DISZNÓHÚS
Sonka gyakran kerül ünnepi asztalokra – gondoljunk csak a húsvétra –, de a sertéshús kifejezetten szerencsét hoz újév napján. Miért hagyomány sertéshúst enni az újévben? Egyes teoretikusok szerint, miközben a csirkék és a pulykák hátrafelé kaparnak, a malacok beletemetve orrukat a földbe előre fele túrnak, ugyanabba az irányba haladnak, amerre az élet és az új év kezdődik. Egy másik magyarázat szerint a disznókat hagyományosan késő ősszel vágják le, ami a sertéshúst ideális választássá tette az újév megünneplésére. Az újévkor elfogyasztott sertéshús (és káposzta) Németországból és Kelet-Európából származó hagyomány.
Akár több napra is készíthetjük, ha nincs kedvünk az év elejét a konyhában tölteni
KÁPOSZTA
A sertés mellé tökéletes köret a párolt lila káposzta. Ez a hagyomány szintén Kelet-Európából származik, és megint egy egyszerű magyarázatban gyökerezik, miért közkedvelt újévi fogás. Eszerint a késő őszi betakarítás és a hat-nyolc hétig tartó erjesztési folyamattal a savanyú káposzta csaknem tökéletes lesz, mire az újév beköszönt. Az újévi káposztához is párosul egy szimbolikus jelentés: a savanyú káposzta – vagy bármilyen káposztaféle – hosszú életet és pénzt hoz.
FEKETE SZEMŰ BAB
Az újév napján a fekete szemű bab fogyasztása régmúltra visszatekintő hagyománynak örvend. Több magyarázata is van annak, hogy hogyan kapcsolódnak a szerencséhez. Az egyik elmélet Amerikából gyökerezik, a hagyományt a polgárháborúhoz vezeti vissza, amikor is a katonák lerohanták a konföderációs hadsereg élelmiszer-ellátását, és csak ezt a babot hagyják meg nekik. Egy másik, afroamerikai történet szerint az újonnan kiszabadított rabszolgák az 1863. januári emancipációs hirdetményt fekete szemű babból készült ételekkel ünnepelték, ami akkor a rabszolgák számára elérhető kevés ételek egyike volt. Más elméletek azonban a hüvelyesek szerencséjét egészen az ókori Egyiptomig vezetik vissza. A bab a legszegényebb rabszolgáknak is könnyen elérhető zöldségfélének számított, és alázatot mutattak érte az istenek felé.
LENCSE
Az európai kultúrákban gyakran szolgálnak fel lencsét. Legendája megint a jólétben gyökerezik. A kerek hüvelyesek ugyanis érméknek tűnnek. A szilveszteri lencsét hagyományosan éjfél után szokás fogyasztani, akár főzelék, akár leves formájában. Az olaszoknál például sertéshússal és kolbásszal együtt eszik. Megjegyezzük, igazán tartalmas fogások.
HAL
A hal egy másik gyakori étel, amely szilveszterkor felbukkan a tányérokon szerte a világon, különösen a vízhez közeli kultúrákban. Például a skandináv országokban a heringet a szerencse hírnökének tekintik. Aki újévkor heringet fogyaszt, az a következő hónapokban jó fogásban reménykedhet. Ma már nemcsak a szerencsét szimbolizálhatja, hanem remek újévi előétel is lehet belőle.