Hozzávalók 1 liter kávéhoz:
- 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
- 85 g durvára őrölt közepes pörkölésű kávé
- 4 db egész fahéj
- 1 narancs
- 1 doboz citromfagylalt
- 1 l tisztított hideg víz
- 100 ml tejszín (elhagyható)
- papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
- 1 literes üvegkancsó
Elkészítés:
Tegyük a kávét, a fahéjat és a narancs reszelt héját az üvegedénybe. Öntsük fel 500 ml tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük hűtőbe 20 órára. Tegyünk az üvegkancsó aljára karikára vágott narancsot, töltsük fel a feléig jéggel, majd adjunk hozzá 500 ml hideg vizet. Papírszűrőn át csurgassuk rá az elkészült hideg kávét. Kínáláskor tegyünk a poharakba egy-egy gombóc citromfagyit, öntsük rá a kávét, és ízlés szerint lágyítsuk egy kevés tejszínnel. Díszítésként és az isteni aromáért szórjunk a tetejére narancsreszeléket.
Mosolygó buborékok egy pohárban
Egész életében azon dolgozott a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon, hogy ne legyenek tavaszra buborékok az üvegekben, mégis erről, vagyis a pezsgőtől vált áldottá a neve. Az akkor selejtnek tartott bor gyorsan vált a francia főúri reggelik és ünnepek kedvencévé a champagne. A pezsgő ma virágkorát éli! Óriási kedvenc, de sajnos Magyarországon még mindig csak szilveszter környékén fogy belőle igazán.