Életforma.hu

GASZTRO

Így készül a klasszikus Gundel-palacsinta

A Gundel-palacsinta az egyik leghíresebb ételünk. Világszerte ismerik a nevét, a szerencsések pedig az ízét is. Az eredeti receptet máig szigorúan őrzik. De azért mutatunk egy klasszikus verziót.

Az első Gundel-palacsintát Gundel Károly készítette el, aki a darált dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült, kesernyés, étcsokoládé öntettel tálalta. Az eredeti recept máig titkos; csak a világszerte ismert Gundel étterem ismeri. A pandémia előtt időkben még az is meg volt szabva, hogy az étterem évente hány adagot szolgálhat fel belőle 25 000 adagot szolgál fel vendégeinek, amihez 1000 kg diót és 500 kg csokoládét használnak fel. Édesapám világéletében vendéglátós volt és kiválóan tudta flambírozni ezt a desszertet. Többször láttam, amikor a vendég előtt alkoholt öntött a palacsintára majd meggyújtotta és megvárta, míg az elég, csak ezután tálalta. Nos a mi receptünk ennél jóval egyszerűbb.

Gundel-palacsinta
Klasszikus Gundel-palacsinta (Fotó:Gundel Étterem, Budapest, CC BY 2.0, https://com)
Hozzávalók:

A palacsintatésztához:

17 dkg liszt

2 tojás

5 dkg porcukor

étolaj a sütéshez

3 dl tej

csipetnyi só

A töltelékhez:

25 dkg darált dió

5 dkg mazsola

15 dkg porcukor

1 dl tejszín

0,5 dl rum

A csokimártáshoz:

12 dkg porcukor

10 dkg étcsokoládé

3 dkg cukrozatlan kakaópor

2 tojássárgája

2 dl tej

2 dl tejszín

0,5 dl rum

Elkészítés:

Először készítsük el a palacsintákat. Az tojásokat, a tejet, a porcukrot és csipetnyi sót simára keverjük. Állandó kevergetés mellett fokozatosan hozzászitáljuk a lisztet is. Ha a tészta túl sűrű lett, akkor kevés szódavíz hozzáadásával lágyíthatjuk, majd forró olajban kisütjük a palacsintákat. Jöhet a töltelék! A darált diót összekeverjük a tejszínnel, a rumban áztatott mazsolával és a porcukorral. Megtöltjük vele a palacsintákat. Végül elkészítjük a csokiszószt. A porcukrot a tojássárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a darabokra tört csokit és a tejszínt. Egy szószt habüstben, vízfürdő felett, állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd a végé hozzákeverjük a rumot is. A csoki szószt még forrón ráöntjük a megtöltött palacsinták egyik felére, a másikat pedig meghintjük porcukorral.

Ez is érdekelhet:

Mágnás palacsinta

 

 

 

 

 

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.