Gasztronómia cikkek

Nyári zamatok a történelmi borvidékről
Nem a fajsúlyos borok ideje a nyár, mégis érdemes kipróbálni egy-egy könnyű különlegességet - hozzá pedig a megfelelő étkeket! Ezt ajánlják a mádi borászok és séfek!

Borjú tatár, karalábé carpaccio, salsa verde
Különleges nyers ételnek számít a tatárbifsztek. Akár hihető, akár nem, ezen is lehet egyet csavarni! Itt egy új recept Észak-Magyarországról, a mádi borvidékről!

Ízre, tétre, befutóra!
Magyarország két rangos eseménye várja a hétvégén a Kincsem Parkban a magyar konyha és a pompás paripák szerelmeseit. A Derby és Gasztroangyal Fesztivál remek ízeket, gasztronómiai versenyt, és sok más meglepetést kínál az egész családnak.

Derby és sütés-főzés lesz a Kincsem Parkban
A magyar gasztronómia és lóversenysport legismertebb képviselői várják a közönséget július 3. és 5. között az első Derby és Gasztroangyal Fesztiválon a budapesti Kincsem Parkban.

Tejfölös-zelleres borsóleves
Bizony most nem kényeztet minket kellemes meleggel a nyár, ilyenkor jólesik egy gyorsan elkészíthető, finom leves, ami az alakunkat is rendben tartja, ami jól fog jönni, ha újra beköszönt a strandidő.

A sült paprika és a lecsó szerencsés találkozása
A nyári kánikulában jól tesszük, ha kerüljük a nehéz meleg ételeket, következő receptünkre azonban még tűzforrón is nehéz nemet mondani. Próbálja ki Ön is bátran, nem fogja megbánni!

Mit együnk a kánikulában? Valami egzotikusat
Következő receptünk nem csak azoknak szól, akik szeretnek új ízekkel kísérletezni, hanem mindenkinek, aki valami hideg finomságra vágyik a kánikulában. Próbálja ki, nem fogja megbánni.

Erre a salátára nem lehet nemet mondani
Megjött a kánikula, itt a strandszezon, és ha formába akarjuk hozni magunkat, bizony ügyelnünk kell arra, hogy mit eszünk. de ki mondta, hogy az egészséges ételeknek nem szabad finomaknak lenniük?

Erre az ínyencfalatra a kánikulában sem mondhatsz nemet
Következő receptünk nem igazán kánikulában fogyasztandó, de tény, hogy akkor is nehéz nemet mondani rá. Próbálja ki Ön is, nem fogja megbánni!

