Malac cikkek

Porchetta Pammer Livi konyhájából
Életemben először az olaszországi San Gimignanoban volt szerencsém kóstolni ezt a fantasztikus ételt. Frissen sült bagettbe jó vékonyan ám, gazdagon halmozta bele a séf a frissen sült fűszeres húst, egy kevés ropogós bőrrel. Pammer Livi már akkor tudta, hogy ezt a finomságot ő is elkészíti. Eredetileg malacból készítik, az egészet kicsontozzák majd alaposan befűszerezik, akár a közepébe is tesznek egy nemes húsrészt, és szorosan feltekerik. Nagyon lassan és hosszú időn keresztül sül omlósra, puhára. A fűszerek átjárják az egészet, így minden falatnál érezhető a friss fűszerek zamata.

Malacod van!
Bámulom azokat a szakácsokat, akik meg tudnak sütni egyben egy malacot úgy, hogy minden porcikája puha, a bőre ropogós - mondta egykori kolléganőm, amikor férjemmel távol-keleti hajóutunkról érkeztünk haza, és elmeséltem a finomságot. Szakács barátunk csak annyit mondott, néha ő is csodálkozik, hogy sikerül! Szerintem a titok a malac hasába rejtett nyitott sörösüvegben keresendő. Mindenesetre láss hozzá minél előbb!

Malacsült
Szilveszterkor és újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a hagyományok szerint azok elkaparják a szerencsét, szemben az ajánlott malachússal, mert a malac kitúrja nekünk az áhított szerencsét. Rajtunk ne múljon, mutatjuk, hogyan süss malacot.

Tárkonyos malacleves
A tárkonyos malacleves igazán kitűnő menü szilveszterre, de újévre is. Mindenképpen szerencsés választás!
Három a malacka cebuéknál
Ismét szaporodtak a kritikusan veszélyeztetett cebui disznók a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hazai állatkertek közül csak Budapesten látható ritka trópusi sertésféléknél ezúttal három aranyos kismalac született. Ez a második eset, hogy a különlegesen veszélyeztetett állatok sikeresen párosodtak nálunk!
Fokhagymás bőrös karaj rozmaringgal, sült krumplival
Tudjátok mi a közös Bangó Margitban és bennem? Ugyanabba a kispesti hentesüzletbe járunk vásárolni! Csodálatos az áru, a kiszolgálás, és mindig ajánlanak nekem valamit a "fiúk"! Így ugrott be konyhámba a minap az a négy szelet bőrös malackaraj, amit csak finoman szabad elkészíteni! Élvezet volt minden falat!

Újévi bőrös malacsült - egyszerűen Mártinál
A jó kis házi disznótoros vagy az újévi sült malac elengedhetetlen kelléke a hazai szilveszteri menüknek - legyen az egy otthoni parti vagy egy elkelő étterem. Mindkét fogást imádom! És mindkettő jó másnap, hidegen is! A most következő bőrös karajt pedig elrontani sem lehet, de csinálhatod nyugodtan malaccombból is!

Malacáldás Cebuéknál
Először születtek Magyarországon cebui disznók. A Fülöp-szigeteken őshonos, kritikusan veszélyeztetett sertésfélét kora ősz óta láthatja a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A két fiatal tenyészállat nászából a múlt héten születtek meg a kismalacok. A két cseperedő apróságot kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja.

Gyümölcsös göngyölt malackaraj
Szép és nagyon finom. Igazi őszi recept, amely gyümölcsösségével még a nyárra emlékeztet. Nem igazán bonyolult elkészíteni, mégis igazi különlegesség kerül az asztalra.

A malacnak nem szerencsés a szilveszter
Nem mindegy ugyanis, hogy mit eszünk az év utolsó és első napján. Helytelen fogyasztással a következő évre magunk keseríthetjük és nehezíthetjük meg életünket.