Életforma.hu

GASZTRO

A jó virsli nyomában…

A frankfurti virsli már a 13. században ismert volt, a bécsi virsli születésnapja pedig 1805. október 15. A mai  Magyarországon viszont az utóbbi húsz év alatt a sertésvirslit népszerűségben már megelőzték a baromfitermékek.

A jó virslit megtalálni igazi művészet - Kép: Pixabay

A magyar népi étkezés hagyományai szerint régen a disznótorosból megmaradt ételeket fogyasztották újév napján. A virsli szilveszteri menübe kerülése már modern, városi hagyomány; a német étkezési kultúra hatása. A 13. század óta ismert frankfurti virsli igazi népszerűségét egy Johann Georg Lahner nevű svájci származású hentesnek köszönheti, aki 1805. október 15-én készített először bécsi virslit, amit állítólag II. Ferenc is igen kedvelt.

Azt, hogy nem csak sertésből, marhából lehet kiváló virslit készíteni, az is mutatja, hogy Magyarországon 2000 óta pulykahúsból előállított termék a piacvezető, derül ki a Sága Foods Zrt. és az Ipsos Zrt. 2013-as kutatásából. A magyar háziasszonyok véleménye szerint nehéz különbséget tennünk az ízfokozók, adalékanyagok vagy a fűszereknek köszönhető intenzív ízek között.

A baromfi, illetve a pulykahús térhódítása már 14-15 évvel ezelőtt elkezdődött, mivel az egészségtudatos fogyasztási trendre a gyártók egyre bővülő kínálattal reagáltak. Ez lehet az oka, hogy ma már többet költünk szárnyasokból készült virslikre, mint az úgynevezett vörös húsból előállítottakra: az éves mintegy 33 milliárd forintos virsliforgalom 60 százalékát a szárnyasok adják. Évente körülbelül 30 ezer tonna virslit vásárolunk, ez háztartásonként átlagosan 7,3 kilót jelent.

Milyen a jó virsli?

Ma nagyon divatosan hangzik, ha egy termék házi készítésű, organikus, bio vagy kézműves. Ezekről automatikusan azt feltételezzük, hogy a legnagyobb gondossággal készültek, pedig a legtöbb esetben a pontos összetevőiről – például allergénekről – nem kapunk információkat. Az ipari körülmények között gyártott termék esetében szigorú minőségbiztosítási rendszereknek kell megfelelni, amelyek nyomon követhetők, garantálják a biztonságot és az állandó minőséget. Ha ezeket figyelembe vesszük, nem kell, hogy hátrányban érezze magát az, aki nagyüzemi, minőségi márkát tesz a kosarába.

Szilveszteri „védőétel” a babos káposzta!
Minden benne van, ami a babona szerint a jövőre nézve szerencsét hoz: a bab, amely ugyanúgy, mint a lencse, megsokszorozza

a pénzt a következő esztendőben, a káposzta, amely a korhelyleveshez hasonlóan gyógyító hatású, és a disznó is, amely kitúrja a család számára a szerencsét.

A virslik kóstolásakor, tesztelésekor fontos figyelembe venni, hogy nem szabad egy mérce alapján értékelni őket: a virslit mindenki másképpen szereti. Az ízérzékelés szubjektív, emellett pedig különösen befolyásoló tényező az értékelésben, hogy valaki inkább a fűszeres ízeket kedveli-e, vagy a natúrabbat. Lényeges ízbeli különbség van virslik között aszerint is, hogy milyen hústípusból készültek. Eredetileg a virsli sertésből, marhából készült, ma már azonban döntően szárnyashúsból készült termékeket vásárolunk. A gyerekek esetében kifejezetten fontos, hogy a kevésbé fűszeres, natúr ízvilág domináljon, mindamellett, hogy a kiválasztott virsli magas – 80 százalékos – hústartalommal, esetleg további hozzáadott értékkel rendelkezzen


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.