Palacsinta cikkek

Itt a Palacsinta világnapja: így csinálj isteni palacsintát otthon rendetlenség nélkül
Lekváros, túrós, kakaós vagy mogyorókrémes – a palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert és mindenki szereti, de még egy ilyen egyszerűnek tűnő finomságot is könnyű elrontani, ha nem figyelünk oda. Az odaégett vagy éppen túl folyós tészta sok fejfájást okozhat a készítőjének, ráadásul a konyhánkat is hamar csatatérré változtathatja. A legtöbben a saját, bevált receptjüket követik, míg mások a megérzéseikre hagyatkoznak a tészta kikeverése során.

Tavaszi desszert: epres kanalas krémes palacsinta
A palacsinta a gyerekek és a felnőttek kedvence is. Most egy olyan epres változtatot hoztunk, amit mindenki szeretni fog, ha elkészíted!

Amerikai áfonyás palacsinta
Az amerikai palacsinta szinte az összes hollywoodi filmben előfordul. Többnyire reggelire eszik. Gyümölccsel és juharsziruppal jól megöntözve. Adunk most hozzá egy jó receptet is.

Így készül a klasszikus Gundel-palacsinta
A Gundel-palacsinta az egyik leghíresebb ételünk. Világszerte ismerik a nevét, a szerencsések pedig az ízét is. Az eredeti receptet máig szigorúan őrzik. De azért mutatunk egy klasszikus verziót.

Hagyományos rakott palacsinta
Van valami egészen különleges vonzereje a rétegezett ételeknek. Talán az ismétlődő szintek és az őket rejlő töltelékek tehetnek erről? További elmélkedések helyett inkább nézzünk meg egy receptet. Mondjuk a rakott palacsintáét!

Mágnás palacsinta
Kevésbé híres, mint a Gundel palacsinta, de legalább annyira finom. Ennek a rakott palacsintának a tésztája némi átmenetet képez a mi hagyományos palacsintánk és az amerikai változat között. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Hortobágyi húsos palacsinta
Gasztronómiai berkekben állandóan megy a vita arról, hogy eredetileg milyen húsból kell készíteni, és lehet-e darálni a tölteléket vagy inkább csak a hús apróra vágása ajánlott. Nehéz igazságot tenni és nem is biztos, hogy szükséges, mint annyi minden máshoz, a Hortobágyi palacsinta elkészítéséhez is többféle változat létezik.

A magyarok a palacsintára, a svédek a húsgolyóra esküsznek
A Mastercard tizenkilenc európai országban kétezer embert kérdezett arról, hogy milyen változásokat tapasztaltak az otthoni gasztronómia területén a lezárások kapcsán. A kutatás szerint egy átlagos magyar felnőtt jelenleg 40 százalékkal több időt, heti 20 órát tölt el a konyhában.

Megérkezett a Stand 25!
Széll Tamásék bisztró stílusú étterme, a Stand25 megnyitott új, budai helyszínén és várja vendégeit. A gulyás és a rakottkrumpli után a halászlé, a beregi bébi töltött csirke és a palacsinta lehet az új kedvenc.

