Augusztus 30-án kezdődik és szeptember 6-áig tart a kihagyhatatlan Zsidó Kulturális Fesztivál. Ennek tiszteletére adom közre volt kolléganőm, Katona Juli népszerű híradós, külpolitikus barátnőm nagyszerű sólet receptjét! Köszi, Juli!
Ezt a kiváló, laktató egytálételt évtizedek óta minden télen megkóstolhatom! Kicsit időigényes maga a főzés, de megéri a fáradtság! Rendszeresen összejáró tévés baráti társaságunk igazán degeszre eszi magát a felséges sóletből!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
25 dkg fehérbab
2 db füstölt libacomb
1/2 kg füstölt marhaszegy
15 dkg gersli
4 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
só, bors - ízlés szerint
Van, aki sárgarépát is tesz bele! Kép: Wikipedia.org
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatod, a füstölt húsokat sok vízzel beleteszed egy nagyobb lábasba, és jól kifőzöd. A levet őrizd meg, mert még kelleni fog! Másnap a babot felteszed vízzel főni, de csak annyira, hogy egyet "rottyanjon", és a hab lemenjen róla.
Egy kis történelem
A sólet, egy hagyományos szombati zsidó étel. Neve feltehetően provanszál, ófrancia eredetű a chaloir=főzni igéből, illetve annak szótövéből, a X-XI. századból ered. A chaud lit meleg ágyat, vagy ágyban főttet jelent. Forrás: Wikipédia
Ekkor jön a főszereplő, a vaslábas. Szakértőnk szerint enélkül nincs is igazi, ízes sólet! A lábas aljába szétteríted a nagyobb darabokra vágott vörös- és fokhagymát, a paprikát. Erre jön a bab, a húsok, a gersli. Végül a tetején elhelyezed a tisztára mosott nyers tojásokat. Az egészet leöntöd az előző nap kifőtt füstölt húslével, hogy elfedje. Minden sütő más és más, de a lányeg, hogy kis lángon, kb. 180 fokon szép lassan főzzed. 6-8, nagyobb adagnál akár 10 óráig is elrotyog magában. Juli szerint akkor jó, amikor a tetején egy szolíd zsírhártya keletkezik.
Jó étvágyat!
Ha szereted a "füstölt ízt", itt egy másik recept is!
Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról.
Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.