Életforma.hu

GASZTRO

Budapesten a világ legtitkosabb vacsorája

Szeptember 3-án, azaz a jövő szombaton a világhíres titkos vacsora, a Le Dîner En Blanc fehérbe öltözteti Budapest egyik szimbolikus szabadtéri helyszínét.

Vacsora fehérben, Kép: sajtóanyag

Több, mint 100 000 kultúr- és gasztróínyenc vett részt a világ leghíresebb vacsorapartiján. Ahogyan a New York Times fogalmaz “There are picnics, and there are Picnincs”. A világ legelegánsabb piknikje egy 30 évvel ezelőtti baráti összejövetelből nőtte ki magát, amit egy elegáns párizsi úriember, Francois Pasquier szervezett legkedvesebb ismerősinek. Ma a Le Dîner En Blanc Paris évente több, mint 100 000 embert mozdít ki a hétköznapokból. Az egykori kerti parti mára világméretű szenzációvá érett, amit több, mint 60 városban és 25 országban rendeztek már meg.

Az évek során a technikai és a szervezettség óriásit fejlődött az esemény mögött, de az alapelvek a mai napig nem változtak. A vendégek egy - az utolsó pillantig - titkos helyszínen közös asztalok mellett töltenek el egy varázslatos estét finom falatok  és barátok társaságában.

- Miután a világ több pontján meglátogattuk ezt a fantasztikus eseményt, több éves vendéglátói tapasztalattal a hátunk mögött, hazahoztuk a magyar barátoknak és vendégeiknek – fogalmazott Hlatky-Schlichter Hubert a KIOSK Budapest tulajdonosa és a Le Dîner En Blanc Budapest egyik főszervezője. - A Le Dîner En Blanc egyszerre titokzatos, meglepő, és teremt hagyományt, amire úgy gondoltuk hazánk fővárosa is megérett – tette hozzá Rókusfalvy Gábor (Roxer Event) és Kurják Gábor (New Edge) a főszervező csapat további tagjai.

Étvágygerjesztő falatkák, Kép: sajtóanyag

A Le Dîner En Blanc gondolatiságának legfontosabb alappillérei a barátság, az elegancia és az udvariasság. Ráadásként, a vacsora alatt a vendégek élvezhetik városuk csodás látványát, úgy, ahogyan eddig még sosem.

 

Annak érdekében, hogy a Le Dîner En Blanc megtarthassa hagyományait a vendégeknek figyelembe kell venniük néhány szabályt:

  • A részvétel meghíváshoz vagy várólistás bekerüléshez kötött. Meghívás első körben a főszervezőktől, majd a már meghívott barátoktól érkezhet. A harmadik fázisban a budapest.dinerenblanc.info/register oldalon már bárki regisztrálhat az eseményre augusztus 28-áig.
    Gusztusos kis szendvicsek, Kép: sajtóanyag
  • A konfirmáció után a részvétel kötelező, az időjárási viszontagságok ellenére is – az eseményt könnyed esőben is megtartják.
  • Dress code: elegáns és kizárólag fehér. A kreativitást az elegancia és ízlésesség határain belül díjazzuk.
  • Teríték és asztaldekoráció: kizárólag fehér.
  • A végső titok biztosításának érdekében a vendégek egy megadott találkozóhelyen kezdik az estét, ahol felfedjük a vacsora helyszínét.
  • A helyszín tisztaságának megőrzése érdekében a szemét és felesleg elszállítása mindenkinek saját feladata.

 

A vendégeknek a következőkkel kell készülnie:

  • Fehér asztal, 2 főre, székkel és fehér abrosszal.
  • Piknikkosár fehér kiegészítőkkel és saját készítésű étellel.
  • Bor vagy pezsgő. (A sör és röviditalok tilosak!)

 

A teljes szabályzat elérhető a budapesti Le Dîner En Blanc weboldalán: budapest.dinerenblanc.info/about.

Hallottad?
Lehullt a lepel a Budapest Cheesecake-ről! Mákosgubás sajttortácska szilvaöntettel – ezt a receptet választották Budapest sajttortájnak. A versenyt a Philadelphia hirdette meg. A szakmai zsűrinek nem volt egyszerű dolga, hiszen majd 140 különleges és izgalmas, minden ízében magyaros recept közül kellett a legjobbat kiválasztania. A pályázat nyertese és egyben a Budapest Cheesecake megalkotója Teller Zsuzsa lett, aki újraértelmezte a mákos gubával. Íme, a részletek!

 

 

 

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.