Hozzávalók négy éhes szájhoz:

- 20 dkg lencse
- maradék sonak (vagy füstölt szalonna)
- 1,5 ek olaj, vagy más zsiradék
- 2 dkg liszt
- 1 szál sárgarépa (hosszába vágva)
- 1 szál fehérrépa (hosszába vágva)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- paprika, ecet, cukor, só, babérlevél
Elkészítés:
Áztasd be a lencsét előző nap langyos vízbe, majd másnap öntsd le róla. Végy egy nagyobb lábost, öntsd bele a lencsét, és adj hozzá 2 liter sonkalét. (Tedd bele a maradék sonkát, esetleg füstölt szalonnát, vagy ízlésed szerinti füstölt körmöt, csülköt.) Amikor már majdnem puha, add hozzá a répákat. Készíts közép-sárga hagymás rántást, add hozzá a paprikát, és rántsd be a levest! Adj hozzá egy pici sót, cukrot, tálalás előtt pici ecetet. (Ha a sonka főzésekor nem használtál babérlevelet, most pótolhatod!)
Jó étvágyat! Ha nem tudod, hogy Bujdosóéknál milyen a tradicionális sonkafőzés, akkor nálunk itt megtudhatod!