Életforma.hu


5 újévi étel a szerencséért

5 újévi étel a szerencséért 

Mit együnk a pezsgő mellé? Mutatunk 5 olyan tradicionális ételt, amelyek tökéletesek az óév elbúcsúztatásához és az újév köszöntéséhez. Nem beszélve arról, hogy ezekhez az ételekhez szerencsét hozó tulajdonságokat is társítanak.
Káposztás paszulyleves

Káposztás paszulyleves 

Tagadhatatlan, hogy télen jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Már rögtön az új évet korhelylevessel indítjuk, aztán pedig bizony gyakran előkerül a bab is a kamrából. Most ezt a kettőt egyesítve mutatunk nektek egy igazi farsangi fogást, Fördős Zé konyhájából.
Toszkán fehérbableves

Toszkán fehérbableves 

Ez egy elképesztően egyszerű, ugyanakkor nagyon finom és laktató leves, amit ráadásul számtalan módon kombinálhatsz. Akkor most jöjjön az alap.
Az egyiptomi reggeli: Fúl medames

Az egyiptomi reggeli: Fúl medames 

Egyiptomban a bab igen sok étel origója, még a reggelijük fő alkotóeleme is az.
Costa Ricán kezdd a napot Gallo Pinto-val!

Costa Ricán kezdd a napot Gallo Pinto-val! 

Costa Ricán, - ahogy Latin-Amerikában szinte minden országban -, a legtöbb étkezés egyik főszereplője a bab. Így van ez a reggelijükkel is, még ha nekünk furcsa is hüvelyessel kezdeni a napot.
Babgulyás Pammer Livinél

Babgulyás Pammer Livinél 

Ma egy jó tartalmas levest főztem, sok babbal és sok hússal jó forrón tálalva sok szaftos lével - írja Lívia. Szó, mi szó, egy egytálétel tökéletes mondjuk egy ebédhez. Legfeljebb egy kakaós csiga vagy egy palacsinta fér mellé!
Egyszerű falusi bablevesem az indiánoktól

Egyszerű falusi bablevesem az indiánoktól 

Fehér, fekete, tarka - és ez mind bab, vagy másnéven paszuly. Tápértéte óriási, fehérjetartalma tízszer nagyobb, mint a krumplié. Az indiánok már ötezer éve termesztették, és akkor jött a globalizáció, a hódítók hajóin ripsz és ropsz az 1530-as években megérkezett Európába is hódító útjára. Ennyit a történelemről, vágjunk bele az egyszerű magyar bableves elkészítésébe. Érdemes egyszerre nagyobb lábasban készíteni, hogy jobban kijöjjenek az ízek, a felesleget pedig egyszerűen lefagyaszthatod.
Anyu és a Miért-korszak

Anyu és a Miért-korszak 

2 és 3 éves koruk között a gyerekek rengeteget változnak. A mozgásuk sokat ügyesedik, egyre több szót ismernek, beszédük egyre választékosabb. Megjelenik a dolgok működése iránti kíváncsiság, a Miért? korszak sajátossága, hogy csak úgy záporoznak felénk a világ dolgaival kapcsolatos kérdéseik. Az egymás mellett játszást egyre inkább felváltja az egymással játszás, a barátkozás. Képzeletük és kreativitásuk szárnyal, s ez egyértelműen megjelenik a játékaikban is. Tehát jó, ha van mindig a tarsolyunkban néhány játékötlet a borús, esős őszi és a közelgő hideg téli nappalokra. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője ebben nyújt segítséget.  
Babragu

Babragu 

Számos érdekességet kínálnak a húsokhoz a BBQ-partik mesterei. A speciális majonézes krumpliról más esett szó, de most itt ez babragu, ami egyszerűen elképesztően jó a körúti Kiss-testvérek elkészítésében. Amerikában tanulmányozták ezt a receptet is. Azt kell mondanom, hogy a derék Bud Spencer, aki imádta ezt az ételt, biztosan megnyalná mind a tíz ujját ezután!  
Kés, villa, olló, bab - ezekben is van

Kés, villa, olló, bab - ezekben is van 

A zab kiváló rostforrás, a dió esszenciális zsírsavakban gazdag, a mandula kiváló E-vitamin, magnézium és kalcium forrás, a paradicsomban található likopin pedig erős antioxidáns. Fogyasztásuk kapcsán azonban sokan mégis kellemetlen, tavaszi fáradtsághoz is hasonló tünetekről számolnak be. Mi legyen?

