Életforma.hu

GASZTRO

Az egyiptomi reggeli: Fúl medames

Egyiptomban a bab igen sok étel origója, még a reggelijük fő alkotóeleme is az.

A szárított fava babból készült hagyományos egyiptomi reggeli nemzeti étel, amelyet a nap minden szakában elfogyasztanak, a földeken, a falu sárházaiban és a városokban. Az éttermek mezzeként szolgálják, és az utcán értékesítik - írja az epicuriosus.com

Az egyiptomi reggeli. Fotó: Pinterest

Az árusok a babot nagy, kerek, keskeny nyakú edényekbe teszik, amelyeket éjszaka eltemetnek a nyilvános fürdők haldokló parazsában. A Ful medames oszmán és iszlám előtti étel valószínűleg olyan régi, mint a fáraók. Egy arab mondás szerint: „A bab még a fáraókat is megelégelte.” Az egyiptomiak szívesen mesélik, hogy a kis barna babot a fáraók sírjaiban találták, ahol csírázni kezdtek.

Sokféle szárított fava bab létezik - kicsi, közepes méretű és nagy, amelyek mindegyike használható - de  vannak nagyon jó minőségű konzervek is, amelyeket ízesítéssel és díszítéssel javítanak. Ezeket lével együtt kell a serpenyőbe tenni, s ott 15 percig főzni.

Rengeteg-féle babból lehet készíteni. Fotó: Pixabay

Hozzávalók: 2 csésze egyiptomi apró fava bab (ful medames), egyik napról a másikra áztatva (és hámozatlanul hagyva), 1/3 csésze apróra vágott petrezselyem, extra szűz olívaolaj, 3 citrom, negyedelve, só, bors, 4–6 gerezd fokhagyma összezúzva, chili-paprika pehely, kömény. 

Elkészítése: A lecsöpögtetett babot friss, sótlan vízben, egy nagy serpenyőben, lefedve főzzük, és sózzuk meg, amikor a bab megpuhult. Nem kevés idő, 2–2 1/2 órányi enyhe párolást jelent ez. Amikor a bab megpuhult, hagyjuk, hogy a folyadék csökkenjen. Szokás, hogy egy-két merőkanállal kiveszünk egy kis babot, és a főzőfolyadék egy részével megtörjük, majd ezt keverjük vissza a babba. Ez a szósz sűrítésére szolgál.

Tálaljuk a babot levestálakba, apróra vágott petrezselyemmel megszórva, arab kenyér kíséretében. Tálalásnál kínáljunk mellé extra-szűz olívaolajat, negyedelt citromot, sót, borsot, egy kis csészealj zúzott fokhagymát, chili-pelyhet és őrölt köményt. A babot a villával finoman összezúzva eszik, mert úgy felszívja az öntetet.

A babot a következőkkel lehet feldíszíteni:

  • Negyedelt kemény tojás
  • Apróra vágott uborka-paradicsom salátával, vékonyra szeletelt hagymával vagy mogyoróhagymával hintsük meg a bab tetejét. De azt is lehet, hogy a bab köré halmozzuk ezeket
  • Tálina tejszínes mártással (65. oldal) vagy salátával (67. oldal) tálaljuk, savanyúsággal és szeletelt hagymával, ecetbe áztatva 30 perci
  • Szokták tejszínes, vagy fokhagymás paradicsomszósszal is gazdagítani
  • Szíriában és Libanonban joghurttal, feta sajttal, olajbogyóval és apró uborkával fogyasztják.

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN-SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEIT ITT OLVASHATJÁTOK:

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.