Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Gasztrotrend- 2012

A gasztronómiában éppúgy évente változnak a trendek, ahogyan a divatvilág kifutóin. A következő két évben ezen a területen a skandináv bisztró stílusú, az utcai kifőzde jellegű és a japán konyha elemeire épülő slow food éttermeké a jövő a világ ötven legjobb éttermi akadémiáján - World's 50 Best Restaurants Academy - végzett Electrolux-felmérés szerint.

 Az első számú trend továbbra is a helyi alapanyagok felhasználása lesz a válaszadók csaknem 60 százaléka szerint. A második helyre a bisztró stílusú éttermek kerültek, ezt követik a slow food étkezőhelyek, végül a negyedik helyen szerepelnek az utcai kifőzdék.

A „locavore”-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem, és helyben is dolgozzák fel. Az északi népek is éppen ezt teszik: a környező tengerek halai, az erdei vadak és vadon termő növények, gombák, bogyók mind fontos részei konyhájuknak. Az ételkészítés tradicionális gyakorlata a lassú főzés – ami szintén a modern gasztronómiai trendek élvonalába tartozik –, a párolás és a roston sütés. A skandináv konyha jellegzetességei közé tartozik a máshol ritka és drága alapanyagnak számító halfélék rendszeres fogyasztása, aminek köszönhetően sok szempontból egészségesebb, mint az általunk megszokott közép-európai étrend. A skandináv konyha persze nem egységes, de az szinte minden északi népre igaz, hogy az európai átlagnál többször, naponta legalább ötször esznek. Kedvelik, ha egyszerre többféle étel van az asztalon – nem véletlenül kapta nevét a svédasztal –, és meglepő módon a szendvicsek is igen kedveltek, igaz, ezeket is sokkal összetettebben készítik el az itthon megszokottnál, és általában halat, rákot is tesznek rá.
– Véleményem szerint a trend része lesz, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok minél kevesebb feldolgozásával, de azok újraalkotásával a maguk egyszerűségében kínáljuk az ételeket a vendégeknek, hogy igazán remek ízeket érezhessenek – mondta Anne-Sophie Pic, a világ legjobb női séfje verseny győztese.


Úgy tűnik, a legmenőbb ételeket pillanatnyilag Skandináviában készítik, Dánia első számú éttermét, a Nomát már az egymást követő második évben választották a világ legjobbjává, a rangos Bocuse d’Or verseny első három helyezettje pedig egy dán, egy svéd és egy norvég séf lett. Mindez jól mutatja, hogy a hűvös észak mennyire szenvedélyes az ételkészítésben.
Úgy tűnik, az egyszerűség és az alapanyagokhoz ragaszkodás a jövő trendje, mivel a második legnagyobb hatást gyakorló konyhának a japánokét választották, amelynek sok a közös vonása a skandináv stílusú ételkészítéssel.

 

Persze nem csak az új világkonyhák előtt áll fényes jövő. A talán a legmagasabb szintű konyhaművészetként pozícionált francia konyhát a rangsorban a harmadik legfontosabb trenddiktálónak választották a felmérés résztvevői.
– timár –
Fotó: Bartos Gyula

Forrás: Piac&profit Magazin NHD melléklet 2012. március


Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.
Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra

Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra 

Amint megérkezik a tavasz, a kert újra életre kel, de csak akkor, ha mi is készen állunk rá.
Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.