Kesudiós, spenótos babragu 

Egy igazán különleges és ínyenc étel a kesudiós spenótos babragu, amivel az egész családot elkápráztathatjuk. Vagy a gyerekkel megszerettethetjük a spenótot.

Francia bableves 

Kihasználva a hűvösebb időt készítettem egy kis levest. Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pestó.

Spárgababos, krumplipürés kiscsibe 

Az érdekes, akár vicces tálalás megkönnyítheti válogatós gyermekünk táplálását, a hasonló módon tálalt ebédek valahogy könnyebben tűnnek el a tányérról.

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban 

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.

Több száz tópusi csoda egy helyen 

Ismét látogatható a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A szezonális látnivalónak számító bemutatóhelyen jelenleg 21 trópusi lepkefaj több száz egyedében gyönyörködhet a nagyközönség. A látogatók be is sétálhatnak a lepkék közé.

Quinoa saláta 

A quinoát főzés előtt nagyon alaposan le kell öblíteni, ha ezt elmulasztjuk, ételünk keserű lehet. Érdemes sűrű szűrőt használnunk, netán gézzel kibélelni azt, hisz a magok nagyon kicsik.

Fejtett bableves 

Tavasszal ideje felszámolni - azaz megfőzni - a mélyhűtőben várakozó maradékokat, kell a hely az új, friss jövevényeknek. Így mennie kell a nyáron lefagyasztott babnak is, annál is inkább, mert türelmetlenül várakozik rá a húsvéti sonka leve.

Sólet 

Hagyományosan szombatra készülő étel, francia gyökerekkel rendelkezik, eredeti neve "melegen letakartat" jelent. A legjobb, ha jól záródó agyagedényben készítjük.

Csülkös babgulyás bográcsban 

Van az úgy, hogy a klasszikus blogbejegyzés helyett többet ad egy videó, úgyhogy a hosszas leírás helyett íme az elkészítés rövid menete, ahogy Zoltán készíti a babgulyást.

Bableves 

Amikor a húsvéti sonkát megfőzzük, szert teszünk isteni alaplére, amit vétek lenne kiönteni, Főzzünk belőle bablevest, főleg, ha ilyen hűvös a tavaszi időjárás, mint idén.

Babos quesadilla 

A tortilla lapokban az a jó, hogy nagyon sokféle töltelékkel adhatjuk asztalra őket. No persze csak akkor, ha tartunk othon tortillát. Zoltán receptje eléggé meggyőző érv amellett, hogy legyen kéznél mindig egy csomag belőle.

Francia bableves kecskesajt pestóval 

Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pesto.

Mexikói csirke Éva módra 

Omlós csirkedarabok, egészséges zöldségek, forró, fűszeres paradicsom mártás. Egyszerűen tökéletes triót alkotnak, érdemes kipróbálni. És persze tág teret ad az egyéni kísérletezésnek a fűszerezésben.

Skót pite magyar módra 

Ez aztán az ütős, laktató étel! Darált hús kerül a leveles tésztából készülő fészekbe. A tálaláshoz a paradicsomos bab jó ötlet!

Kolbászos, babos egytál 

Vegyünk egy pár jófajta sütni való kolbászt, egy kis zöldséget, babot, tésztát, házasítsuk össze édes paradicsommal, főzzük meg őket, és élvezzük!

Halpogácsa, az egészséges finomság 

Mifelénk nem terjedt el a halnak ilyen módon való fogyasztása, de igazán szívből ajánlom, hogy próbáld ki, vedd be a repertoárba, mert egyszerű, mint egy pofon, esélyes, hogy még olyan is megkóstolja, aki a halra azt mondja, hogy fujj, és hát nem utolsó sorban egészséges étel. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.

