Gasztronómia cikkek

Bravó! Ez Európa egyik legjobb pesti étterme!
The Ritz-Carlton Budapest’s éttermét, a Deák St. Kitchen-t a legjobb európai étteremnek választották magyar konyha kategóriában a World Luxury Restaurant Awards-on. A 2017-es World Luxury Restaurant Awards díjait július 22-én adták át Hanoi-ban.

500-as csülökrekord Dunaferr módra
Fantasztikus, soha nem látott hidegtál készült a dunaújvárosi Vasas- és Kohásznapra. A siker nem volt kétséges, hisz Fásy Ádám személyesen irányította a munkálatokat. Az egésznapos buli alatt még a gyárat is megnézhették az érdeklődők!

Bravó! Újabb magyar étterem a világtopon
Két díjat is elnyert a Budapest belvárosában működő Tama Restaurant a World Luxury Restaurant Award elnevezésű versenyen. A vietnami fővárosban, Hanoiban július 22-én megrendezett díjátadó gálán a globális kategóriában egyedüli magyar étteremként díjazták a tavaly májusban nyílt éttermet, de a regionális kategóriában is elismerést vehetett át a Tama Restaurant tulajdonosa, Hegyi Attila.

Ismerd meg Európa Manhattanjét!
Különleges programok, Amerikát idéző felhőkarcolók, tuti holland bulik és isteni street food vár Rotterdamban! Irány a legek városa, ahol mindenképpen érdemes egy hosszú hétvégét eltölteni!

Szabó Győzőt megfőzték a lányok! Vagy fordítva...?
Szabó Győző saját éttermében látta vendégül a Nemzet Szépe szépségverseny döntőseit, és együtt főzött a négy csodaszép lánnyal:Mészáros Dórával, Antal Éduával, Blénessy Grétával és Hegedűs Nikolettel. Vajon mi sült vagy főtt ki ebből?

7 remek tipp, hogy még jobban élvezd Velencét!
Velence nyáron is kiváló úti cél, de nem árt ismerni néhány praktikus lehetőséget! Például miként kerülhetjük ki a látnivalók előtti hosszas sorban állást? Milyen éjszakai túrák várnak sötétedés után a városban? Hol ehetünk finomat olcsón? Hol érdemes megszállni vagy éppen mivel érdemes utazni a vízi városban.

Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design - Szegeden!
Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.

Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik
Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!

Sör mi több
Jó hír! Hivatalosan is ihatunk már sört 2017-ben! A Magyar Sörgyártók Szövetsége megtartotta hivatalos csapolását. A szervezet tobvábbra is a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolódását erősíti. Mint kiderült, ehhez jó alapot szolgáltat a prémium kategóriájú termékek forgalmának tavalyi, erőteljes növekedése.