Kiütéssel győzött a palacsinta
Palacsinta, somlói galuska és gesztenyepüré: ezek a legnépszerűbb desszertek ma Magyarországon. A legtöbb édességet februárban, illetve novemberben rendeljük – derült ki egy friss felmérésből.
Méteres palacsinta
A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.
Halas palacsintám rántva
Őszi, családi kirándulásunkat Pakson, a Halászcsárdában fejeztük be. Isteni ebédet választottunk - természetesen csupa-csupa helyi halakból. Ezt a fogást már én is többször elkészítettem, és ezúttal sem tudtam ellenállni! Ha Te is valami hétvégi különlegességre vágysz, szombatra készíts halászlevelet, vasárnap pedig használd fel a megmaradt halhúst!
Gyömbéres almás palacsinta
Alma mindig van otthon, a palacsintát bármikor megkívánjuk, s bár gyömbérrel ritkán ízesítjük, de most megtettük! Igazán különleges finomsággal lephetjük meg a családot!
Márti hortobágyija
Na, ez egy ízig-vérig magyar különlegesség! És persze otthoni kedvenc! Eredendően előtételként szerepel a nagy családi szakácskönyvben, de annyira laktató, hogy sokszor főételként is remekül funkcionál. Ilyenkor ősszel, amikor ránk köszöntenek az első hűvösebb esték, szívesen vacsorázunk is belőle. Ha vendéget vársz, akkor is nyerő falat! Ráadásul még előző nap elő tudod készíteni, és amikor csnegetnek, akkor dugod be a sütőbe átforrósítani. Isteni!
Diókrém
Nem is gondolnád, hogy dióból pár perc munkával ennyire finom krémet lehet készíteni, igaz? Pedig nem csalás, nem ámítás, percek alatt kész az ízletes diókrém, amit péksüteményre is kenhetsz, palacsintába is tölthetsz.
Pörkölt különlegesség palacsintában
Húsimádó barátunk Zoltán megmutatja, hogyan készíti el a pörköltet egészen különleges módon. Lehet utánozni, ez biztosan nagyon-nagyon finom és különleges!
Cukkinipalacsinta
A cukkini egyike azon zöldségeinknek, amelyek olyan sokféle módon használhatóak fel, hogy az szinte hihetetlen. Bizony, még palacsintát is lehet vele készíteni, amit mindenképpen kipróbálásra ajánlunk!
Lekváros-bodzás palacsinta
Különleges palacsinta változat a bodzavirágos, nem csak így lehet elkészíteni, de úgy is, hogy a virágokat megmártjuk a sűrű palacsinta tésztában, úgy sütjük ki. Mindkét variáció isteni!
Palacsinta torta
Nekem úgy tűnik, mindenki él-hal a palacsintáért, legyen az akár édes, akár sós. De tortaként talán kevesen ismerik és fogyasztják, pedig isteni!
Lelkifurdalás mentes amerikai palacsinta
Egyre többen vannak, akik száműzik étkezésükből a fehér liszteket. Nekik sem kell lemondaniuk a megszokott finomságaikról, például amerikai palacsintát is süthetnek maguknak, ha lecserélik a lisztet benne.
Bakonyi betyár batyu
Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.
Édesburgonya palacsinta
Nálunk még javában tart az édesburgonya láz, mindig tartok itthon ebből a szuper zöldségből, hogy ha hirtelen jön egy ihlet, hogy készítenék belőle valamit ez ne legyen akadály. Így volt ez az alábbi reggelinél is. Vasárnap jut idő leginkább arra, hogy reggelire ilyen finomságot készítsünk, a hétköznapi készülődésnél ez esélytelen, gondolom ezzel nem csak én vagyok így.
Palacsinta zabpehely lisztből
Azok számára, akik kénytelenek mellőzni a fehér lisztet, ám imádják a palacsintát, igazi kincs ez a recept. Mert nagyszerűsége nemcsak abban rejlik, hogy a palacsinta finom, hanem abban is, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és sokoldalúan felhasználható.
Csokis-banános rakott palacsinta
A palacsinta teljes kiőrlésű lisztből készült, így az a jó hírünk van, hogy mértékkel, de cukorbetegek is fogyaszthatják. Persze a töltelék megválasztásánál is ügyelniük kell speciális étrendjük betartására.
Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával
A napokban az ebédünket az egri HBH Bajor Sörházban fogyasztottuk el, ahol az egyik menü gyakorlatilag ez volt. Nekem annyira bejött a két ízvilágnak a párosítása, hogy a magam módján elkészítettem ezt a fogást. Nemcsak akkor, most is nagyon bejött, úgyhogy ajánlom másoknak is. Kösz srácok, jó volt az ötlet.
Részeges túrós zabpalacsinta
Amikor egy hagyományos túrós palacsinta mellé egy zseniális ötlet nyomán tojáslikőr sodó kerül, na, az maga a mennyország.
Palacsinta amaránt lisztből
Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, Fehérje-, aminosav-, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.
Gluténmentes és vegán palacsinta
Sok kísérletezés után végre sikerült olyan tojás nélküli palacsintákat sütnünk, amelyek könnyen megfordíthatók, sütés után repedés nélkül feltekerhetők, puha állagúak.
Koreai palacsinta
Akik vonzódnak a hagyományostól eltérő ételekhez, ne habozzanak kipróbálni. A végeredmény egy kellemes ízű, belül kicsit krémes zöldséges palacsinta, ami mellé tálaljunk édes chili szószt.
