A szárított fava babból készült hagyományos egyiptomi reggeli nemzeti étel, amelyet a nap minden szakában elfogyasztanak, a földeken, a falu sárházaiban és a városokban. Az éttermek mezzeként szolgálják, és az utcán értékesítik - írja az epicuriosus.com
Az árusok a babot nagy, kerek, keskeny nyakú edényekbe teszik, amelyeket éjszaka eltemetnek a nyilvános fürdők haldokló parazsában. A Ful medames oszmán és iszlám előtti étel valószínűleg olyan régi, mint a fáraók. Egy arab mondás szerint: „A bab még a fáraókat is megelégelte.” Az egyiptomiak szívesen mesélik, hogy a kis barna babot a fáraók sírjaiban találták, ahol csírázni kezdtek.
Sokféle szárított fava bab létezik - kicsi, közepes méretű és nagy, amelyek mindegyike használható - de vannak nagyon jó minőségű konzervek is, amelyeket ízesítéssel és díszítéssel javítanak. Ezeket lével együtt kell a serpenyőbe tenni, s ott 15 percig főzni.
Hozzávalók: 2 csésze egyiptomi apró fava bab (ful medames), egyik napról a másikra áztatva (és hámozatlanul hagyva), 1/3 csésze apróra vágott petrezselyem, extra szűz olívaolaj, 3 citrom, negyedelve, só, bors, 4–6 gerezd fokhagyma összezúzva, chili-paprika pehely, kömény.
Elkészítése: A lecsöpögtetett babot friss, sótlan vízben, egy nagy serpenyőben, lefedve főzzük, és sózzuk meg, amikor a bab megpuhult. Nem kevés idő, 2–2 1/2 órányi enyhe párolást jelent ez. Amikor a bab megpuhult, hagyjuk, hogy a folyadék csökkenjen. Szokás, hogy egy-két merőkanállal kiveszünk egy kis babot, és a főzőfolyadék egy részével megtörjük, majd ezt keverjük vissza a babba. Ez a szósz sűrítésére szolgál.
Tálaljuk a babot levestálakba, apróra vágott petrezselyemmel megszórva, arab kenyér kíséretében. Tálalásnál kínáljunk mellé extra-szűz olívaolajat, negyedelt citromot, sót, borsot, egy kis csészealj zúzott fokhagymát, chili-pelyhet és őrölt köményt. A babot a villával finoman összezúzva eszik, mert úgy felszívja az öntetet.
A babot a következőkkel lehet feldíszíteni:
- Negyedelt kemény tojás
- Apróra vágott uborka-paradicsom salátával, vékonyra szeletelt hagymával vagy mogyoróhagymával hintsük meg a bab tetejét. De azt is lehet, hogy a bab köré halmozzuk ezeket
- Tálina tejszínes mártással (65. oldal) vagy salátával (67. oldal) tálaljuk, savanyúsággal és szeletelt hagymával, ecetbe áztatva 30 perci
- Szokták tejszínes, vagy fokhagymás paradicsomszósszal is gazdagítani
- Szíriában és Libanonban joghurttal, feta sajttal, olajbogyóval és apró uborkával fogyasztják.
BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN-SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEIT ITT OLVASHATJÁTOK:
-
Az igazi angol reggeli
-
Croque Monsieur és Croque Madame, na és a francia pirítós
-
Amerikai palacsinta és a lazacos bagel
-
Mit esznek Japánban?
-
Shaksouka, az izraeli reggeli
-
Kaviár és szirnyiki, az orosz reggeli
- Svájcban müzlivel kezdik a napot
- Bolíviai napindító: empanada
- Congee: a kínaiak ezzel kezdik a napot
- Costa Ricán kezdd a napot Galli Pintovval!
- Hafragratur: az izraeli reggeli
- A svédek fahéjas csigája: Kanelbullar
- Marokkói reggeli: baghrir, az ezerlyukú palacsinta
- A malájok reggelije: Nasi lemak
- Balinéz reggeli: Bana pisang
- Dominikai napindító: Mangú, a főzőbanán püré