Életforma.hu

GASZTRO

Magyar és francia minőség, olaszosan tálalva

Ismételten egymásra talált a francia és a magyar konyha a festői botanikus kert közepén álló Károlyi Kastélyban. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték meg a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Angelica Károlyi grófnő és Gianni Annoni voltak házigazdái.

Károlyi Kastély, Kép: Babják Tamás

A lélegzetelállító környezet, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Magyar Vendéglátóipari Múzeum kiállításai mellett az odalátogatók számos, a francia és a magyar konyhaművészetet illetve a kiváló minőségű kézműves alapanyagokat bemutató program közül válogathattak. A kétnapos akadémia első felét a fiataloknak szentelték, a szakma diákjaié volt a főszerep. Az interaktív főzősuliban neves séfektől tanulhatták el a szakma rejtelmeit, miközben megismerkedhettek a legújabb innovatív konyhatechnológiákkal, illetve a hazai, kiemelkedő minőségű alapanyagokkal.

Károlyi Gasztro Akadémia, a tanári kar és Gianni, Kép: Babják Tamás

Az akadémia második, szabadon látogatható napját az egyik házigazda, Gianni Annoni nyitotta meg.

− Bár a konyha nyelve francia, azért mi olaszok is hozzátettük a magunkét. De ne feledjük, hogy minden a hölgyektől indult – utalva ezzel Medici Katalin gasztrotörténeti jelentőségére. Gianni arra is biztatta a séfeket és a látogatókat, hogy bátrabban nyúljanak a jó minőségű hazai alapanyagokhoz, aknázzák ki a bennük szunnyadó lehetőséget, és ne próbáljunk elrontani egy csirkét valami extrém, de használhatatlan recepttel. Ezzel pedig a nemrég lezajlott Dining Guide díjkiosztóra gondolt, ahol az ítészek ugyanez tanácsolták.

Készülnek a koktélparti falatkái a Károlyi Gasztro Akadémián, Kép: Babják Tamás

A főzőshow az Art Hotel Szeged Sanzon éttermének konyhafőnökével, Goda Gáborral indult, aki a szegedi halászlé, illetve az igazi túrós csusza rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Őt követte Pauer Péter, a Gotthard Hotel Executive Chefje, végezetül Csécsényi Zoltán, a Bonvital Hévíz Executive Chef-je zárta a gasztro-barangolást. Az akadémia megálmodója és szakmai házigazdája Varga Gergely, a Károlyi - Kastély Hotel & Restaurant executive Chefje immár harmadik éve tökéletesíti, és színesíti a rendezvényt.

Sajtkóstoló, Kép: László Márta

Számos hazai, kézműves alapanyagot, italokat, ételeket ismerhettek meg a látogatók a kastély csodás pincéjében.

Kastélytörténelem
Teljes pompájában áll a XIX. század nemesi kastélya a mintegy 50 hektáros történelmi angolpark kellős közepén. Csodálatos a díszkert, újra működik a dísztó és a kis hidak, egy ifjú pár elképzelni sem tud ennél szebb környezetet a boldogító igenhez… A Magyar és Európai Kulturális Találkozó Központ pedig a család támogatásával Angelica grófnő személyes közreműködésével páratlan módon teljesíti misszióját...

Érdemes olvasni minket, mert rövidesen ízelítőt adunk a kóstolni valókból. Addig is egy kis ízelítő: bemutatjuk majd a Csurgódombi Sajtkonyha kézműves sajtjait és konyhai mini dísznövényeit, a szintén helyi Petlyn Kézműves Ecet különlegességeit, a borairól már jól ismert Kreinbacher Birtok pezsgőit és a Kapucinus sörök sörök szerelmesei sem maradnak beszámoló nélkül.

A Károlyi grófi család és az Accent Hotels közös Károlyi Gasztro Akadémiája folytatja munkáját, céljuk egy olyan oktatási központ megteremtése, amely minden megkötés nélkül mindenkit szívesen fogad. A magyar és a francia konyhaművészet összehozásán felül természetesen szívügye a fiatalok érdeklődésének felkeltése a konyhaművészet iránt, hogy a magyar gasztronómia újabb sikereket arathasson. Az akadémiát színes programjai, neves meghívott vendégei, baráti légköre és lenyűgöző elhelyezkedése egyedülállóvá teszi az országban. Továbbra is bátran ajánljuk a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.