Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Konfitált tőkehal lett a legjobb és a legszebb is – képekkel

A világ legrangosabb szakácsversenye európai döntőjén való részvételt nyerte el a Bocuse d’Or Magyar Döntő győztese. A zsúfolásig megtelt nézőtér közönsége előtt hat fiatal séf mérte össze tudását szerdán a Hungexpón. A magyarországi selejtezőn a menü alapanyagai majdnem megegyeztek a stockholmi döntőre előírtakkal: kötelező alkotóelem volt a malaccomb lábbal, vér és/vagy bél, a Belon osztriga, a kék kagyló és a fekete tőkehal.

A világ legrangosabb szakácsversenye Paul Bocuse-ről, a verseny ma is élő alapítójáról, három Michelin-csillagos lyoni séfről kapta a nevét. (A Michelin újabb háromcsillagos séfet avatott egy reimsi séf személyében.) A kétévente Lyonban rendezett versenyen 24 ország képviselői nemzetközi zsűri előtt mérik össze tudásukat. A Bocuse d'Or versenyek magyarországi megrendezését és lebonyolítását, valamint a nemzetközi Bocuse d'Or verseny magyar résztvevőinek kiválasztását és felkészítését a 2009-ben alakult Magyar Bocuse d'Or Akadémia végzi.

Az első helyezett Molnár Gábor tőkehal-kompozíciója
Képek: E-motion Pictures/Terei Miklós

Az idei magyarországi döntőre szerdán, a SIRHA Budapest kiállításon kerül sor, ahol a 2013 októberében rendezett „Hagyomány és Evolúció” szakácsverseny legjobbjai mérték össze tudásukat. A hat fiatal versenyző – Barhó Szabolcs (Borkonyha, Budapest, amely épp most szerezte meg első Michelin-csillagát), Daniel O’Shea (magyar–ír állampolgár, Alabárdos, Budapest), Galgóczi Gábor (Café Pierrot, Budapest), Győrffy Árpád (Aranykaviár, Budapest), Molnár Gábor (Geisel’s Vinothek, München), Szűcs Zoltán(Salon, Budapest) – felkészítése január közepe óta folyt a Magyar Bocuse d’Or Akadémia szervezésében. A hazai döntőn neves szakmai zsűri döntött arról, hogy ki képviselheti hazánkat a 2014. május 7–8-ai európai döntőn Stockholmban.

A második helyezett Daniel O'Shea tálalt a legszebben

A versenyzőknek 4 óra 48 perc állt rendelkezésre ahhoz, hogy a megadott alapanyagok – kötelező alkotóelem volt a malaccomb lábbal, vér és/vagy bél, a Belon osztriga, a kék kagyló és a fekete tőkehal – felhasználásával két fogást készítsenek el hat-hat főre. A magyarországi selejtező menüalapanyagai majdnem megegyeztek a stockholmi döntőre előírtakkal.

Győrffy Árpád sertésfrikandója mindenféle érdekességgel körítve

A legjobb, így egyben a stockholmi továbbjutó, valamint a  „Legszebb hal” különdíj nyertese Molnár Gábor lett. A második helyezést és a „Legszebb tálalás” különdíját Daniel O’Shea érdemelte ki, harmadik hely pedig Győrffy Árpádé lett.

A Magyar Bocused’Or Akadémia pályázik a Bocuse d’Or Europe 2016-os döntőjének megrendezésére, és a már beadott pályázat értékelésében a hazai döntők sikeres lebonyolítása komoly előnynek számíthat.

Az első három helyezett ételei
Molnár Gábor – első helyezett, Legszebb hal különdíj

Konfitált tőkehal kagylótatárral, avokádó-halkrémmel. Grillezett osztrigazselé raviolival és barnavaj-sabayonnal. Töltött véres kolbász almapürézselében

Rántott szalonnás-zöldfűszeres burgonyakrém sertésbélben. Láb-csülök ravioli fűszersalátával. Céklás jus

Daniel O’Shea – második helyezett, Legszebb tálalás különdíj

Fekete tőkehal algával, friss kerti és erdei füvekkel. Kagylós csalán veloutéval, hurkás feketekagyló-szivarral. Almás hagyma kagylóban, osztrigával

Malachüfte mangalicaszalonnával, lábbal, csülökkel töltött tésztával. Gyömbéres vér tofuval, céklákkal, áfonyával, szilvával

Győrffy Árpád – harmadik helyezett

Fekete tőkehal osztrigával és cukkínivel. Marinált zöldségek (spárga, uborka, gyöngyhagyma, vajtök, retek) különböző textúrákban. Zöld spárgás feketekagyló-ragu citrusokkal, kagylóespumával

Sertésfrikandó medvehagymával, kakukkfüves-szarvasgombás mousselinnel. Vérpuding céklával és zöldalmával, köröm- és csülökragu. Párolt káposzta almakompóttal. Cognac jus


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.