Eszményi hétvégi programot szervez hedonistáknak a dél-dunántúli régió: három napon át a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhatunk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket október 2. hétvégéjén! Az érdeklődés már most óriási, ezért az asztalfoglaláshoz regisztrálni kell!
Az ezerarcú déli régió és mediterrán hangulatú székhelye, Pécs nemcsak a táj változatos szépsége, az ország legkisebb forgalmú autópályája, és nem csupán a nyíltszívű, kedves dél-dunántúliak miatt kiváló úti cél. Egyik legnagyobb erőssége kiemelkedő gasztronómiája, amit egyrészt a helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak, erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a soknemzetiségű lakosság gazdag gasztronómiai hagyományainak köszönhet.
Szekszárd, Merops étterem, Kép: Via Gasztronómia
Ha gasztronómiai kalandozásunkat szeretnénk erős felütéssel kezdeni, a majd két tucatnyi helyszín közül vegyük célba a szekszárdi belváros világszínvonalú Merops éttermét. Nyitásását Segal Viktor séf készítette elő, és ő választotta ki a konyhafőnököt is, a szekszárdi Vörös Krisztiánt. A Merops egyedi ízvilágot felvonultató fine dining fogásokkal és persze a Mészáros Pincészet csúcsboraival várja az igényes közönséget. A szomszédban található pincészet a 700 év óta ott borászkodó Mészáros család hagyományokban gazdag múltját testesíti meg. Az októberi gasztro hétvégére 3 fogásos menüvel készülnek:
A különleges kávék rajongóinak kötelező úticél a szintén szekszárdi Kávé Háza 1927., amit a szakma kétszer választott Magyarország legjobb kávézójának. A választékot a kávéspecialista tulajdonos, Tóth Sándor szenvedélye és minőség iránti elkötelezettsége határozza meg. Az októberi gasztro hétvégére különleges kávé kóstolóval és süteménnyel várja a török leves szerelmeseit.
Szekszárdról irány Pécs: az egyedülálló hangulatú Zsolnay Kulturális Negyed Zsolnay Éttermében olyan ételkülönlegességekre számíthattok, amelyeket szinte sajnáltok majd megenni. Pedig főbenjáró bűn volna meghagyni!
Konfitált mangalica tarja véres hurka jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya krokettel
Vaníliás túró mousse bazsalikom espumával és körte gömbbel
Pécs, Csoko Láda, Kép: Via Gasztronómia
Csokoládérajongók, figyelem! A sétálóutcában (Király utca) található Pécs belvárosának legédesebb pontja! A Csokoláda nem csupán bolt, hanem nyílt csokiműhely. A Via Gasztronómia program részeként kipróbálhatjátok a csokikészítést!
Pécstől kocsival csak egy ugrás a máriagyűdi kegyhely, na meg a békebeli hangulatú Czukor Borsó cukrászda. Sok egyedi, helyben készült finomság, például mascarpone krémes, habkönnyű vörösboros csokoládépiskóta és levendulás macaron várja a parasztházból kialakított cukrászdában az édesszájú gasztroturistákat, házi készítésű szörp vagy kávé kíséretében.
Máriagyűd, Czukor Borsó, Kép: Via Gasztronómia
A villányi pincesor nemcsak a borról szól! Stifolderről, borlekvárról, jófajta sváb harapnivalókról is! A sokszínű minőségi borkínálat mellet olyan ínyenceknek való vendéglátóhelyek várnak, mint a Sauska pincészet kitűnő étterme.
A romantikus kis falvak kedvelői ne hagyják ki Palkonyát!
Palkonya, PalKonyha, Kép: Via Gasztronómia
Minőségi helyi alapanyagokból készülnek ott a kihagyhatatlan fogások. A PalKonyhán például helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek, házi tejfölből köpült könnyű vaj, hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával, omlós grillezett mangalica tarja saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval, parázson sült krumplival, házi lekvárokkal készített meggyes illetve sárgabarackos piték, túrós valamint almás-boros torta remekek várnak. Természetesen palkonyai borok kísérik a fogásokat.
Hosszúhetény, Almalomb étterem, Kép: Via Gasztronómia
Az autentikus stílusú éttermek és a lélegzetelállító természeti környezet rajongói látogassanak el a hosszúhetényi Almalomb étterembe, aminek a tulajdonos ősei által épített, átvarázsolt, XIX. századi vízimalom ad otthont. Az enteriőr magazinoknak is csemegét jelentő, az egykori pajtával is kiegészített étteremben csontjáról puhán leomló barbecue oldalas, kukoricás burgonyalepény és coleslaw (amerikai káposztasaláta), tejföl mousse diós morzsával és citromos süteménnyel vár! Említést érdemelnek a fantáziadús, ízletes limonádék, mint a narancsos-gyömbéres rozmaringgal vagy a zöldalmás-uborkás bazsalikommal készültek.
Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról.
Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.