Pikáns meglepetés a hétvégére
Ha már unod, hogy vasárnapi ebédnek mindig a sertéspörköltet kéri a család, próbáld ki a pikáns verzióját, amely mindent egyesít magában, amit a magyar gyomor szeret. Nem fogod megbánni!
Egybekelt a sör és a magyar gasztronómia
A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén állt össze. A sörszezonnal együtt induló „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt.
A köret is lehet diétás
Most már itt a nyár, és ilyenkor különösen jólesnek a különféle zöldségkompozíciók, amelyek ráadásul egészségesek is. A következő receptünk is ilyen, diétázók főételnek, zöldségkedvelők köretnek is fogyaszthatják.
Gyors és finom ebéd esős napokra
Az ilyen esős hosszú hétvégéken egy kicsit táplálóbb eledellel kellemesen átmelegíthetjük a lelkünket. Következő receptünk nagy előnye, hogy nem nehéz eledel, akár egy frissítő sétával a májusi eső után lemozoghatjuk a plusz kalóriákat.
Nigella megbukott Amerikában
Két évad után levette a képernyőről Nigella Lawson The Taste című főzőműsorát az amerikai ABC csatorna, miután drasztikusan visszaesett a program nézettsége.
Gyors vacsora, amit nem lehet nem szeretni
Sokszor kevés időnk marad a vacsora elkészítésére: ha nincs kedvük sokáig a konyhában bíbelődni az ebéddel, íme egy recept, ami 40 perc alatt elkészíthető.
Unortodox lecsó
A lecsó a legszabadabb étel, mindenki mással és másképp szereti, de minden formájában finom. Most egy olyan receptet mutatunk, amit biztosan nem találsz meg a szakácskönyvben, pedig érdemes kipróbálni!
Ciderből koktél? Miért ne!
Bár a cidert ma még itthon kevésbé tartják a klasszikus koktélok alapanyagának, nyugaton a mind nagyobb sikernek örvendő, könnyű nyári ital egyre inkább teret követel magának a bartenderek pultjain. Mutatunk két receptet, de ha neked van jobb, nyerhetsz is!
Ezzel a recepttel készülnek a húsimádók a bikiniszezonra!
A húsevőknek nem kell magukat sanyargatni, ha fel akarunk készülni a bikiniszezonra, a következő receptünk nekik is fogukra való lesz és nemcsak ízletes, hanem gyorsan és egyszerűen el is készíthető. Próbálja ki, nem fogja megbánni!
Így varázsold különleges étellé az újkrumplit
Itt az újkrumpliszezon, a pillanatok alatt megpuhuló zöldségféléből különleges ételeket varázsolhatunk. Következő receptünk nemcsak egészséges és gyorsan elkészíthető, de különleges is, nagyszerű vendégváró!
Ezzel a desszerttel még az anyós is elégedett lesz
Jön a tavasz, lassan itt az eperszezon is, de már most is lehet kapni a zamatos gyümölcsöt. Következő receptünk egy olyan, könnyen és gyorsan elkészíthető desszert, amivel mindenkit levehetünk a lábáról!
Könnyű ínyencség a hosszú hétvégére
Ez az ínyenc fogás nem fogja megterhelni a gyomrát, könnyű elkészíteni és ünnepivé teszi a hosszú hétvégére készített ebédet! Próbálja ki bátran, nem fogja megbánni!
Gasztroangyal és derby együtt! Szuper nyári hátvége!
Idén is július elején kerül sor a Gasztroangyal-fesztiválra, ám új helyszínen, amely nemcsak méreteivel, de kínált programjaival is a gasztronómián túli pluszizgalmakat ígér. A hazai lóversenysport fellegvárában, a budapesti Kincsem Parkban július első hétvégéjén –4-én, 5-én és 6-án – a Gasztroangyal műsorának hősei és a magyar lóversenysport sztárjai egy közös, nagyszabású rendezvényen várják az érdeklődőket
Fusilli vagy papfojtó? Kis olasz tésztakörkép
Spagetti vagy makaróni? Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hosszas tanácstalan nézelődés után végül az említett tésztafajták közül választott, pedig Itália mesés tájai ezeknél jóval extrább tésztákkal is kecsegtetnek. A tészták "tengerében" a Trattoria Gusto séfje, Simone Marcedula segít eligazodni. Lássuk Itália mesés tájainak 5 legizgalmasabb tésztafajtáját!
Ezzel a recepttel hús nélkül is jóllakhatunk
Itt a tavasz, végre friss kerti zöldségeket fogyaszthatunk, amelyek még azoknak is kedvet csinálnak a kizárólag zöldségekből készült ételekhez, akik el sem tudják képzelni, hogy hús nélkül is jól lehet lakni.
Lakomázz úgy, mint egy igazi Lannister
Autentikus Trónok Harca vacsorákra hívják egymást a rajongók szerte a világban. Bemutatjuk, miből áll egy menüsor.
Lélekmelegítő leves a hűvös hétvégére
A francia konyha egyik hagyományos levesét mutatjuk be következő receptünkben, azoknak, akik igazi lélekmelegítő ínyencségre vágynak a hűvös tavaszi hétvégén!
Csípős borzas csirkecomb
Ez a recept nem azonos az éttermekben kínált borzassal. Sokkal ízdúsabb, azaz ízletesebb és tartalmasabb. Arra ügyeljünk, hogy a felezett csirkecombok ne legyenek nagyok, inkább közepes méretűek!
Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el.
Ínycsiklandó vendégváró: Cannelloni
Nem kell Olaszországig utaznunk, hogy ízletes mediterrán ételeket kóstolhassunk, következő receptünk egyszerűen elkészíthető finom főétel, ami vendégvárónak sem utolsó, ha nem szeretné sonkával fogadni a locsolókat.
Húsvéti mézeskalács
Ünnepnapokon mindenki megenged magának egy kis nassolást, még akkor is, ha egyébként ellenáll az édes finomságoknak. Következő receptünk nem csupán finom, de gyönyörű is, pedig elkészítése olyan egyszerű, akár megfőzni egy tojást!
