Életforma.hu

GASZTRO

Újévi bőrös malacsült - egyszerűen Mártinál

A jó kis házi disznótoros vagy az újévi sült malac elengedhetetlen kelléke a hazai szilveszteri menüknek - legyen az egy otthoni parti vagy egy elkelő étterem. Mindkét fogást imádom! És mindkettő jó másnap, hidegen is! A most következő bőrös karajt pedig elrontani sem lehet, de csinálhatod nyugodtan malaccombból is!  

Hozzávalók:

Kép: pixabay

  • 1 kg bőrös karaj, comb - a lényeg, hogy fiatal állat legyen
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál frissen tekert bors
  • víz, majd sör

Elkészítés:

Általában úgy 1-2 ujjnyi szalonnával áruljak az ilyen húsokat. A pláne benne az, hogy bőröstül sütöd ki, amitől valami isteni lesz az íze! A sóval bekened a húst, majd egy tepsibe ujjnyi vizet teszel, amit felforralsz. Ebben a vízben forralod a bőrös részeket pár percig. Erre azért van szükség, mert amint kikaptad a húst egy vágódeszkára, egy éles késsel gyönyörűen "bekockázhatod" a bőrt! Légy óvatos, a szalonnás réteget meg ne sértsd, csak a bőrt szabad vágni! Ezután vissza a tepsibe bőrös résszel felfelé! Önts hozzá még egy deci sört, szórd rá a borsot, dobd mellé a fokhagymát, és forró sütőben gyakori locsolgatással süsd. (Van, aki még egy babérlevelet is dob mellé!) Ha a vizes sör nagyon elpárolgott, sörrel pótold, mert attól remekül kijönnek az ízek (jó fejek a belgák)! Vannak, akik szalonnadarabbal is simogatják a húst! Amikor látod, vagy hústűvel megszúrva érzed, hogy puha, már ne locsolgasd, kenegesd tovább, csak felső lángon pirítsd, mert akkor lesz igazán finom, ropogós a bőre! Ha kész, hagyd egy pár percig "pihenni", és csak akkor szeleteld a tálra! Akkor nagyon guszta lesz, mert jól látszik a tetején a "kockázott" bőrös, szalonnás rész! Remekül megy hozzá például a krumplipüré, és adhatsz mellé kompótot vagy savanyúságot - ízlés szerint!

Előtte ne felejtsd el megkínálni a vendégeidet mondjuk egy jó kis kolbászos kiflivel! Imádni fogják!

Jó étvágyat, és BUÉK!!!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.