- 500 ml (2 csésze) friss, zsíros tej
- 500 ml (2 csésze) cukrozatlan sűrített tej (ha nem tudod beszerezni, használj cukrozottat, de akkor felejtsd el a a cukrot!)
- 15 dkg cukor
- 5 ek étkezési keményítő
- 1 ek rózsavíz
- 4 kardamom magja apróra vágva
- pisztácia, apróra vágva (díszítéshez)
Elkészítés:
- Keverjük a keményítőt és a 3 ek friss tejet csómómentesre.
- Ötsük a kétfajta tejet egy vastag talpú edénybe, adjuk hozzá a cukrot és tejjel elkevert keményítőt.
- Forraljuk fel közepes lángon, néha keverjük meg. Öt perc elteltével a krém besűrűsödik.
- Vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és kevergetés közben főzzük tovább még öt percig.
- Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a rózsavizet és az apróra vágott kardamon magokat.
- Töltsük ki tálkákba, és hűtsük le, majd tegyük hűtőbe. Akkor lesz igazán jó, ha már teljesen kihűlt.
- Szórjuk meg apróra vágott pisztáciával, és tálaljuk.
A Pécsi Tudományegyetem 2017-es évjáratú kutatóintézeti zengő tétele egy könnyed, virágos illatú, nem tolakodó savú félszáraz bor. Az édes ízeket a kortyvégi, kellemes fanyarság tartja egyensúlyban. Ehhez a desszerthez pedig ez tökéletes!
50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.