Életforma.hu

GASZTRO

5 újévi étel a szerencséért

Mit együnk a pezsgő mellé? Mutatunk 5 olyan tradicionális ételt, amelyek tökéletesek az óév elbúcsúztatásához és az újév köszöntéséhez. Nem beszélve arról, hogy ezekhez az ételekhez szerencsét hozó tulajdonságokat is társítanak.

DISZNÓHÚS

Sonka gyakran kerül ünnepi asztalokra – gondoljunk csak a húsvétra –, de a sertéshús kifejezetten szerencsét hoz újév napján. Miért hagyomány sertéshúst enni az újévben? Egyes teoretikusok szerint, miközben a csirkék és a pulykák hátrafelé kaparnak, a malacok beletemetve orrukat a földbe előre fele túrnak, ugyanabba az irányba haladnak, amerre az élet és az új év kezdődik. Egy másik magyarázat szerint a disznókat hagyományosan késő ősszel vágják le, ami a sertéshúst ideális választássá tette az újév megünneplésére. Az újévkor elfogyasztott sertéshús (és káposzta) Németországból és Kelet-Európából származó hagyomány.

Akár több napra is készíthetjük, ha nincs kedvünk az év elejét a konyhában tölteni

KÁPOSZTA

A sertés mellé tökéletes köret a párolt lila káposzta. Ez a hagyomány szintén Kelet-Európából származik, és megint egy egyszerű magyarázatban gyökerezik, miért közkedvelt újévi fogás. Eszerint a késő őszi betakarítás és a hat-nyolc hétig tartó erjesztési folyamattal a savanyú káposzta csaknem tökéletes lesz, mire az újév beköszönt. Az újévi káposztához is párosul egy szimbolikus jelentés: a savanyú káposzta – vagy bármilyen káposztaféle – hosszú életet és pénzt hoz.

Naranccsal megsütve bármelyik főfogás tökéletes kísérője lehet (Fotó: Pinterest)

 

FEKETE SZEMŰ BAB

Az újév napján a fekete szemű bab fogyasztása régmúltra visszatekintő hagyománynak örvend. Több magyarázata is van annak, hogy hogyan kapcsolódnak a szerencséhez. Az egyik elmélet Amerikából gyökerezik, a hagyományt a polgárháborúhoz vezeti vissza, amikor is a katonák lerohanták a konföderációs hadsereg élelmiszer-ellátását, és csak ezt a babot hagyják meg nekik. Egy másik, afroamerikai történet szerint az újonnan kiszabadított rabszolgák az 1863. januári emancipációs hirdetményt fekete szemű babból készült ételekkel ünnepelték, ami akkor a rabszolgák számára elérhető kevés ételek egyike volt. Más elméletek azonban a hüvelyesek szerencséjét egészen az ókori Egyiptomig vezetik vissza. A bab a legszegényebb rabszolgáknak is könnyen elérhető zöldségfélének számított, és alázatot mutattak érte az istenek felé.

Levesnek és főzeléknek is remek (Fotó: Pinterest)

 

LENCSE

Az európai kultúrákban gyakran szolgálnak fel lencsét. Legendája megint a jólétben gyökerezik. A kerek hüvelyesek ugyanis érméknek tűnnek. A szilveszteri lencsét hagyományosan éjfél után szokás fogyasztani, akár főzelék, akár leves formájában. Az olaszoknál például sertéshússal és kolbásszal együtt eszik. Megjegyezzük, igazán tartalmas fogások.

A babhoz hasonlóan, ebből is lehet leves és főzelék is (Fotó: Pixabay)

 

HAL

A hal egy másik gyakori étel, amely szilveszterkor felbukkan a tányérokon szerte a világon, különösen a vízhez közeli kultúrákban. Például a skandináv országokban a heringet a szerencse hírnökének tekintik. Aki újévkor heringet fogyaszt, az a következő hónapokban jó fogásban reménykedhet. Ma már nemcsak a szerencsét szimbolizálhatja, hanem remek újévi előétel is lehet belőle.

Akár a töltött halat is kipróbájhatjuk az újévkor (Fotó: Pixabay)


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.