Életforma.hu

GASZTRO

Ínyenc kalandozás a Dél-Dunántúlon

Eszményi hétvégi programot szervez hedonistáknak a dél-dunántúli régió: három napon át a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhatunk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket október 2. hétvégéjén! Az érdeklődés már most óriási, ezért az asztalfoglaláshoz regisztrálni kell!

Pécs és bora, Kép: Via Gasztronómia

Az ezerarcú déli régió és mediterrán hangulatú székhelye, Pécs nemcsak a táj változatos szépsége, az ország legkisebb forgalmú autópályája, és nem csupán a nyíltszívű, kedves dél-dunántúliak miatt kiváló úti cél. Egyik legnagyobb erőssége kiemelkedő gasztronómiája, amit egyrészt a helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak, erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a soknemzetiségű lakosság gazdag gasztronómiai hagyományainak köszönhet.

Szekszárd, Merops étterem, Kép: Via Gasztronómia

Ha gasztronómiai kalandozásunkat szeretnénk erős felütéssel kezdeni, a majd két tucatnyi helyszín közül vegyük célba a szekszárdi belváros világszínvonalú Merops éttermét. Nyitásását Segal Viktor séf készítette elő, és ő választotta ki a konyhafőnököt is, a szekszárdi Vörös Krisztiánt. A Merops egyedi ízvilágot felvonultató fine dining fogásokkal és persze a Mészáros Pincészet csúcsboraival várja az igényes közönséget. A szomszédban található pincészet a 700 év óta ott borászkodó Mészáros család hagyományokban gazdag múltját testesíti meg. Az októberi gasztro hétvégére 3 fogásos menüvel készülnek:

  • Kadarka szőlős lepény kecskesajttal, birsalma krémmel
  • A gemenci erdőkből származó sous vid eljárással omlóssá tett vaddisznó gerinc házi készítésű erdei gombás papardellével, sütőtök pürével
  • Túrótorony lisztmentes csokoládés piskótán aszalt szilvás raguval, őszi gyümölcsökkel
Szekszárd, Bodri pincészet, Kép: Via Gasztronómia

A különleges kávék rajongóinak kötelező úticél a szintén szekszárdi Kávé Háza 1927., amit a szakma kétszer választott Magyarország legjobb kávézójának. A választékot a kávéspecialista tulajdonos, Tóth Sándor szenvedélye és minőség iránti elkötelezettsége határozza meg. Az októberi gasztro hétvégére különleges kávé kóstolóval és süteménnyel várja a török leves szerelmeseit.

Szekszárdról irány Pécs: az egyedülálló hangulatú Zsolnay Kulturális Negyed Zsolnay Éttermében olyan ételkülönlegességekre számíthattok, amelyeket szinte sajnáltok majd megenni. Pedig főbenjáró bűn volna meghagyni!

  • Posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével, olívamorzsával
  • Konfitált mangalica tarja véres hurka jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya krokettel
  • Vaníliás túró mousse bazsalikom espumával és körte gömbbel
    Pécs, Csoko Láda, Kép: Via Gasztronómia

Csokoládérajongók, figyelem! A sétálóutcában (Király utca) található Pécs belvárosának legédesebb pontja! A Csokoláda nem csupán bolt, hanem nyílt csokiműhely. A Via Gasztronómia program részeként kipróbálhatjátok a csokikészítést!

Pécstől kocsival csak egy ugrás a máriagyűdi kegyhely, na meg a békebeli hangulatú Czukor Borsó cukrászda. Sok egyedi, helyben készült finomság, például mascarpone krémes, habkönnyű vörösboros csokoládépiskóta és levendulás macaron várja a parasztházból kialakított cukrászdában az édesszájú gasztroturistákat, házi készítésű szörp vagy kávé kíséretében.

Máriagyűd, Czukor Borsó, Kép: Via Gasztronómia

A villányi pincesor nemcsak a borról szól! Stifolderről, borlekvárról, jófajta sváb harapnivalókról is! A sokszínű minőségi borkínálat mellet olyan ínyenceknek való vendéglátóhelyek várnak, mint a Sauska pincészet kitűnő étterme.

A romantikus kis falvak kedvelői ne hagyják ki Palkonyát!

Palkonya, PalKonyha, Kép: Via Gasztronómia

Minőségi helyi alapanyagokból készülnek ott a kihagyhatatlan fogások. A PalKonyhán például helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek, házi tejfölből köpült könnyű vaj, hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával, omlós grillezett mangalica tarja saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval, parázson sült krumplival, házi lekvárokkal készített meggyes illetve sárgabarackos piték, túrós valamint almás-boros torta remekek várnak. Természetesen palkonyai borok kísérik a fogásokat.

Hosszúhetény, Almalomb étterem, Kép: Via Gasztronómia

Az autentikus stílusú éttermek és a lélegzetelállító természeti környezet rajongói látogassanak el a hosszúhetényi Almalomb étterembe, aminek a tulajdonos ősei által épített, átvarázsolt, XIX. századi vízimalom ad otthont. Az enteriőr magazinoknak is csemegét jelentő, az egykori pajtával is kiegészített étteremben csontjáról puhán leomló barbecue oldalas, kukoricás burgonyalepény és coleslaw (amerikai káposztasaláta), tejföl mousse diós morzsával és citromos süteménnyel vár! Említést érdemelnek a fantáziadús, ízletes limonádék, mint a narancsos-gyömbéres rozmaringgal vagy a zöldalmás-uborkás bazsalikommal készültek.

Halas Karcsival búcsúzunk a nyártól
Szeptembert írunk. Vége a szabadságoknak, elkezdődött a tanév, és bizony messze még a május. Nehéz szívvel búcsúzunk a nyártól. Még meleg az idő, de már zárnak a nyaralók, a vendéglátóhelyek, köztük kedvencem, Zamárdi-felsőn Halas Karcsi halsütője. Hosszú évek óta járunk a Mókus utcába, az ország 10 legjobb halsütőjének egyikébe.

A nagy érdeklődés miatt szükséges előre regisztrálni, asztalt foglalni: www.facebook.com/ViaGasztronomia

Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek:

Csarnóta, Tenkes csárda

Felsőmocsolád, Bánó Mária Kastélyszálló

Hosszúhetény, Almalomb Kulináris kitérő és találkozóhely

Máriagyűd, Czukor Borsó

Palkonya, PalKonyha

Pécs, Csoko-Láda, Jókai Bisztró, Jókai Cukrászda, Pezsgőház Étterem, Susogó Borvendéglő, Zsolnay Étterem és Kávézó

Szekszárd, Optimus Étterem, Merops Étterem, Kávé Háza

Villány, Kúria Borétterem, Sauska Pincészet

Szálka, Horog Étterem


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.