Ehhez a recepthez kell némi előkészület, de jó társaságban, segítő kezekkel, repül az idő! Pénzügyi és titkárságvezetőnk, Polákovits Zsófi legutóbbi kerti bulijának remek receptjét osztotta meg velünk. Mint annyiszor, most is összefutott a számban a nyál, amikor lejegyzem az új (köz)kincset! Próbáljátok ki, mert fantasztikus lesz!
80 dkg marhalábszár vagy sertés lapocka attól függően, mennyi idő van a főzésre ( a lapocka kb. egy óra alatt puhul meg, a lábszárnak kell 2 óra legalább!)
50 dkg főtt füstölt csülök
Kép: wikimedia
60 dkg bab (fehér és vörös bab vegyesen, mi konzerveset használtunk)
15 dkg szalonna
5 szál sárgarépa 3 szál fehérrépa
1 zellergumó fele
4 db TV paprika
3 db paradicsom
5 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
6-8 szál babérlevél
mangalica zsír
só
bors
csemege fűszer paprika
Elkészítés:
2 ek. zsíron megpirítjuk a szalonnát, és amikor már aranyló színű, a hagymát is megdinszteljük rajta, de ekkor még csak a fokhagyma felét tesszük bele. Jöhet a felkockázott lapocka, átforgatjuk a hagymás szalonnával, s amikor a hús megpörkölődött, szaftját kiengedte, félrehúzzuk a tűzről a bográcsot. Megszórjuk 2-3 ek. édes-nemes fűszerpaprikával, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Visszatesszük a bográcsot a tűz fölé, hozzáadjuk a kockára vágott füstölt húst, enyhén sózzuk borsozzuk és a babérleveleket is beletesszük. Kb. fél óra, mire a babérlevél kiengedi az aromáját, és a füstölt hús is a szaftját, ekkor lehet még ízlés szerint sózni esetleg még babérlevelet tenni hozzá.
Amikor a hús már félpuhára főtt, jöhetnek a felkarikázott répafélék, és a fél zellergumó - 4 felé negyedelve -, a foghagyma másik fele, és bő vízzel felhúzzuk, forraljuk. A szinte készre főtt állapot előtt tesszük hozzá a babot, 3-4 perc alatt összeforraljuk, és kész a bogrács babgulyás! Ha nem konzervet használtok, a babot előző nap - szokásos módon - be kell áztatni!
Aki szereti a csípőset, csipet cayenne borsot szórt bele – legújabb felfedezésünk ez a csilihez hasonlító, de különlegesebb ízt adó csípős fűszer!
Mindenki kétszer szedett, s ez nekem séfként minden szónál többet ért!
Gondoltál már arra, mikor volt utoljára, hogy igazán kipihentél valahol egy hosszú héten át tartó munka után, miközben gyönyörű környezet vesz körül, és ínycsiklandó fogásokat élvezhetsz? Egy különleges étkezési élmény, mint a brunch, nem pusztán az étkezésről szól, hanem egyfajta rituáléról, ami összekapcsolja az embereket, korosztálytól függetlenül. Családtagokkal és barátokkal eltöltött minőségi idő, ahol a beszélgetések és az ízek találkozása teremti meg az élményt.
Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról.
Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.