Életforma.hu

GASZTRO

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Soha nem hallottam még, hogy egy tudományegyetem, amelyiknek nem ez a profilja, saját szakácskönyvet ad ki. Márpedig Pécsett ez történt! Még az ősszel egy e-mailben kérte fel az ötletgazda, Berta Anikó a fiatalokat, hogy küldjék el országuk legkedveltebb ételének receptjét, amit akár vizsgaidőszakban maguk is össze tudnak dobni. A kezdetben jó játéknak indult történetből egyre nagyobb sikertörténet kerekedett. A skót felföldtől a Karib-tengerig, belső Afrikától Vietnamig mindenféle ország diája küldte a recepteket. Sok-sok válogatás után állt össze ennek a kötetnek az anyaga, amit Lokodi Ákos séffel el is készítettek a diákok – természetesen a profi fotós, Kalmár Lajos lencséje előtt.

− Nem a magas gasztronómiát képviselik ezek az ételek, nincsenek túldíszítve, inkább a mindennapi élet kedvenceit hozták el a fiatalok – mesélte Lokodi Ákos. Számára nem konyhatechnikai újdonságokat hozott a gasztrós világrandi, sokkal inkább az ízek arányainak eltolódása nyűgözte le.- Meg akartam mutatni a mi egyetemünk diákjainak, és másoknak is, hogy nemcsak tacoból és burritoból áll a mexikói  konyha, de rá kellett jönnöm, hogy a mexikói konyha igazából tényleg tacoból és burritoból áll! De nem baj, ez egy nagyszerű munka, nagyszerű együttlét volt a többiekkel – mesélte ez Baruc Gonzáles, az egyik diák.

- Azt gondoltam, jó majd lesz valami kis főzés, de ahogy múlt az idő, érzetem, hogy ez ennél sokkal több, végre itt az alkalom, hogy ajtót nyithassak a világnak hazámra, Kamerunra – mesélte gasztrokalandját Laetitia Z. Changom.A tányéron találtunk még ecuadori paradicsomos-citromos üdítő ráksalátát, török vöröslencsés fasírtot, libanoni humuszos étket, de ami mindenkinek egyformán ízlett, az a jordán tejpuding volt.Természetesen minden országban mást és mást isznak az emberek ezekhez az étkekhez, de a Pécsi Tudományegyetem ezúttal is megmutatta nyitottságát: nincs olyan fogás, amihez ne illene egy pohár magyar bor. A helyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakértője Győrffy Zoltán kalauzolta el a vendégeket a Pannon Borrégió világába.

Sylver, Kép: László Márta

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.

Már most óriási a kötet és a fiatalok sikere, és úgy tűnik, lesz még folytatás is… remélem!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.