Amerikai palacsinta
1993-ban ismerkedtem meg az amerikai palacsintával. Ekkor jártam ugyanis az Egyesült Államokban először látogatóban. Azóta az amerikai palacsinta iránti szerelem töretlen, és régi fényében ragyog, ahogy az első pillanattól kezdve.
Palacsinta egészségesen
Az alábbi receptben egy könnyű, egészséges verziót mutatunk be, amely a hagyományokkal ellentétben nem búzalisztből, hanem zabpehelylisztből, tehéntej felhasználása nélkül készül. Amelyet nyugodtan, „lelkiismereti” nehézségek nélkül fogyaszthatunk.
Csodapalacsinta
Babapiskótából, palacsintából és háromféle pudingból áll ez a torta, ami látványosan szeletelhető, és igazán meglepő kombináció. Fodor Emese receptje.
Újhagymás palacsinta Szilviától
Nem szokványos palacsinta receptjét kaptuk Gayer Taubert Szilviától, ez inkább átmenet a palacsinta és a tócsni között. Akár önálló ételként, akár köretként is tálalhatjuk.
Gundel palacsinta az ünnepekre
Van-e széles e hazában, ki a Gundel nevet nem ismeri? Érdekesség, hogy a Gundel palacsinta receptjét nem is Gundel János alkotta meg, hanem Márai Sándor felesége. Szó köztünk maradjon: igen jól tette!
Így süss palacsintát
Ha sosem sikerül a palacsintád, ezt a videót neked ajánljuk, ebből megtudhatod, hogyan csinálják a profik.
Töltött, rántott palacsinta
Gyors vacsorának semmiképp nem nevezném, és bár van benne hús, nem is a húsétel kifejezés jut róla eszembe. No de végül is nem kell mindent kategóriákba préselni. Nálunk ez abszolút ünnepi, vendégváró étel, egyrészt a főtt, füstölt tarja ára miatt, amiből azért minél öbb van benne, annál jobb, másrészt a kicsit hosszadalmas előkészületek miatt. Hétköznapokon csak álmodozunk róla...
Hortobágyi húsos palacsinta, a családi sztár
Ritkán fordul elő, hogy van annyi maradék csirkepörkölt itthon, amennyiből érdemes lenne nekiállni a hortobágyi húsos palacsintának, de ennek az ételnek a kedvéért nagyon szívesen nekiállok "maradék" pörköltet főzni. Ízléstől függ, a csirke melyik részéből készítjük a paprikást, ajánlom, hogy legyen benne comb is a mellen kívül, nehogy túl száraz legyen a töltelékünk.
10 romantikus program a májusi Balatonnál
Május 1-je és a majális a Balatonon a szerelem, a májusfaállítás és a szabadtéri programok hétvégéje. Ehhez ajánlunk most 10 programot.
Sonkás, sajtos palacsinta - maradékokból
Semmi se vesszen kárba, főleg ne a húsvéti sonka. Számtalan felhasználási mód közül, most ezt az egyszerű palacsintás megoldást választottuk. Imádni fogjátok!
Csúcson a pizza és a palacsinta, de kié a legjobb?
Ismét keresi az ország kedvenc házhoz szállító éttermeit a falatozz.hu. Az ételrendelő portál ezúttal is a közönségre bízza a döntést: a megrendelők voksai döntenek arról, hogy kié legyen az elismerés és a nyeremény. Segít eldönteni a gasztronómiai vetélkedőt.
Húsos zabpalacsinta
A palacsinta variációkból kifogyhatatlanok vagyunk. Most Dia konyhájából lestünk el egy könnyed, de laktató, nem hagyományos változatot. Ízleni fog!
Spenótos sós palacsinta-roll
Sós palacsinta - egészségesebben. Receptünkben mi most füstölt lazaccal töltjük meg, de ahogy a képen is látszik remekül illik hozzá a csirkemelles, házi sajtos, vagy éppen zöldséges töltelék is.
Hitted volna? Ezek a magyarok kedvenc ételei
Régen nem a hagyományos magyar ételek a legkeresettebbek az interneten. Több mint tízezer recept közül a palacsintára és a muffinra kíváncsiak a legtöbben, de vannak igazi meglepetések is a listán.
Almás zabpalacsinta
Nem is gondolnád, de a zabpehely nem csak finom, hanem a bőrre is igen jótékony hatással van, fokozza a sejtek oxigénellátását. Most egy egészséges, könnyű palacsintát készítettünk belőle.
Erdei gombás palacsinta
A zöldséges palacsinták imádnivalók! Nemcsak töltelékként érdemes gondolnunk a gombára, a tésztába is kerülhet, és isteni lesz!
Japán palacsinta - sós és pikáns!
A japán konyha egészséges, friss és különleges. A talán már ismert szusi mellett pedig hatalmas lehetőségeket tartogat még! Itt van például az okonomiyaki, ami egy palacsintaféle - legalábbis ami a tésztáját illeti. De akár japán pizzának is tekinthetjük. Minden esetre nagyon finom!
Spenótos-paradicsomos palacsinta
A palacsintát a legtöbb ember imádja. Ez most egy egészségesebb, zöldséges verzió. Lehet könnyű vacsora, de akár az uzsonnás dobozban is megállja a helyét szendvics helyett!
Kétféle sós palacsinta: csirkemájas és sajtos-sonkás rántva
A palacsintát egyszerűen nem lehet megunni. Most meglepetésként kétféle töltelékkel és variációval készítettünk különleges sós változatokat. Gyenge gyomrúaknak semmiképpen sem ajánljuk!