Erre figyelj, ha halat veszel
Halas ételt tenne le a családja asztalára? Jól teszi, hiszen a halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és számos vitamint is tartalmaznak. Emellett a halas ételek könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalainkat és még finomak is. Ugyanakkor vásárláskor az ár mellett egyéb szempontok szerint is érdemes ellenőrizni a termékeket, hogy biztosan a legjobb fogásokat adjuk szeretteinknek - szakértő segít a tájékozódásban.
A tavasz és a húsimádók szerencsés találkozása
A friss, zsenge zöldborsó és a sertéssült szerencsés találkozása minden húsimádó álma, következő receptünk könnyű és gyorsan elkészíthető, az eredménnyel pedig biztosan nem fog szégyent vallani!
Gombás-metélőhagymás bárányszelet
Magyarországon viszonylag ritkán fogyasztunk bárányhúst, pedig lényegesen egészségesebb, mint a gyakran használt sertéshúsok. A következő receptünk könnyen és gyorsan elkészíthető, aki vállalkozik rá, az nem fogja megbánni!
Ha csütörtök, akkor francia konyha!
Csütörtökön több mint 1300 étteremben népszerűsítik világszerte a francia gasztronómiát, többfogásos francia vacsora felszolgálásával. Magyarországon tíz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.
Zöldséges csirkehúsleves
Rendkívül ízletes, és nem kell órák hosszat a konyhában rostokolnunk. Nem mellesleg pedig fogyókúrás célra is kiváló! Próbálja ki ezt az egyszerű levesreceptet, nem fogja megbánni!
Ellenállhatatlan tavaszi recept: sült csirkemell eperrel
Itt a tavasz és bár még nincs itt a szezonja, a következő receptünkben már a nyár is szerepet kap. Próbálja ki az epres csirkemell receptünket, nem fogja megbánni!
Karfiolos-pulykahúsos tepsis kel
A tavaszi, vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételek netovábbja, amikor könnyű szárnyasokat egészséges zöldséggel társítunk. Próbálja ki ön is, nem fogja megbánni!
Élet a répatortán túl – készítsen gluténmentes süteményt céklával!
A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúra szezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.
Egy igazi tavaszi recept húsimádóknak
A tavasz első napjaiban még nélkülözzük azokat a finom, friss zöldségeket, amelyek néhány hét múlva már színt visznek az életünkbe, de addig sem kell nélkülöznünk a tavaszi ízeket. Következő receptünk gyorsan és könnyen elkészíthető, nem fogja megbánni, ha kipróbálja!
Milyen tejjel a legjobb a kávé?
A kávét világszerte számos módon ízesítik, Magyarországon viszont egyértelműen a tej a legnépszerűbb, ugyanis az emberek 60 százaléka mindig tesz tejet a kávéjához. Ma már széles a kínálat: elérhető például laktózmentes tej, zsíros tej, sovány tej, rizstej, mandulatej, kókusztej, zabtej és szójatej is. Ezek nemcsak ízükben különböznek egymástól, de tejhabkészítésre sem egyformán alkalmasak. Lássuk, hogy milyen tejekből készíthető el a tökéletes tejhab egy finom cappuccinóhoz!
Mit eszünk idén? Gasztronómiai trendek
Paradicsomos fagylalt, sült szöcske, paradicsomos fagylalt és alga? Azért kevésbé sokkoló, egészséges ételeket is jósol bőven a nemzetközi sajtó a 2015-ös év étkezési trendjeiről. Az új jelige a kókuszcukor, a matcha tea, a gluténmentes gabonák és zöldségek, de akadnak vad elképzelések is.
Egy igazi tavaszváró recept: körtés csirke
Gyorsan, egyszerűen elkészíthető a nagy bevásárlás után is, takarítás közben is, és ha vendéget várunk, akkor sem ronthatjuk el. Próbálja ki ön is tavaszváró receptünket, nem fogja megbánni.
Egy méregtelenítő étel: böjti burgonyaleves
Lassan eljő a negyven napos böjt időszaka, a testi lelki megtisztulásé, a mértékletesség és az akaraterő nagy próbája. A tavaszi méregtelenítés ráfér mindenkire, mi pedig segítünk néhány recepttel, hogy túlélje!
Gluténmentes édességek farsangra
Ha csak kevés időnk marad, akkor is készíthetünk finomságokat az ünnepekre. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa két olyan gyorsan elkészíthető receptet is ajánl, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.
Amire titokban minden férfi vágyik: töltött oldalas
Kevés olyan húsétel van, amelyre egy férfi sem tud nemet mondani, de következő receptünk éppen ilyen. Ha kényeztetni akarja párját, akkor próbálja ki, az eredmény önmagáért beszél!
Halfesztivált rendeznek a Vajdahunyad várában
Az előző évekhez képest sokkal nagyobb területen, több kiállítóval és érdekességgel várja a látogatókat a III. Budapesti Halfesztivál február 19-22-ig. Az ingyenes gasztronómiai fesztivál egyik fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése.
Mitől jó a bor?
Mi mindig ámulva hallgatjuk, ha valaki szakértő módon beszél a borokról. Most szakértő segítségével azt mutatjuk meg, hogy mitől is lesz jó egy bor - vagy éppen nem.
Tori karage – „rántott” csirke japán módra
Nem kell a távol-keletre utazni, hogy egzotikus ételeket kóstolhassunk. A következő receptünk könnyen elkészíthető és mégis varázslatos ízvilággal kényeztet: próbálja ki bátran!