Baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek séfgárdái főzik szombaton a híres hortobágyi pásztorételt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári strandjának területén. A bográcsban lecsós alappal készített lebbencstésztás, burgonyás, füstölt szalonnás és fűszerekkel ízesített öhönnel vagy más néven slambuccal, öreglebbenccsel értékes pénzdíjakért versenyeznek az alkalmi szakácscsapatok: a győztes 50 ezer, a második 30 ezer, míg a harmadik 20 ezer forintot vihet majd haza. Ma már füstölt szalonna helyett sokan húst használnak az öhön készítéséhez, a szárnyasoktól a sertésen át a marhahúsig, de az nem az igazi, hagyományos hortobágyi pásztorétel - magyarázta Lázár István, a szervező helyi Találkozások Házának igazgatója
De miért is öhönforgatás a verseny tárgya? Ez a szabad tűzön főzött étel utolsó fázisa, amihez kanalat már nem használnak. A bográcsot a fülénél fogva rázogatják, egyben pörgetve a tésztás-burgonyás finomságot. A néphagyomány úgy tartja, hogy harminckétszer kell így megforgatni az öhönt, miközben az étel a bogrács oldalával érintkezve megpirul, s ettől az úgynevezett „pörzstől” kapja jellegzetes ízét - közölte a Magyar Távirati Iroda.
A tiszavasvári öhönforgató versenyt egész napos kulturális program egészíti ki, szombat délelőtt néptáncbemutató és a L. K. Beat Együttes fellépésével Retró party lesz. Az eredményhirdetés után pedig Péter Szabó Szilvia, a Groovehouse, valamint a 2 Step együttes lép színpadra, végül Fenyő Miklós és táncosai szórakoztatják majd a résztvevőket.
Persze nem csak slambucot lehet bográcsban főzni, itt olvashatsz egy fantasztikus gulyásreceptet!