Palócleves 

A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy  egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.

Fejtett bableves Éva konyhájából 

Elképesztő, hogy milyen nagy különbség van a téli, illetve a nyári bableves között, még akkor is, ha a téli is fejtett babból készül esetleg, amit a mélyhűtőben tároltunk felhasználásig. Igaz persze, hogy a nyári bablevest tejfölös habarással készítem, szemben a télivel, amit fokhagymás rántással, tehát a különbség igazán indokolt. Mindazonáltal zongorázni lehet a különbséget a kettő között, pontosan úgy, mint a tél és a nyár között.

Bográcsos babgulyás Zsófi kerti partiján 

Ehhez a recepthez kell némi előkészület, de jó társaságban, segítő kezekkel, repül az idő! Pénzügyi és titkárságvezetőnk, Polákovits Zsófi legutóbbi kerti bulijának remek receptjét osztotta meg velünk. Mint annyiszor, most is összefutott a számban a nyál, amikor lejegyzem az új (köz)kincset! Próbáljátok ki, mert fantasztikus lesz!     

Káprázatos trópusi lepkék szárnyalnak Budafok-Tétényben 

Pillangók említésére a legtöbb ember azonnal derűs lesz, hiszen már látjuk magunk előtt a színpompás, könnyedén szárnyaló kis élőlényeket, amelyek egy időben érkeznek meg a tavasszal. Habár a legszebb évszak már néhány hete itt kacérkodik velünk, most végérvényesen megérkezett Budafok-Téténybe, hiszen beköltöztek a pillangók!

Füstölt húsos babos egytál - cserépedényben 

A receptet egy Szerbiában élő ismerősömtől kaptam. Vali konyhájában nem babgulyás fő, hanem ez a cserépedényes finomság. Ez az egy tál étel bizonyára a magyar konyhák kedvence is lesz. Csak a cserépedényt kell elővenni hozzá!

Sólet, ahogy egy külpolitikus készíti 

Augusztus 30-án kezdődik és szeptember 6-áig tart a kihagyhatatlan Zsidó Kulturális Fesztivál. Ennek tiszteletére adom közre volt kolléganőm, Katona Juli népszerű híradós, külpolitikus barátnőm nagyszerű sólet receptjét! Köszi, Juli!   

Babos-sonkás pite leveles tésztából 

Gyors, finom és különleges. Kell ennél több egy tavaszi uzsonnához? Ráadásul a félretett, lefagyasztott sonkamaradékokat is fel lehet még használni, de más hússal is megtölthető a tészta.

Tepsis bab – ahogy még sosem próbáltad! 

A babot nemcsak főzelékként vagy levesként lehet megfőzni, vagy sóletet készíteni belőle. E Macedóniából származó, a magyar ízlésnek igazán megfelelő recept szerint elkészített étel ugyan nem könnyű, de igazi melegséget csempészhet az esős kora őszi estékbe. Mindenki imádni fogja!

Sült csirkecombok paradicsomos babbal 

A zöldfűszeres csirke lehet egészen más is, mint amit megszoktunk! Például ha babbal és paradicsommal társítjuk.

Paradicsomos bab 

Paradicsomos babot készíteni gyerekjáték, ízletes, gyors étel és kedv és ízlés szerint tunningolható, dúsítható. Tápláló húsmentes étel, de egy kis szalonnával a húsevők kedvence lesz.

Gyors receptek! Rák, virsli és bab- borajánlóval 

Gyors vendégváró receptek! Rák, virsli és bab, akár mindháromra van elegendő ideje. Ételajánlatunkhoz borokat is választottunk. Így biztosan nem tévedhet!

Gyógyít is, szépít is. Édes is, csípős is. Mi az? 

Lehet erős vagy édes, őrölt vagy egész, esetleg savanyított, a paprika mifelénk éppen olyan nélkülözhetetlen, mint a só. Nem csak szép és finom, de egészséges is, akár a gyomorba kerül, akár a bőrre. Ráadásul még hungarikum is - abszolút adu ász.