Életforma.hu

GASZTRO

Csoda csokitorta liszt nélkül

Ez a liszt nélküli csokitorta mandulaliszttel és étcsokoládéval készül. Ennek ellenére egyáltalán nem száraz, csodálatosan sötét színű és ellenállhatatlanul finom.

Vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem lehet megunni. Ilyen például a csokoládé. Ezért a kakaóbabból készült csodáért már évszázadok óta rajongunk, nem véletlenül. Hiszen a csoki önmagában is finom, de számtalan változata létezik a belőle készült ínyencségeknek is. Következzék most egy olyan csokitorta receptje, mely nem búzaliszttel készül, ám legalább annyira finom, mint a hagyományosan megalkotott torták. Ha a cukor helyett pedig valamilyen édesítőszert használunk, akár még egy diétába is beleférhet egy-két szelet belőle.

Csoda csokitorta liszt nélkül
(Fotó: Valeria Boltneva/Pexels)
Hozzávalók:

10 dkg vaj, kockára vágva

15 dkg jó minőségű étcsoki

6 tojás különválasztva

15 dkg őrölt mandula

8 dkg cukor

kakaópor a tetejére

ízlés szerint egy kis rum vagy narancslikőr

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzunk ki és lisztezzünk be egy sütőformát, ha kerek akkor 23 cm átmérőjűt válasszunk. Egy edényben olvasszuk meg a vajat és a feldarabolt csokoládét, keverjük simára, majd hagyjuk kihűlni. Aztán dolgozzuk bele a tojássárgákat az őrölt mandulát  és ha használunk, akkor mehet bele a likőr is. A tojásfehérjéket egy csipetnyi só hozzáadásával verjük kemény habbá. Közben apránként szórjuk bele a cukrot is. Ha elkészült, tegyünk belőle két evőkanálnyit a csokis keverékbe, majd fokozatosan keverjük bele a többi habot is. A kész masszát töltsük az előkészített sütőformába, majd süssük kb. 30-35 percig, amíg megszilárdul. Ha kész a csokitorta óvatosan borítsuk ki és szórjuk meg a tetejét kakaóporral. Ráadásképpen még friss tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel kiegészítve is tetézhetjük a hatást.

Még több csokis finomság:

Csokis kuglóf kevert tésztából

Csokis-cseresznyés szelet

 

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.