze lehet. Érdemes kipróbálni!
Mennyei eledel: steak és libamáj - nem csak húsimádóknak!
Nem hétköznapi ételt ajánlunk most. Sem ízeit, sem árát tekintve nem az. Ám aki kipróbálja, nem fogja megbánni. Mert a borjústeak gróf Kedvessy receptje alapján elkészítve libamájjal, kapros paprikás mártással, galuskával és burgonyakrokettel igazi és emlékezetes ínyencség. És nem csak húsimádóknak!
Halászlében a franciák is erősek: itt a bouillabaisse, a marseille-i halleves!
Nem csak bajai vagy szegedi halászlé létezik, van marseille-i is. A bouillabaisse, a francia halleves méltán legendás hírű, érdemes kipróbálni, már csak az egzotikus hozzávalók miatt is!
A kacsa és a narancs szerencsés találkozása
Sokan nem kedvelik a kacsahúst, mivel zsírosnak találják, a vadkacsánál pedig a jellegzetes vadízt nem kedvelik. A narancsos kacsa azonban minden kacsagyűlölőt meg fog győzni: megéri kipróbálni!
Sütifüggő a magyar!
Még mindig a sütireceptekre vadászik a legtöbb magyar felhasználó az internetes gasztrooldalakon, de a jelek szerint már feljövőben vannak az egészségesebb ételek is.
Bácskai rizsesgomba
Érdemes az új évet egy különleges, finom és egészséges étellel kezdeni! Próbáld ki ezt a nem mindennapi zöldséges receptet. Nem fogod megbánni!
A jó virsli nyomában…
A frankfurti virsli már a 13. században ismert volt, a bécsi virsli születésnapja pedig 1805. október 15. A mai Magyarországon viszont az utóbbi húsz év alatt a sertésvirslit népszerűségben már megelőzték a baromfitermékek.
Póréhagymás lepény
Ha szakítani akarsz az ünnepi menük nehéz ételeivel és egy különleges zöldséges ételre vársz, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi receptet! Szilveszterkor nagyszerű vendégváró – és egészséges is!
Rakott krumpli egy kis csavarral!
Ha szakítani akarsz a karácsonyi menük nehéz ételeivel és egy különleges zöldséges ételre vársz, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi receptet. nem fogod megbánni!
Ezért megéri a konyhában senyvedni! Göngyölt bélszín nyárson sütve
Van, amiért megéri dolgozni. Bár ez a recept nem a legegészségesebbek közül való, az ínyenc hozzávalók és a végeredmény megéri a ráfordított időt!
Zöldspárgás sárga tőkehal
Nem kívánja a nehéz húsokat? Egyen helyette inkább halat, mert nem csak finom, hanem bármilyen más húsfélénél egészségesebb. Egy óra alatt kész a vasárnapi ebéd!
A karácsonyi székelykáposzta is lehet könnyű
Ilyenkor is találhatunk olyan zöldségfélét, amely egészséges és ezerféleképpen is elkészíthető. Ilyen a káposzta is, amelyből csirkehússal is lehet székelykáposztát készíteni. Egészséges és finom!
Amikor a máj találkozik az almával
Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, a máj pedig bőséges D- vitaminforrás és elkészítése egyszerű, gyors és igen változatosan süthetjük. Receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.
Tejszínes-tojásos brokkolileves
Kitűnő C-vitamin, folsav- és karotinforrás, rákmegelőzés szempontjából fontos zöldségféle a brokkoli. A karfiol rokona, ezért az elkészítésének módja is hasonló. Íme egy ízletes étel!
A diéta titkos csodafegyvere: a gomba
A gombák fontos jelentőséggel bírnak táplálkozásunkban, mert táplálóak, de nem hizlalóak, eltelítenek, mégis koleszterinmentesek, így a diéta során is érdemes fogyasztani őket.
Ropogós pisztráng édesköményes rákraguval
Nem kívánja a nehéz húsokat? Egyen helyette inkább halat, mert nem csak finom, hanem bármilyen más húsfélénél egészségesebb. Egy óra alatt kész a vasárnapi ebéd! Érdemes kipróbálni!
Vajhalsteak fekete rizzsel és párolt brokkolival
A halételek nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is, de hazánkban viszonylag kevés elkészítési módjuk közismert. Ha unod már a szokványos sült és rántott halat, most ajánlunk egy nagyon gyorsan elkészíthető, fenséges halételt. Mindenki kedvence lesz!
Tepannyaki tenger gyümölcsei
A halételek nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is, de hazánkban viszonylag kevés elkészítési módjuk közismert. Ha unod már a szokványos sült és rántott halat, most ajánlunk egy nagyon gyorsan elkészíthető, fenséges japán halételt. Mindenki kedvence lesz!
London Budapesten 2 napra
Szeretné sztárséfek menüjét kóstolni? Ehhez most utazni sem nagyon kell, sietni viszont nem árt, mert csak két nap van rá!
Egy vásáron minden, mi szem-szájnak ingere
Bevált csapaton ne változtass – szokták mondani, ezért kitart egymás mellett a Közös Piac és a DiP Design Passage. Most szombaton, november 16-án tehát nem csak a szemnek kedves válogatott design tárgyakat, de a mindenféle finomságokat is beszerezhet, aki a Gödör Klubba látogat.
Garnélarák feta sajttal
A halételek nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is, de hazánkban viszonylag kevés elkészítési módjuk közismert. Ha unod már a szokványos sült és rántott halat, most ajánlunk egy nagyon gyorsan elkészíthető, fenséges görög halételt. Mindenki kedvence lesz!
Jónak ígérkezik az idei bor
A Márton napi újborok kóstolása mellett azért van bőven tenni valójuk a bortermelőknek. A napokban megkezdődött a késői szüret a Badacsonyi borvidéken.
Tonhal kék lagúna módra
A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk. Ez a japán étel ráadásul még legendásan finom is!
Paradicsomos rakott padlizsán Madrigal sajttal
A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk. Ez a francia étel ráadásul még nagyon finom is!
Fokhagymás padlizsánkrém
Hiába, hogy ma már egész évben hozzáférhető szinte minden zöldségféle, és nemcsak fagyasztva, hanem friss formájában is, mégis, ősszel különösen jólesnek a zsenge zöldségekből készült könnyű ételek.
Meghalt a döner feltalálója
Meghalt a Nyugat-Berlinben negyvenegy éve kifejlesztett török gyorsétel, a döner feltalálója. Kadir Nurman nyolcvanévesen hunyt el a német fővárosban. A török származású vállalkozó csütörtökön halt meg, és november elején lesz a temetése.