6 ok, amiért feltétlenül látnod kell Athént
Akár már tavasszal is a kellemes nyárba csöppenhetsz, ha elrepülsz Athénba. A közismert antik kincsek mellett finom falatok, nyüzsgő éjszakai élet és érintetlen partok várnak a görög fővárosban és környékén.
Mesebeli film a budapesti sokszínűségről és szerelemről
A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. A most debütáló, a város képét erősítő, egy új Budapest image-filmnek is beillő kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerő szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.
Sörözzünk, lakomázzunk a szerzetesekkel - Tihanyban
A szerzetesek étkezési kultúráját bemutató kiállítások láthatók a tihanyi apátságban. A tárlat látogatói választ kapnak egyebek mellett arra, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől. Ezen kívül kisfilm, fotók, receptek és ételleírások segítségével megismerhetik a kolostori étel- és italkészítést.
Igazán jót tekerni otthon is lehet!
Még az átlagembernek is nagyszerű lesz a Kakas éve a keleti kultúrák szerint! Ebben az esztendőben sokan egyre több figyelmet fordítanak majd saját egészségükre, lelki egyensúlyukra. Ehhez segített hozzá a minap Kovács Lázár, aki az ország legszebb lányait tanította meg sushit készíteni az autentikus Sushi Sei-ben!
Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát!
Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet - írja a laboratorium.hu.
Fantasztikus adventi programok a Várkert Bazárban
Omega-koncert, Miklósa Erika és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar estje, Csipkerózsika-előadás, régi korok karácsonyát idéző kiállítás, népművészeti karácsonyi vásár, street food ínyencségek, műjégpálya és interaktív gyermekjátszó is várja a családokat december 24-ig a Várkert Bazár adventi sorozatában.
Beköltöznek a gasztroszentek a Gellértbe
Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termét, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.
Na, ez csípős lesz!
A TV2 Csoport portfólió-fejlesztésének újabb lépéseként szeptember 26-án elindul a Chili TV. A gasztrocsatorna két saját gyártású műsorral debütál. Az Ízes Élet - Négykezesben Marton Adrienn ételstylist és Pataky Péter séf ragad fakanalat, míg a Kézzel Írott Receptek házigazdájaként Bereznay Tamás séf vendégeivel áll a konyhapult mögé. Az ízek szerelmesei ezen túl számos országos tv premier segítségével kapnak bepillantást a gasztronómia színes világába.
Amikor eldurran a fakanál!
Vagány rocker séf és egy igazán belevaló korábbi döntős bírálja majd a főzéstudományukkal előrukkoló versenyzőket a Konyhafőnök negyedik évadában. Ínycsiklandó, különleges fogások, embert próbáló küzdelmek, kiélezett párbajok és megannyi konyhai trükk, praktika – ez vár a nézőkre A Konyhafőnök negyedik évadában, szeptember 26-án, 18:55-től, rögtön az RTL Híradó után.
6 ok, amiért érdemes cukrásznak lenni!
Nem szereted, ha mások osztják be az idődet? Szeretsz kísérletezni és alkotni, és legszívesebben több időt töltenél a konyhában, mint a munkahelyeden? Itt az ideje, hogy elgondolkozz egy karrierváltáson, és a munkádat egy olyan hivatásra cseréld, amiben igazán kiteljesedhetsz - és amiért még korán kelni is megéri!
Ínyenc kalandozás a Dél-Dunántúlon
Eszményi hétvégi programot szervez hedonistáknak a dél-dunántúli régió: három napon át a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhatunk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket október 2. hétvégéjén! Az érdeklődés már most óriási, ezért az asztalfoglaláshoz regisztrálni kell!
Padlizsán krémleves Mártinál
Sokan nem mernek a padlizsánnal dolgozni, mert hitek és tévhitek veszik körül gyors barnulása miatt. Pedig nem kell félni! Most itt egy leves, ami mindent sutba dob, egyszerű, és a végén annyira ízleni fog, hogy el sem hiszed! Próbáld ki!
Szó szerint, marha jó vigalom lesz a hétvégén!
Klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel, színes népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal várják a látogatókat az V. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2016. szeptember 9-11. között.
Halas Karcsival búcsúztunk a nyártól
Szeptembert írunk. Vége a szabadságoknak, elkezdődött a tanév, és bizony messze még a május. Nehéz szívvel búcsúzunk a nyártól. Még meleg az idő, de már zárnak a nyaralók, a vendéglátóhelyek, köztük kedvencem, Zamárdi-felsőn Halas Karcsi halsütője. Hosszú évek óta járunk a Mókus utcába, az ország 10 legjobb halsütőjének egyikébe.
