Életforma.hu

GASZTRO

Sztori egy fehér tányéron

Egy étel sokkal több lehet annál, mint egy szükséglet rutinszerű kielégítésének eszköze. A gondosan megkomponált tányér átadhat érzést, teremthet harmóniát, sőt, akár elmesélhet egy történetet.

Az étterembe járás legfontosabb célja, hogy élményt nyújtson minden értelemben – vallja Várvizi Péter, a Larus étterem séfje, aki a világ több, három Michelin-csillagos éttermében dolgozott.

Várvizi Péter, a Larus étterem séfje a világ több, három Michelin-csillagos éttermében is dolgozott

De hogyan íródik meg egy tányér magával ragadó története?

A kiindulás szinte bármi lehet, ezért bármilyen meglepő is, a szakácsok keze ügyében sem árt, ha – más kreatív szakmákban dolgozókhoz hasonlóan – ott van skiccelésre alkalmas papír. Egy jó szakács ugyanis a gondolatait, a világnak szóló mondanivalóját ételekkel fogalmazza meg. Várvizi Péter mindig magánál hordja a kockás füzetét, nehogy elvesszen egy-egy ihletett pillanatban született hasznosítható ötlet. A „Zöld, mint a Mecsek” névre keresztelt kreáció alapját például a reggeli futások hangulata, a mecseki erdők zöldje, az onnan – a séf számára még gyerekkorából – ismerős illatok, színek és formák felidézése adta. A természetből visszatérve kerültek a füzetbe az első változatos formákat, élénk színeket, friss zamatokat megragadó skiccek.

Zöld, mint a Mecsek…

Hogy hogyan lesz mindebből étel?

Az átadni vágyott érzetet étellé változtatni komoly tudomány. Egy tányér elkészítése igazi alkímia. Az oxidáció, a hőkezelés vagy épp az ízlelés működésének beható ismerete mind-mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a végeredmény hozza az elképzelt hatást. Tudták például, hogy a vonzó, élénk színek a tányéron akkor lesznek tartósak, ha nem teszi tönkre egy rossz helyre cseppentett savas összetevő?

A cél, hogy a színek, formák és ízek párosításából úgy alakuljon ki a tányéron a tökéletes harmónia, természetes összhatás, hogy közben nem válik unalmassá. Mint egy jó könyv vagy film esetében, amely magába szippant, ám mindig épp a megfelelő pillanatban vetnek be egy fordulatot ahhoz, hogy végig fenntartsák az érdeklődést.

Egy csöpp izgalom is kell…

A már említett „Mecsek-tálon” a harsogó zöld alapon egyszerűségükben szép, változatos textúrájú zöldségek idézik a természet formáit. Olykor azonban gyömbéres frissességre bukkanhat a kóstoló, amelyet feltétként sós ételeknél meglepő, különleges, sós fagylalttal egészített ki a séf.

A séf szerint azonban egyáltalán nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie valaminek ahhoz, hogy valódi ínyencség kerekedjen belőle. Az extravagáns haltatár vagy az elegáns hátszíncarpaccio mellett is elfér a szőlő foszlós kenyérrel vagy cékla sóval és friss szederrel.

Téli fagyi - merész újraértelmezéssel

De lehet az inspiráció forrása egy régi emlék is. Gyerekkorunk trafikban kapható, nem kifejezetten gourmet desszertnek tartott téli fagyija vagy „dunakavics” cukorkája is különlegességként szolgálható fel. Merész újraértelmezés és a legkiválóbb alapanyagok kellenek hozzá.

Larus Étterem1124 Budapest, Csörsz u. 18/B ● Telefon: 06 (1) 799-2480

www.larusetterem.hu


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.