Életforma.hu

GASZTRO

Crostata Mocha

A csokoládés mokka krémmel készített Crostata mindent visz, megéri időt szánni az elkészítésére! Ez a recept az 1895-ben Torinóban alapított gyár egyik féltett egyik kincse. A csokoládé és a kávé ötvözése pedig bámulatos eszköz ahhoz, hogy elkápráztassuk a kedvesünket Bálint-napon! 

Kép: Lavazza

GANACHE KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

Keverjünk krémessé két tojássárgáját cukorral. Forraljunk fel dupla tejszínt. Öntsük bele a tojássárgákat, és melegítsük tovább 90 °C-ra. Öntsük hozzá a kávét és keverjük össze alaposan. Ezt a keveréket tegyük rá az apróra vágott csokoládéra.  Óvatosan addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem oldódik, majd hűtsük le hűtőben.

TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:

Kockázzuk fel a vajat, és melegítsük szobahőmérsékletűre. Készítsünk egy gyűrűformát a liszttel és a kakaóporral. Tegyük a vajat, a cukrot és a tojást a gyűrű közepébe. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a lisztet, amíg a keverék sima nem lesz. Tegyük vissza a hűtőbe egy órára. Helyezzük a tésztát a sütőedénybe úgy, hogy az aljára és az oldalára is jusson, egy villával szurkáljuk meg a tetejét. Süssük 18 percig hagyományos sütőben 180 °C-on, majd hagyjuk kihűlni.

SÜTEMÉNY ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

Egy tasak segítségével adagoljuk a langyos ganache krémet a tésztára, majd tegyük hűtőbe, amíg a krém teljesen le nem hűl. Szórjuk meg porcukorral, tetejét díszíthetjük és tálaljuk!

Na, ne! Wifi nélkül nincs vacsi?
Bár a csapból is a Bálint-nap és a hozzá tartozó vacsorák folytak, repkedtek a piros, szív alakú lufik, mégsem tartotta mindenki illően tiszteletben az intim pillanatot. Százból mindössze kilencen vallották, hogy a világ minden kincséért sem vették fel a telefont a kettesben töltött esten – derül ki abból a nem reprezentatív felmérésből, amit Valentin-nap alkalmából egy népszerű női portál készített a Telekom felkérésére.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.