Jótékonysági koktélparti népviseletben
A Sonja Adlernél már hagyománnyá vált, hogy különlegeségekkel lepi meg rajongóit. Ezúttal az egyedi sütemények készítőjének idei különleges bemutatója művészi megközelítésbe állítja a különböző nemzetek tradicionális viseleteit. A Sonja Adler ethnic dolls címet viselő rendezvény gasztroesztétikai kiállítás és jótékonysági árverés egyben, ahol a sütemények Cointreau és Limoncello öntetben jótékonysági nagykövetekké válnak.
Nem csak növényevőknek!
A 20. Vegetáriánus Fesztivált a hétvégén, augusztus 27-28. között a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg. Táplálkozási tanácsokat, csoportos jógát, relaxációs foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko- illetve bio szemléletű termék-bemutatókat kínálnak a szervezők - nem csak vegetáriánusoknak!
Budapesten a világ legtitkosabb vacsorája
Szeptember 3-án, azaz a jövő szombaton a világhíres titkos vacsora, a Le Dîner En Blanc fehérbe öltözteti Budapest egyik szimbolikus szabadtéri helyszínét.
Bolgár salátám a grillpartihoz
Első repülős utam - ráadásul először a szüleim nélkül - Bulgáriába vezetett. Az első bolgár étel pedig, amit ott ettem, ez a saláta volt! Először idegenkedtem a sok olajtól, de aztán nagyszerűen csúszott a húsokhoz, a kagylókhoz egyaránt! Próbáld ki a következő sütögetésen! Igazi, mediterrán csoda! Az emberek pedig fantasztikusan kedvesek!
Latkesz, a zsidó lángos
A laktesz, egy tradicionális zsidó lángosféle, ami rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal eszik. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.
Pideli kebap, a nyársra húzott lángos
Nemcsak a történelmünk, de a gasztronómiánk is több ponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében a nálunk is ismert lángos tésztát húzzák nyársra húsokkal. Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyon különleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk a vendégeinket. Kínálj hozzá salátát!
Megérkeztek Belgium büszkeségei
A belga sörkultúra évszázados hagyományokra tekint vissza, napjaink legkiválóbb sörkülönlegességei között több belga sör is megtalálható. Az egyik észak-magyarországi sörgyár jóvoltából a sörbarátok most Belgium egy kis darabját vihetik haza. A stílusosan „Belgium büszkeségi” névre keresztelt válogatás az ország autentikus söreiből kínál egyedülálló ízelítőt a minőségi sörélmény kedvelőinek. Legyen szó baráti összejövetelről, kerti sütögetésről, vagy egy jóízű beszélgetésről, az alábbi három, markánsan megkülönböztethető sörkülönlegesség minden alkalomra kitűnő választás.
Hagyományos házi céklasaláta Mártinál
Soha nem felejtem el anyukám örömét, amikor annak idején valahol külföldön megvettük az első hullámos élű kését - eredendően kifejezetten a cékla szeleteléséhez. Azóta persze nekem is van, és imádom, mert más célt is szolgál. A cékla pedig számomra az első számú savanyúság - még akkor is, ha leve soha nem jön ki semmiből!
Manhattan Európában? – Irány Rotterdam
Vajon mi köze van Pandora szelencéjének New Yorkhoz? – repülj el Rotterdamba, és kiderül! Hollandia második legnagyobb városa nemcsak az egyik legmenőbb hely Európában, de ráadásul kihagyhatatlan úti célpont az építészet rajongóinak.
Van új a nap alatt!
Vingardium Borliget néven kel életre egy teljesen új szerveződésű borfesztivál az Erzsébetligetben. A hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő, nagyszabású Vingardium Borliget elsősorban borfesztivál, de nem a megszokott keretek között, hiszen a helyszín és a színes program-kavalkád családi fesztivállá is varázsolja. Bor, napsütés, koncertek, piknik a fűben, gasztrocsodák, gyerekprogramok – ezt ígéri a VINGARDIUM BORLIGET!
Izgalmas, virtuális sétára hívunk a japánkertbe
A telt házzal és rendkívüli sikerrel zárult első alkalmat követően újra klubesttel várja a Japán iránt érdeklődőket a Japánspecialista Klub. A középpontban ezúttal a japánkert áll majd, melyről Dani Zoltán, Kiotóban tanult kertépítő osztja meg a legérdekesebb információkat. A 2. Japánspecialista Klub július 21-én lesz a Komachi Bistróban.
Sertéskarajom kedvenc söröddel
Gyors és egyszerű receptem bármikor bevethető, még akkor is, ha váratlanul érkeznek a focinéző barátok. Ha tudod előre, hogy jönnek a vendégek, előre besózhatod, borsozhatod a hússzeleteket. Ha nem egész egyszerűen a tálaláskor adj hozzá egy kis mustárt! Nem fogsz csalódni!
A zöldborsó új arca - belecsaptunk!
