Életforma.hu

GASZTRO

Halas Karcsival búcsúztunk a nyártól

Szeptembert írunk. Vége a szabadságoknak, elkezdődött a tanév, és bizony messze még a május. Nehéz szívvel búcsúzunk a nyártól. Még meleg az idő, de már zárnak a nyaralók, a vendéglátóhelyek, köztük kedvencem, Zamárdi-felsőn Halas Karcsi halsütője. Hosszú évek óta járunk a Mókus utcába, az ország 10 legjobb halsütőjének egyikébe.    

Halas Karcsi, bejárat, Kép: László Márta

Lassan tíz éve pihenünk augusztusonként Zamárdi-felsőn. Barátaink meséltek először Halas Karcsiról és halsütőjéről. Kipróbáltuk, azóta is a kedvencünk! Amint megérkezünk, eldobjuk a csomagokat, és első utunk odavezet!

Elismerések, Kép: László Márta

Halas Karcsi, vagy ahogy kevesen ismerik, Csibrák Károly több mint harminc éve süti pompás halait. Reklámra gyakorlatilag nincs szüksége, szájról szájra terjed a híre.

Kép: László Márta

- Előbb utóbb mindenki előkerül! - mondja vidáman, amikor meglát minket. Már nyitja is a hűtőt, régi vendégeiről pontosan tudja, mit szeretnek. Megmutatja a nekünk szánt legszimpatikusabb keszeget, és eltűnik az üzlet hátuljában, titkos "barlangjában"...

 

Chef a családban - Keszeg irdalás (Halas Karcsi) from Stiller Tamás Schefponthu on Vimeo.

 

- A sült keszegnek két titka van: az egyik hogy nagyon ügyesen be kell irdalni. Ezután frissen beleforgatod a paprikás lisztbe, és bő olajban kisütöd - meséli sikere nyitját.

- Azért szerintem még van valami abban a paprikás lisztben! - teszem gyorsan hozzá. Elmosolyodik, rám néz, majd hozzáteszi:

- Na ez az én titkom, amit soha nem mondok el! - Kacsint egyet, és már rohan is a többi vendéghez, mert a Mókus utcába mindig érkezik a vendég! Nincs az a jégeső, vihar, ami elkergetné a vendégeket.  A magyaron kívül a német, az angol, a lengyel szó volt a leggyakoribb, ahogy hallottam.

Kép: László Márta

Halas Karcsi legszívesebben balatoni halakat készít - hiszen ott élnek a világ legjobb fajtái. A keszegen kívül kérhetsz fogast, harcsát, busát. Specialistása a sült kősüllő és a rántott haltej. Isteni finom a halászlé, de aki hekkre vágyik, azt is kaphat.

Kép: László Márta

Kis műanyagtálcán tálalta fantasztikus sült keszegemet egy hideg kovászos uborkával, egy szelet kenyérrel és egy korsó csapolt sörrel. Leültünk a retró vasszékekre, és kezdődhetett a földön túli élvezet. A kis halsütő ugyanis nem csipketerítős, pénzlehúzós kirakatétterem, hanem igazi, régi balatoni halsütő teljesen elfogadható árakkal, ahová egy rövidnadrágban, egy pólóban, egy strandpapucsban is le lehet ülni.

Kép: László Márta

Rengeteg jönnek kisgyerekekkel. Ott ugyanis ők is nyugodtan ehetnek halat, nincs benne szálka, és persze az etetőszék sem hiányzik a bútorok közül. Az üzlet délben nyit, de arra is volt már példa, hogy a minket meglátogató vendégek kedvéért már délelőtt 10-re kisütöttek néhány halat, hogy azt frissen becsomagolva utazhassanak haza Budapestre.

Egy baj van, hogy a szezonnak vége, Halas Karcsi bezárt, de a neten azt üzente, hogy jövőre ismét vár mindannyiunkat!

Kardra hányt tenger gyümölcsei zöldségágyon
Rajongok mindenféle halért, kagylóért, rákért. Ez a recept ennek tökéletes elegye. Még Malajziában láttam először, és örökre a szívembe zárta magát! Nem véletlenül! Itt a recept!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.