
Hozzávalók egy 25 cm-es piteformáoz:
1 csomag, kb. 50 dkg leveles tészta
40 dkg darált marhahús
fél l (ha lehet marha) húsleves
1 ek zsír
1 közepes fej hagyma
1 ek étk. keményítő
só, bors
1 tojás
A tálaláshoz:
20 dkg apró fehér bab
Fél l passzírozott paradicsomlé
1 tk étk. keményítő
Só
Elkészítés:
A paradicsomos babot készítsük el: a babot előző este beáztatjuk, másnap sós vízben puhára főzzük. Mikor majdnem kész (megkóstoljuk, a közepe kicsit még roppan), hozzáöntjük a paradicsomlét. Levesszük a fedőt, elfőzzük a nedvesség nagy részét, annyi maradjon, hogy a babot éppen elfedje. Takarékra vesszük, a keményítőt elkeverjük 2 ek vízben, a babhoz keverjük. Mikor besűrűsödött, elzárjuk a lángot.
A töltelékhez a hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, majd a levest. Fedő alatt 20 percet főzzük, majd levéve elfőzzük a nedvességet. Megsózzuk, -borsozzuk, jó ízes legyen. Az étk. keményítőt összekeverjük 2 ek vízzel, a húshoz adjuk, belekeverjük, míg besűrűsödik, massza állagot kap. Langyosra hűtjük.
A leveles tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk. Belenyomkodjuk a piteformába, a kilógó részeket levágjuk, a maradékot összegyúrjuk, és újra kinyújtjuk.
A tésztába töltjük a húsos masszát, ráfektetjük az újra kinyújtott tésztát. A széleknél összenyomkodjuk, a tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, megszurkáljuk, hogy legyen helye a távozó gőznek.
200 fokos sütőbe toljuk, aranybarnára sütjük. Kihűtve kivesszük a formából, felszeleteljük, újramelegítve, a paradicsomos babbal tálaljuk.
Csirkés, póréhagymás pite
Egy másik darab ebből a műfajból, itt a pitetészta nem leveles tésztából készül, hanem omlósból, és egy boros-csirkés tölteléket kap. Zseniális!