Életforma.hu

GASZTRO

A Csáky rostélyos békebeli receptje

Jöhet egy tojásos lecsóval töltött húsrolád előkelő névvel? Ha, igen akkor tessék figyelni, mert a Csáky rostélyos békebeli receptje következik.

Első hallásra azt gondolnánk, hogy ez az étel is valamelyik grófról vagy hercegről kapta a nevét, de nem így van. Feljegyzések szerint volt ugyan egy Csáky család, amely grófokkal és miniszterekkel büszkélkedhet, de ez a fogás Csáky Sándor mesterszakácsról kapta nevét, aki a XX. század elején a Balatonfüredi Szívszanatórium konyháját is igazgatta egy ideig. Természetesen ez az élvezeti értékéből mit sem von le. Az eredeti recept szerint marhahúst kell hozzá használnunk, de elkészíthető sertésből vagy akár csirkéből is.

Csáky rostélyos
Fotó: Depositphotos
Hozzávalók:

80 dkg rostélyos színhús

12 dkg zsír vagy olaj

20 dkg vöröshagyma

10 dkg füstölt szalonna

3 paradicsom

5 tojás

5 paprika

2 evőkanál liszt

3 dl tejföl

3 dl tejszín

1 gerezd fokhagyma

só, őrölt bors, piros paprika

 

Elkészítés:

A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott szalonnát lepirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott vöröshagymát, a felkockázott paradicsomot és paprikát. Sóval ízesítjük lepirítjuk majd jöhet hozzá a felvert tojás. Ezzel a tojásos lecsóval megtöltjük a rostélyosokat, majd felcsavarjuk őket és zsineggel összekötözzük, vagy hústűvel megtűzzük. A húsroládokat lisztbe hempergetjük, majd forró zsírban vagy olajban elősütjük, egy lábasba helyezzük. A megmaradt zsírhoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk piros paprikával és kb. 2 dl vízzel vagy alaplével felöntjük, sóval ízesítjük. Ezt a levet ráöntjük a rostélyosokra, majd lefedve pároljuk őket. A megpuhult húst kiszedjük a léből, levesszük róla zsineget és pihentetjük. A főzőlevet besűrítjük a liszttel, a tejföllel és a tejszínnel. A mártást kiforraljuk, leszűrjük. A húst felszeleteljük és a mártással bevonjuk. Nokedlival vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Még több húsos fogás:

Wellington bélszín

Májjal töltött sertésdagadó

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.