Életforma.hu

GASZTRO

Mákos guba roppanós kifliből

A legjobb dolgok a világon nagy valószínűséggel a legegyszerűbbek is. És teljesen biztos vagyok benne, hogy a mákos guba is közéjük tartozik. Tényleg pillanatok alatt össze lehet dobni, csak arra kell ügyelni, hogy jó sokat készítsünk belőle, mert nagyon gyorsan el tud fogyni.

A mákos guba bizony a miénk. Abszolút magyar találmány, bár a szomszédos országokban is előszeretettel készítik. De attól a mákos guba vagy bobajka még egy jellegzetes magyar édesség. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban azonban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt vízbe vagy tejbe áztatott kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos régi recept még kelt tésztából készíti. Régen még vékonyra nyújtva a kemencében sülő kenyér mellett sütöttek, szárítottak, később már sütőben, tepsiben.

Apró ám annál hasznosabb trükk: mielőtt a kiflit beáztatnánk pirítsuk meg kicsit a sütőben, így még finomabb lesz a végeredmény.

Mákos Guba roppanós kifliből
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

6 kifli

5 dl tej

5 dkg vaj

15 dkg darált mák

5 dkg porcukor

4 evőkanál cukor

1 citrom

1 rúd vanília

ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk vagy darabokra vágjuk, meglocsoljuk a vajjal, majd forró sütőben megpirítjuk őket. Közben a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a citrom lereszelt héját és az egészet összeforraljuk. A megpirított kiflit tűzálló tálba pakoljuk, megszórjuk a mákkal, megforgatjuk benne, majd meglocsoljuk a tejes keverékkel. Tetejére szórhatunk még darált mákot vagy mazsolát, aztán 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Még több mákos édesség:

Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve

Mákos torta, pite és kuglóf

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.