Életforma.hu

GASZTRO

Sörözés közben Mozartot hallgatni: disznó egy élet

Napozóterasz, tusoló, vakarógép, gabonamenü várja a stájerországi Auersbach bei Feldbachban a malacokat. A sonkamanufaktúra minden lakóját a szó szoros értelmében kényeztetik, hogy azután pompás sonka legyen belőlük. Ott semmi sem vész kárba. Nincs a sertésnek olyan porcikája, amit ne hasznosítanának. Bámulatos a gasztronómiai kínálat, az ottani étteremben mindent meg is kóstolhatsz helyi borokkal, szörpökkel leöblítve. Remek kirándulás a határól pár kilométerre! 

Vulcano malacka, aki mindezt megálmodta, Kép: vulcano.at

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy zöldfülű malacka Délkelet-Stájerországban. Vulcano megálmodta, hogyan is szeretne élni. Talált egy állattartó gazdát, és ketten szépen kitalálták a malacok földi menyországát. Így kezdődik a Vulcano sonkamanufaktúra történetéről szóló kis vicces, de igaz történetű rajzfilm 5 különböző, érdekesen elhelyezett monitoron, és természetesen magyarul. A sertéstelep vetítőjében Bettina Habel, a tulajdonos személyesen köszöntötte a magyar újságírókat, és elnézést kért, hogy ő viszont nem beszél magyarul...

Vulcano bejárata, Kép: László Márta

Kóbor Nikoletta idegenvezőtől azonban megtudtuk, hogy Franz és Bettina Habel mesebeli története 2000-ben kezdődött. Rájöttek, hogy puszta sertéstenyésztésből nem tudnak megélni, nem tudnak versenyképesek maradni az Európai Unióban, ezért valami többet kell adni. Így döntöttek a sonka mellett. Nem a nálunk szokásos füstöléssel, hanem a pármai módszerrel, a speciális szárítással készítik termékeiket.

A sertéstelep udvara, Kép László Márta

Tudományosan keresztezték a különböző Nyugat-Európából, illetve Amerikából származó sertéseket, és megadtak nekik mindent, amitől egy disznó igazán élvezheti az életet.

Sörözés a Vulcanoban, avagy így mulat egy stájer disznó, Kép: László Márta

A sajtóbemutatón néhányuk még sört is kapott, amit nagyon szerettek. Bizony, ekkora sertésnek egy üveg sör meg sem kottyan. És különben is, mi baja lehet, az is gabonából készült. (Egy helyi sörtermelő főzte ajándékba kifejzetten "jutalomfalatnak" a nedüt.) Valóban Mozart muzsika szól, ha unják az állatok, átkapcsolnak Beethoovenre. A zene nyugtatja az állatokat. Különösen éjszaka hasznos, hogy ne zavarják a szomszédokat a röfögéssel.

Sonkák háromemeletes szárítóban, Kép: László Márta

Feldolgozáskor a sonkát pácolják tengeri sóval, levendulával, korianderrel, feketeborssal - és a többi titok! A többszörösen dínyertes sonkákat hosszan, szokatlanul meleg hőmérskleten szárítják. 18-20 C°-os klimatizált helyiségben érlelik 27 vagy akár 36 hónapon át. Az eljárás érdekessége, hogy míg régen tradicionálisan a nyitott padlásokon szárították a pármai tipusú sonkákat - annak idején magam is láttam ilyet Pármában -, addig ma, az uniós szabályoknak megfelelően, ez már teljesen zárt térben történik. A készítők pedig megpróbálják a technikával utánozni a természetet. Sertésfeldolgozáskor a világon mindenütt átlagosan az állat 30%-a veszendőbe megy. Bettina és Franz büszke arra, hogy náluk, nincs a disznónak olyan porcikája amit ne használnának fel.

Kilátás a Vulcano teraszáról, Kép László Márta

A helyi étteremben, és a gyönyörő tájra nyíló teraszon mindezt meg is kóstolhatjuk! Az ízletes falatokat pedig leöblíthetjük egy pohár helyi borral vagy szörppel. Nemcsak a Habel család gondolta ugyanis, hogy versenyképeseknek kellene maradni Európában. A helyi polgármesterek és termelők egymást segítve léptek. Aki eddig csak almát termesztett, ma szörpöt és lekvárt is készít. A környék gyógynövényeiből ételízesítőket kreáltak. Rendkívül találékonyakká váltak az emberek, a háromszintes sertés- és bemutatótelep boltíves pincéjében hatalmas kirakton kersztül gyönyörködhetünk a különböző sajtokban, italokban, kolbászakban...

Sonkatálat mutat idegenvezetőnk, ilyen a kis kóstoló, Kép: László Márta

Nézzétek, ezt a pompás tálat: 12 óránál látod az 5 hónapos érlelésű sonkát, 3-nál a tökmagos kolbászt, 9-nél a tarját, középen a szőlő alatt a klenyérszalonnát.

Sonkakrémleves Stájerországból, csak Nektek!
Valójában egy zöldséglevesről beszélünk, amiben egy-két szelet, nem füstölt, hanem pármai tipusú, vagyis szárított sonka kerül, amit Auersbachban készítenek óriási sikerrel. A tejszín és a schnidling szinte előírás, ám a marhachips rátördelve egyszerűen mennyei! Ez utóbbira kiszáradt sonkavégek is tökéletesek!

A konyha isteni specialitásokat is készít, bármelyiket kipróbálhatod!

Ha szereted a különleges gasztronómiai kirándulásokat, feltétlenül menj el a határtól csak pár kilóméterre fekvő Auersbach bei Feldbachba! Mondjuk utazz el Szentgotthárdra, és onnan kirándulhatsz az Őrségbe, Délkelet-Stájerországba és átugorhatsz Szlovéniába is. Estéként pedig jól fog esni egy kis wellness, mondjuk Mozattal!...

Töltsük meg aranyló élményekkel az őszt
Ősszel utazni nemcsak azért jó, mert kevesebben kirándulnak, de azért is, mert vége a főszezonnak, és kedvezőbb áron tudunk szállásokat foglalni. Az idei év nem szűkölködik hosszú hétvégékben, ősszel kétszer is több napot pihenhetünk. Legyen szó bel- vagy külföldről, érdemes autóba pattanni, kiszakadni a megszokott hétköznapokból és feltöltődni még a téli hideg előtt. Az időjárást figyelve nem árt, ha becélzol egy jó kis wellness-központot, ahol egy hidegfont sem akadályoz meg a tökéletes kikapcsolódásban! Indulhatunk?

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.