Itt a nyár, bátran használjuk együtt a különböző, friss, kerti zöld fűszereket a főzéskor. Jól megy például a petrezselyem a mentához! Itt van például a zöldborsóleves, amit egész egyszerűen újjávarázsolhatsz velük. Kánikulában nemcsak kifejezetten üdítő, de elkészítve is bámulatosan friss zöld színű!
Egyszerű köménymagos levesem
A köménymag már a XIII. században elterjedt Európában. Szerencsés növény, mert szinte mindenütt megterem. Bélrendszeri gondok gyógyítására kiváló. Segíti a gyomorsav termelődését, ezért például étkezés előtt, csak úgy magában is ehető. Kiváló görcsoldó, és puffadás ellen is jó.
Zsebtérkép készült Dél-Balaton legjobb helyeiről
Elkészült a dél-balatoni régió legszínvonalasabb helyeit feltüntető kiadványa, a Dél-Balatoni Iránytű. A zsebtérkép célja, hogy segítséget nyújtson a látogatóknak a térségi bor- és gasztrokultúra megismerésében, és bemutassa a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket.
Dalmát paprika
Gyermekkori nyaralásaim jutnak eszembe erről a receptről! Emlékszem, milyen izgalommal töltött el, hogy megismerhetem egy teljesen másik ország lakóit, életét, gasztronómiáját. Ezt a receptet csak tavaly tanultam, de Dubrovnik festői óvárosa azonnal megjelent előttem!
Rém egyszerű alufóliás sárgarépa
Ezt a receptet akkor találtam ki, amikor már semmilyen ötletem nem volt párt találni egy kellemes sült húshoz. Nem csalódtam magamban! A sárgarépa mindig kéznél van! Bármit is készítesz, ő valahogy mindig ott figyel "bevetésre készen"! Ízletes, sok benn a vitamin, és persze karcsúsító!
Klubot alakítottak Japán szerelmesei
Új, Japánspecialista Klub elnevezésű programsorozatot indított útjára a Japánspecialista utazási iroda a Komachi Bisztróban. Az eseménysorozat szervezői azt szeretnék, hogy hasznos ismeretekkel segítsék a Japán iránt érdeklődőket, és az országba készülőket egyaránt. Az első összejövetel a gasztronómiai kalandozás jegyében telt.
Bébicékla saláta, ahogy Franciaországban láttam
Imádom a bébicéklát, mert nem kell annyit főzni, mint felnőtt társait. Ha sikerül olyan kicsit szerezni, amit darabokra sem kell vágni, az még jobb is, mert vicces még a terítés is vele: sötét kis "céklaegerek" farkincáival díszítheted a grilles este asztalát!
Zöldbabsaláta tarármártással
Most, hogy friss zöldbab-hegyekkel telik meg reggelente a piac, alig várom, hogy valami ínyencséget készítsek belőle! Már ránézni is gyönyörűség! Jönnek a grillezős esték, bármelyik sülthöz isteni kísérő! Csak arra vigyázz, hogy a tartár gyorsan romlik, ezért a tálalásig csak a hűtőben tarthatod! Utána meg arasd le a babért!
Parádés műsorral készülnek az Angyalok a focis EB tiszteletére
Tücsi és Pordán Petra Bordeaux-ba utaztak a Foci Eb-re, hogy testközelből biztassák a magyar labdarúgó-válogatottat, és tudósítsanak a ripost.hu-n a keddi osztrák-magyar összecsapásról. A Halló, Angyalok! pénteken este 9-től, szombaton pedig 22.00 órától láthatók a Sláger TV-n!
Szuper egészséges epres süti
Persze, az édesség nem éppen az egészséges táplálkozás csúcsa, de ha már, akkor ez a süti a lehető legjobb, amit választhatunk. Gyümölcs és rostok - extra finom formában. Egyik kolléganőm legújabb receptjét olvashatjátok!
Lakatos Márk ezt jól kifőzte!
Stílusos gasztronómia, káprázatos show, házias ízek– rendhagyó eseményen debütált Lakatos Márk bisztrója a budapesti Hold utcai piacon, ahol a kreatív és divatos koncepció klasszikus magyar fogásokkal találkozik.Az egész estés megnyitón a barátok és hírességek sem tudtak ellenállni a finomságoknak.
Jegyezd meg: Nivegy-völgy!
Egy kerékpár és egy tábla jelzi Zánka felől, a 71-es úton, hogy Barátom, ha felhajtasz a Tagyon Birtokra, azonnal ingyen fröccsöt vagy bodzaszörpöt kapsz! És ki tudna ellenállni a csábításnak egy jó kis tekerés után! Ami pedig ott vár, az a pazar kilátás, a béke, a madárcsicsergés, a szép kirándulások, a vitorlázás, a kemencében sült ételek, a páratlan helyi borok, szörpök, mézek...
Mangalicás lecsó
Lágy balatoni lankák ölében készült ez a lecsó előételnek. Minden ami benne van, a Nivegy-völgy termése - volt tavaly. A Tagyon Birtok gasztronómiájáért felelős HomeCatering.hu alapító-tulajdonosa, Gazdag Tamás augusztusban tette el hagyományos módon magát az alapanyagot. Tartósítószer nincs benne. A mangalica is saját nevelésű sertésből vált kolbásszá, szalonnává. Most azonban olyan receptet küld nektek, amit azonnal használni tudtok, amint beérik az első paradicsom, paprika!